Henrik Wallgren var en av besökarna som utrymdes från Röda Sten i lördags kväll. Foto: Björn Andersson/Privat
Henrik Wallgren var en av besökarna som utrymdes från Röda Sten i lördags kväll. Foto: Björn Andersson/Privat

De blev vittnen

Publicerad
Uppdaterad
Mitt under invigningen av Göteborgs konstbiennal kom beskedet från polisen.
Området runt konsthallen Röda Sten - som ligger vid Älvsborgsbron - skulle utrymmas.
- Vi fick inte veta någonting. Jag trodde att det var någon razzia, säger besökaren Henrik Wallgren, 46.
I går invigdes den stora konstbiennalen i Göteborg. Ett stort antal internationellt kända konstnärer deltar i konstfestivalen och invigningen lockade till sig ett stort antal besökare.
På lördagskvällen skulle konstnären Klas Erikssons verk uppföras på Älvsborgsbron - vars brofäste ligger intill Röda Stens konsthall.
- Hela bron spärrades av och tanken var att den skulle lysas upp av marschaller, säger Isebell Andersson, informatör på Röda Sten.

Fick inte veta någonting

Strax efter midnatt kontaktade polisen konsthallens verksamhetsledare
Mia Christersdotter Norman och bad henne att utrymma området runt konsthallen. Hon fick veta orsaken: att fyra män gripits som misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
Långsamt så inleddes sedan arbetet med att få bort folk från platsen - men besökarna fick ingen information om varför de skulle lämna platsen.
- Vi fick inte veta någonting. Jag trodde att det var någon razzia. Vi märkte att det var något allvarligt så vi gick bara därifrån. Det tömdes snabbt på folk och det var ingen panik, säger besökaren Henrik Wallgren.

"Riktigt skumt"

Efter en stund gick det upp för honom att något var fel.
- Riktigt skumt förstod vi att det var när vi kom fram till polisens avspärrningar 500 meter bort. Då tänkte man, vad är det här? säger han.
Polisen ville i går inte uppge orsaken till att just Röda Sten utrymdes eller om det hade en koppling till att området ligger intill Älvsborgsbrons brofäste.
Just broar har av al-Qaida pekats ut som potentiella mål i kommande terrorattacker i USA - och inför tioårsdagen av 11 september har säkerheten kring broar och tunnlar i New York varit rigorös.

"Man undrar vad som hänt"

Tidigare har två troende muslimer försökt att bränna ner konstnären Lars Vilks hus i Skåne. Vilks är inte en av de konstnärer som deltar på Göteborgs konstbiennal - han befinner sig just nu i Stockholm - men i april gjorde han en föreläsning på Röda Sten.
Innan besökaren Henrik Wallgren lämnade området pratade han med poliser på platsen.
- De ville inte säga så mycket men jag fick reda på att fyra människor var gripna. Man undrar ju vad som har hänt. Har någon blivit arg för att trafiken stängdes av - eller är det kopplat till att det är en massa internationella konstnärer här? Allt känns bara väldigt skumt. säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER