De Fick 30 ton timmer mitt i fikat

Publicerad
Uppdaterad
VEDDIGE. Karl-Åke och Manni Odenhäll har bott i krigsområden världen över men närmare döden än i går har de aldrig varit.
Då välte 30 ton timmer in i deras trädgård.
- Hade vi befunnit oss på framsidan av huset hade stockarna krossat oss, säger en skakad Karl-Åke.
Han och hustrun satt och drack kaffe på varendan vid tvåtiden i går eftermiddag. Huset ligger någon kilometer utanför Veddige och utanför husknuten går en livligt trafikerad väg. Plötsligt hör de en kraftig smäll och så kommer trappräcket farande tätt följt av stora stockar. - Först fattade jag inte vad som hade hänt. Jag försökte komma ut genom ytterdörren men trappan var spärrad av stockar. En timmerbil hade tappat sitt släp alldeles utanför familjen Odenhälls hus. 30 ton timmer slungades med en oerhörd kraft in mot huset. Många av stockarna hade en diameter på mellan 30 och 40 centimeter. Kunde varit värre - Det första vi tänkte var att hade vi suttit i bilen på garageinfarten hade det varit ajöss, säger Karl-Åke till GT några timmar efter den kusliga olyckan. Karl-Åke Odenhäll är pensionär men under sitt yrkesverksamma liv har han jobbat för SIDA och arméstaben och vad som i dag är statens räddningsverk. Han och hustrun har bott mitt i krigshärdarna, bland annat i Eritrea, Honduras och Nicaragua när krigen pågick som bäst. - Folk har blivit skjutna i vår närhet. Men närmare döden än så här har vi aldrig varit. Stor förödelse - Vi har faktiskt sagt att vi kommer nog att dö på ett övergångsställe i Kungsbacka och detta var ju något åt det hållet, säger Karl-Åke. Skadorna runt huset är omfattande. Muren är nerriven på en sträcka av tio meter, alla träd på framsidan är krossade och blomsterplanteringarna är förstörda. - Och under bråten någonstans ligger vår nya brevlåda. Poliserna som kom till platsen använde flera gånger ordet änglavakt och hur det kunde ha slutat. Orsaken till att timmersläpet släppte vet man inte. Det får polisens utredning visa. Chauffören bjöds i alla fall på kaffe och bulle på familjen Odenhälls veranda.
Tomas Svedberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER