Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De blev rika på skattebetalarnas bekostnad genom överpriser

Ett av familjens hus i exklusiva Primrose Hills.Foto: SVT
Presentkort från Systembolaget ska ha använts som mutor och påtryckningsmedel.Foto: SVT

De fick kommuner att köpa varor till gigantiska överpriser för totalt cirka 55 miljoner skattekronor.

Bland annat ett dyrt ”issmältningsmedel” som visade sig vara simpelt vägsalt.

”Uppdrag granskning” avslöjar nu vilka personerna är som skott sig på skattebetalarnas bekostnad.

Det var för två veckor sedan som ”Uppdrag granskning” avslöjade att Sveriges kommuner, kommunala bolag, regioner, landsting och myndigheter betalat mer än 88 miljoner kronor till oseriösa bolag mellan 2012 och 2016. 

Kommunerna var spridda över hela landet, bland annat i Mora, Skövde och Töreboda.

I Kil har man betalat nästan 1,5 miljoner kronor för varor som annars kostat en bråkdel  – bland annat har det köpts in 368 hinkar med issmältningsmedel för 165 kronor kilot. 

Också i Skövde har kommunen köpt islossningsmedel, där för nästan 700 000 kronor. 

Men allra värst hade  bolagen gått åt Göteborgs kommun och dess skattebetalare. De betalade 3,5 miljoner till bolagen.

 

LÄS MER: Vägsalt var värt 10 000 kronor – kommunen betalade 1,5 miljoner kronor

 

Hårda metoder

Under onsdagskvällen visas fortsättningen av UG:s reportage. Man har sökt ägarna till fem bolag som sticker ut på flera sätt. Dessa har sålt varor för 55 miljoner kronor mellan 2003 och 2017.

Varor som borde kostat runt fem miljoner kronor, enligt UG:s granskning. Metoderna att sälja bland annat vägsalt, servetter, soppåsar och lysrör har varit hårda. Här finns inslag av påstådda mutor, hot och trakasserier, enligt SVT.

Här, på St Eriksgatan i Stockholm, satt säljarna i familjens bolag.Foto: SVT

Företagens stjärnsäljare, en ung kvinna som rekryterades direkt efter studentexamen, har haft 1,8 miljoner kronor i genomsnittlig årsinkomst 2003-2016. Hon och ett antal andra mestadels unga kvinnor jobbade från en lokal på St Eriksgatan i Stockholm med att sälja de fem företagens produkter. Mestadels till kommuner och dess bolag till groteska överpriser.

Hur kunde det fortgå i sådan omfattning och så länge? En expert är i SVT är hård i sina omdömen om metoderna och i SVT finns uppgifter om påstådda mutor och en press på mottagare av gåvor.

– Man har jobbat så strukturerat. Planterat mutor hos ansvariga och kommer sedan med utpressning. Det handlar om korruption 2.0, säger Louise Brown, antikorruptionsrevisor- till ”Uppdrag granskning”.

Tore Åberg, chef för gatuenheten Östersunds kommun.Foto: SVT

Tore Åberg, chef för gatuenheten Östersunds kommun, är en av hundratals chefer på kommunnivå som haft med säljarna att göra. Åberg berättar i programmet:

– Ett antal presentkort för Coop och Systembolaget skickades hem till min privata adress. Jag skickade tillbaka dem och vi vägrade betala deras fakturor. Då ändrades tonläget.

Medveten strategi

– Det var många samtal. ”Går bra ta emot gåvor men nu… Kanske vi ska prata med chefen”, sa säljaren bland annat. Det var rena hot.

Stjärnsäljaren, som tjänade cirka 25 miljoner kronor i provision, når UG:s reporter via telefon. Men hon är inte intresserad av att diskutera säljetik:

– Jag var anställd, om du ringer mig en gång till kommer jag att anmäla er. Hej då, säger hon.

Ägarna de stora vinnarna

Men de riktigt stora pengarna har ägarna tjänat. Familjen har inte bara haft verksamhet i Sverige utan verkat på liknade sätt i bland annat England och Spanien.

UG:s reportrar Staffan Florén Sandberg och Lars-Göran Svensson spårar familjen till ett exklusivt villaområde i centrala London. I Primrose Hills nära Regents Park förfogar man över tre hus: makarna har en fastighet, sönerna var sin. Utanför husen står exklusiva bilar av märken som Rolls Royce, Ferrari och Porsche men tjänstefolk uppger att ägarna är i USA.

Att man flyttat dit.

Vilket kan ha att göra med att man låtit företagsimperiet gå i konkurs de senaste åren. Verksamheten i Sverige upphörde sommaren 2017. Här hanterar en konkursförvaltare spillrorna. Skattebetalare får betala ytterligare pengar: skulder på fem miljoner kronor och lönegarantier till de anställda säljarna som närmast konsekvent jobbat oetiskt, bland annat.

”Inga kommentarer”

Men en av sönerna kan man efter viss dramatik konfrontera. Han förnekar all delaktighet i verksamheten i Sverige – trots att han suttit i bolagens styrelser i åtta år.

En av ägarna konfronteras i sin bostad i London.Foto: SVT

– OK, men inga kommentarer från mig, blir det sista reportern får höra innan dörren stängs. 

Gunnar Andersson, före detta stadsjurist i Göteborg, säger efter inslaget:

– De här metoderna som företagen använt kan inte vara lagliga som jag ser det.

 

LÄS MER: Liseberg blev blåsta av oseriösa bolaget

 

"Uppdrag granskning" sänds på onsdagskvällen klockan 20 i SVT1.

Programmet går även att se på SVT Play.