Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De blev vittnen

Henrik Wallgren var en av besökarna som utrymdes från Röda Sten i lördags kväll. Foto: Björn Andersson/Privat
Mitt under invigningen av Göteborgs konstbiennal kom beskedet från polisen.
Området runt konsthallen Röda Sten - som ligger vid Älvsborgsbron - skulle utrymmas.
- Vi fick inte veta någonting. Jag trodde att det var någon razzia, säger besökaren Henrik Wallgren, 46.

FAKTA

USAMA KASSIR: I december 2005 greps Usama Kassir, 45, från Göteborg på flygplatsen i Prag. Han var misstänkt för att bland annat för att ha försökt bygga upp ett träningsläger för terrorister i amerikanska Oregon 1999. Kassir dömdes 2009 honom till livstidsfängelse i USA för elva terrorbrott. Ett straff Kassir nu avtjänar i isolering i Colorado.

RINKEBY OCH GÖTEBORG: I juni 2010 slog Säpo till i Rinkeby, norr om Stockholm, där en man som misstänktes planera terrordåd mot mål i Somalia greps. Två män greps samtidigt i Göteborg misstänkta för att förbereda självmordsbombningar. Åtalet mot mannen från Rinkeby lades ned. Hovrätten friade göteborgarna 10 februari 2011.

ATTACKEN MOT JYLLANDSPOSTEN: Tre svenskar, Munir Awad, Omar Abdalla och Mounir Dhari från Stockholm, misstänks ha planerat en attack mot tidningen Jyllandsposten i Köpenhamn. Säpo och danska PET grep dem den 29 december 2010. De sitter nu häktade.

LÄMNADES TILL CIA: Den 18 december 2001 överlämnade Sverige egyptierna Mohammed Alzery och Ahmed Agiza till USA. CIA flög dem till Egypten med ett hemligt transportflygplan. I hemlandet torterades de. Svenska regeringen fördömdes för agerandet.

GÖTEBORG: Den 30 oktober 2010 greps fyra män i Göteborg, misstänkta för att förbereda ett attentat. Polisen misstänkte att männen förberedde ett sprängattentat mot Nordstan i centrala Göteborg. De fyra friades helt från misstankarna.

SJÄLVMORDSBOMBEN I STOCKHOLM. Den 11 december 2010 valde Taimur Abdulwahab, 28 att utrusta sig med sprängmedel för att sedan bege sig till Drottninggatan i centrala Stockholm. Där sprängde han sig själv till döds med syftet att döda andra. Ingen annan skadades.

I går invigdes den stora konstbiennalen i Göteborg. Ett stort antal internationellt kända konstnärer deltar i konstfestivalen och invigningen lockade till sig ett stort antal besökare.
På lördagskvällen skulle konstnären Klas Erikssons verk uppföras på Älvsborgsbron - vars brofäste ligger intill Röda Stens konsthall.
- Hela bron spärrades av och tanken var att den skulle lysas upp av marschaller, säger Isebell Andersson, informatör på Röda Sten.

Fick inte veta någonting

Strax efter midnatt kontaktade polisen konsthallens verksamhetsledare
Mia Christersdotter Norman och bad henne att utrymma området runt konsthallen. Hon fick veta orsaken: att fyra män gripits som misstänkta för förberedelse till terroristbrott.
Långsamt så inleddes sedan arbetet med att få bort folk från platsen - men besökarna fick ingen information om varför de skulle lämna platsen.
- Vi fick inte veta någonting. Jag trodde att det var någon razzia. Vi märkte att det var något allvarligt så vi gick bara därifrån. Det tömdes snabbt på folk och det var ingen panik, säger besökaren Henrik Wallgren.

"Riktigt skumt"

Efter en stund gick det upp för honom att något var fel.
- Riktigt skumt förstod vi att det var när vi kom fram till polisens avspärrningar 500 meter bort. Då tänkte man, vad är det här? säger han.
Polisen ville i går inte uppge orsaken till att just Röda Sten utrymdes eller om det hade en koppling till att området ligger intill Älvsborgsbrons brofäste.
Just broar har av al-Qaida pekats ut som potentiella mål i kommande terrorattacker i USA - och inför tioårsdagen av 11 september har säkerheten kring broar och tunnlar i New York varit rigorös.

"Man undrar vad som hänt"

Tidigare har två troende muslimer försökt att bränna ner konstnären Lars Vilks hus i Skåne. Vilks är inte en av de konstnärer som deltar på Göteborgs konstbiennal - han befinner sig just nu i Stockholm - men i april gjorde han en föreläsning på Röda Sten.
Innan besökaren Henrik Wallgren lämnade området pratade han med poliser på platsen.
- De ville inte säga så mycket men jag fick reda på att fyra människor var gripna. Man undrar ju vad som har hänt. Har någon blivit arg för att trafiken stängdes av - eller är det kopplat till att det är en massa internationella konstnärer här? Allt känns bara väldigt skumt. säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!