Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De ger fattiga barn gratis sommarlycka

Marcus Göthberg, Joanna Terning och Alexander Göthberg Andersson tar med andra familjer till sin ö utanför Uddevalla. Det blir en heldagsutflykt med bad, lek.
Foto: Privat
Alexander Göthberg Andersson vill visa sin ö för andra barn.

Familjen vill ge andra barnfamiljer en chans till ett fint sommarminne. Genom att ta ut dem på båtutflykter och bjuda dem på mat hoppas de på att ge dem en bra dag.

– Det som driver en är när man får en kram av barnen när dagen är slut, säger Marcus Göthberg.

Förra sommaren fick en nioårig kille med brokig bakgrund följa med trollhättebon Marcus Göthberg och hans sjuårige son Alexander Göthberg Andersson på en båttur till en barnvänlig strand på en ö utanför Uddevalla. Under dagen blev det lek, bad och god mat.

– Han sa att det var hans bästa dag i livet, säger Marcus Göthberg.

Det fick honom att fundera om man kunde göra något för andra barnfamiljer där man av olika anledningar som ekonomi eller sjukdomshistorik inte har möjlighet göra utflykter och ge sina barn ett fint sommarminne.

Heldagsutflykt

När Marcus köpte en ny båt, en snipa, i slutet av sin semester i år kom tankarna på projektet tillbaka. Tillsammans med sin son och flickvännen Joanna Terning lade han ut en annons på Blocket med rubriken "Gratis sommarlycka för barnfamiljen". Ungefär 40 000 ska enligt honom ha sett annonsen. Samtalen och mejlen har strömmat in.

– Det jobbiga är att det är så stora mängder och fruktansvärda historier om hur illa familjer kan ha det, berättar Marcus Göthberg.

De har hittills hunnit ta ut tre familjer på dagsutflykter, fler är planerade. Under veckorna jobbar Marcus i Norge men både på lördagar och söndagar blir det båtturer. Dagen börjar med att Marcus hämtar familjerna på en plats som de vill bli upphämtade på och kör dem till båten i Uddevalla. De tar sedan båten till en badvänlig ö utanför Uddevalla.

– Vi har hittat en helt egen plats. Det är väldigt avkopplande.

Kör tills pengarna är slut

Här blir det krabbfiske, lek, bad och man kan få lära sig att ro. Allt detta betalas med pengar ur Joannas och Marcus semesterkassa.

– Vi står för allt. Föräldrarna ska inte behöva tänka på sådant, säger Marcus.

Maten däremot är det enda som de får sponsrat, av Coop Forum och City Gross. De tar tacksamt emot fler sponsorer från företag.

– Vi kör tills pengarna är slut, säger Marcus.

"Lite som behövs"

Planen är att de ska fortsätta nästa år.

– Men att starta tidigare. Det började som något väldigt litet har blivit väldigt stort och det är kul. Det är värt allt. När jag kör kranbil får man fingret fem gånger om dagen. Det som driver en är när man får en kram av barnen när dagen är slut, säger han och fortsätter.

– Vi är väldigt stolta över att vara en del i en familjs lycka och att vi kan och har chansen att ge något. Det är så lite som behövs.

Även sonen Alexander gillar idén.

– Han vill visa sin ö och tycker att det är kul att få kompisar att leka med, säger Marcus.