Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De dök efter den drunknade pojken

Mikael Hagström hade precis tagit ett dopp när han plötsligt hörde en kvinna ropa att det hade hänt något i vattnet.
Foto: Privat
"Jag förstod verkligen inte varför inte varenda en befann sig i vattnet", säger Mattias Emilsson, som dök efter den försvunne pojken i omkring 20 minuter.
Foto: Privat

Mikael Hagström, 46, och Mattias Emilsson, 29, var två av de få människor som agerade när en pojke plötsligt försvann under ytan på Askimsbadet under tisdagen.

I närmare en halvtimme dök de på den plats där pojken försvunnit. Och båda är chockerade över hur många människor som valde att titta på i stället för aktivt söka efter pojken.

– En ung kille var saknad, han hade drunknat, jag förstår inte, säger Mikael.

En härlig dag på stranden förvandlades till en mardröm när en pojke plötsligt försvann under ytan vid Askimsbadet. Göteborgaren Mikael Hagström, 46, var en av de första att hoppa i vattnet och leta efter pojken.

– Jag hade joggat från min bostad och skulle ta ett dopp. När jag kom upp på bryggan igen så såg jag en kvinna som skrek att det hade hänt något i vattnet, säger Mikael.

En ung man berättade att han och några kamrater spelat fotboll i vattnet när en av pojkarna plötsligt försvann under ytan.

– Jag arbetar inom akutsjukvården så min omedelbara reaktion var att hoppa i vattnet och dyka på den plats där pojken hade försvunnit, berättar Mikael.

"Var är civilkuraget?"

Efter en stunds dykande så noterade Mikael plötsligt att det bara var han och ytterligare en man som befann sig i vattnet.

– Men det stod jättemycket människor på bryggan som tittade på. Jag skrek till dem att de skulle hjälpa till, berättar Mikael.

Mannen i vattnet vid Mikaels sida var 29-åriga Mattias Emilsson. Han befann sig på stranden med sin familj och skulle gå ut och titta på piren när han såg fyra människor i vattnet varav en hade en livboj med sig.

– Då började jag fråga människor runtomkring om det var någon som saknades i vattnet och fick svaret att det tydligen skulle vara en pojke, berättar Mattias.

Då hoppade han i och deltog i sökandet.

– Var är civilkuraget? Jag är chockerad över hur människor beter sig.  Jag förstod verkligen inte varför inte varenda en befann sig i vattnet, säger Mattias.

Mikael reagerar på samma sätt:

– En ung kille var saknad, han hade drunknat, jag förstår inte. Men hade vi varit fler som letat så kanske vi hade funnit honom mycket tidigare.

Inga badvakter

Till slut lokaliserades pojken av räddningspersonal som anlänt till platsen.

– Det gjorde lite extra ont att pojken hittades ungefär där vi hade letat hela tiden. Han måste ha befunnit sig längre ned i vattnet än vi kunde nå, säger Mikael.

Mikael och Mattias ställde sig båda frågande till varför personerna som de trodde var badvakter inte hjälpte till i den akuta situationen. Men förklaringen är att det inte finns några badvakter på Askimsbadet.

– Vi har inga badvakter utan vi har badplatsvärdar. Deras ansvar är att se till att badplatsen är ren och fin samt hjälpa folk att hitta till rätta, säger Mia Manfredsson, kommunikationschef på park- och naturförvaltningen i Göteborg som ansvarar för badplatserna i Göteborg.

Livshotande tillstånd

– De har inget ansvar för människorna som badar och har heller inga livräddningskunskaper. Det är inte deras uppgift, utan de ska se till att badplatsen är i fint skick, säger Manfredsson.

Varför har ni inga badvakter?

– Det är en fråga som återkommer med jämna mellanrum. Men det är ett beslut som vi har fattat sedan några år tillbaka, att bara ha badplatsvärdar som närvarar på badplatserna.

Pojken som räddades ur vattnet vårdas på Sahlgrenska sjukhuset med livshotande skador.