Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De flyr till idyllen – för att klara sig undan corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Birgitta Ärlund lämnade Stockholm för att minska risken att smittas av coronaviruset. Nu jobbar hon hemifrån, från semesterbostaden på Hovenäset.
Foto: Johanna Svensson
Fler och fler sommarboende har börjat dyka upp på de små semesterorterna i Bohuslän.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Sommargästerna har redan kommit till Västkusten.

I den bohuslänska idyllen försöker storstadsbor och andra hålla sig undan coronaviruset.

– Det kändes verkligen som om jag lämnade en smitthärd när jag åkte hit. Det känns lugnare och tryggare att vara här, säger Birgitta Ärlund, 64, från Stockholm.

Hon jobbar nu hemifrån sommarhuset på Hovenäset norr om Kungshamn.

Fler och fler sommarboende har börjat dyka upp på de små semesterorterna i Bohuslän. Ändå är det långt till sommaren.

En av dem som lämnat storstaden i coronatider är Birgitta Ärlund från Stockholm. Hon och maken har haft sommarhus på Hovenäset sedan 1975.

– Jag hade tänkt åka ner hit och stanna över helgen, men när beskedet om allmän smittspridning i samhället kom i förra veckan stämde jag av med min chef om det var okej att vara kvar, berättar hon.

Så i stället för att resa tillbaka till Stockholm på måndagen stannade hon kvar i huset.

”Lämnade en smitthärd”

– När jag satte mig på tåget tidigt i fredags morse var det bara jag och fem andra i kupén. Annars brukar det vara fullt. Det kändes verkligen som att jag lämnade en smitthärd när jag åkte från Stockholm. Jag var lättad när jag kom fram, säger Birgitta Ärlund.

Maj och Peter Andersson bor både i Ulebergshamn, Sotenäs, och i Nacka, Stockholm. Nu väljer de att bo i Ulebergshamn för att minska risken att utsättas för coronaviruset.
Foto: Johanna Svensson
Birgitta Palmborg och Lennart Palmborg bor på Örn, Sotenäs. De sätter sig själva i frivillig karantän på obestämd tid.
Foto: Johanna Svensson

Hon jobbar som konsult inom jour- och familjehemsverksamhet hos Attendo och har inga problem att arbeta på distans.

– Har man bara uppkoppling fungerar det bra. Jag har just haft ett möte via Skype med hela vår arbetsgrupp, berättar hon.

Birgitta Ärlund konstaterar att livet under coronasmittan känns mindre dramatiskt på Hovenäset än i Stockholm:

– Det är en lugnare känsla i luften, med friheten och havet och klipporna. Här kan man gå ut och gå, stå ett par meter från grannar och prata. Det skapar ett lugn i vardagen att slippa vara på helspänn inför folk som verkar förkylda. Under en dag i Stockholm träffar jag så oändligt många fler människor än vad jag gör här.

Ica-chefen: ”Kunder som inte brukar vara här”

På Ica Nära Ankaret i Smögen har den ökade tillströmningen av människor varit tydlig.

– Det har kommit en hel del människor som inte är våra vanliga stamkunder under lågsäsong. Man märker att det är kunder som inte brukar vara här denna tiden på året. Och speciellt inte mitt i veckan, säger butikschefen Niclas Strandell.

Samma iakttagelse har Helena Wennman gjort. Hon är butikschef på Coop Kungshamn och Coop Bohus Malmön.

– Det är fler sommargäster som dyker upp i butiken nu, säger hon.

Kompisarna Pernilla Hermansson från Vänersborg och Annika Ahlqvist från Mellerud skulle ha rest till Barcelona, men hamnade i Smögen i stället.– När läget blev som det blev med coronan bokade vi av, men ville ändå göra något tillsammans. Då blev Västkusten ett bra alternativ. Vi tog in på Smögens havsbad, säger Pernilla Hermansson.
Foto: Johanna Svensson
Anna och Henrik Dubois lämnade Göteborgs innerstad för sommarhuset på Smögen mitt i coronatider. De skulle ha åkt på skidresa men det blev Smögen i stället.
Foto: Johanna Svensson

Maj Anderzon, 73, och maken Peter Anderzon, 71, bor i Ulebergshamn i Sotenäs och har även en lägenhet i Nacka i Stockholm för att kunna vara nära sonen och hans familj.

– Nu stannar vi i Ulebergshamn, bland annat för att allt talar för att viruset sprider sig så snabbt i Stockholm. Dessutom ska ju vi över 70 hålla oss hemma, säger Maj Andersson och tillägger:

– Går vi ut har vi inte alls den exponeringen för människor som i Stockholm. Vi kan ta en promenad utan att träffa en enda person.

Hon har märkt att grannar med semesterhus i området har börjat komma hit.

– Det är flera från Göteborg som är här nu och jobbar hemifrån, säger hon.


LÄS MER: Professorn: Därför får vissa så milda symtom av viruset

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona