Delfinen lekte vid familjen Hammarstrands båt i ungefär 20 minuter. Foto: PrivatDelfinen lekte vid familjen Hammarstrands båt i ungefär 20 minuter. Foto: Privat
Delfinen lekte vid familjen Hammarstrands båt i ungefär 20 minuter. Foto: Privat
Helen Hammarstrand med sina föräldrar Sune och Eva Nilsson. Foto: PrivatHelen Hammarstrand med sina föräldrar Sune och Eva Nilsson. Foto: Privat
Helen Hammarstrand med sina föräldrar Sune och Eva Nilsson. Foto: Privat

De fick sällskap på båtturen – av delfin

Publicerad

Plötsligt händer det.

Under onsdagen såg Helen Hammarstrand, 29, och hennes familj en delfin som hoppade vid deras båt mellan Donsö och Vrångö i Göteborgs södra skärgård.

– Först blev jag väldigt förvånad, men det var väldigt häftigt, säger hon om mötet.

Hon lyckades dessutom att fånga de graciösa hoppen på bild och film.

Under veckan har solen lyst över Göteborg - Helen Hammarstrand valde därför att åka med sina föräldrar och sin bebis ut i Göteborgs skärgård för att njuta av värmen på onsdagen.

– Vi åkte från Amundön till Vrångö nu när det är så himla fint vänder, säger Helen, som tidigare berättat om det häftiga mötet för Göteborgs-Posten.

Mellan Donsö och Vrångö – då hände det – en delfin gjorde dem sällskap och simmade upp till båten.

– Vi fick sällskap av delfinen som hoppade vid vår båt, den hade kul och lekte i vågorna bakom båten. Den var ensam och hade inga kompisar med sig, säger hon.

Vild delfin – i Göteborg

Helen Hammarstrand berättar att hon sett tumlare tidigare men att det var första gången hon såg en vild delfin.

– Den var grå på ryggen och hade vit mage, den följde med oss i 20 minuter ungefär. Den simmade fram och tillbaka, säger hon och fortsätter:

– Min mamma hade läst att det varit en delfin söderöver så det kanske är den som simmat uppåt.

Vad tänkte du när du insåg att det var en delfin?

– Först blev jag väldigt förvånad, jag trodde inte det fanns här i vår skärgård men det var väldigt häftigt.

Familjen övernattar på Vrångö och ska åka hem samma väg under torsdagen - och då kanske delfinen kommer tillbaka.

– Det hade varit roligt, säger Helen.

 

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER