Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De blev offer för skolmördaren

Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, attackerades och mördades på skolan.
Foto: Privat
15-årige eleven Ahmed Hassan bragdes om livet i attacken. "Han var så snäll och så hjälpsam", berättar hans mamma.
Foto: Privat
Många samlades för att hedra offren för skolattacken.
Foto: Henrik Jansson
Under fredagen hålls minnesceremonier på olika håll i Sverige.
Foto: Jonas Lemberg
Foto: Henrik Jansson

Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, blev svärdmördarens första offer.

Nu sörjs han och 15-årige eleven Ahmed Hassan som också mördades under vansinnesdådet.

Samtidigt kämpar en 15-årig pojke och en 41-årig lärare för sina liv på intensivvårdsavdelningen.

Under fredagsmorgonen bekräftar polisen att det finns rasistiska förtecken för attacken.

– Vi är övertygade om att det finns ett hatbrottsmotiv, säger polisen Niklas Hallgren i SVT:s livesändning.

Trollhättan sörjer. För att hylla de som dödades och skadades har en hög med tända ljus placerats ut.

Några av ljusen brinner för 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar, ett av de första offren under Anton Lundin Petterssons vansinnesdåd.

På torsdagskvällen samlades familj och vänner i bostaden där de storgrät och kramade om varandra.

Utanför skolan sörjde av hans närmsta vänner.

– Han var för ung för att dö, säger vännen.

Fick samtal om dådet i Trollhättan

20-åringen tog studenten från medielinjen på gymnasiet i fjol. Intresset för bild och film fortsatte och som medlem i ett filmkollektiv producerade han reklamfilmer och musikvideos som fått miljontals visningar på Youtube.

I går förmiddag fick Kiin Mohamed Ali ett samtal om dådet. Hon sprang till skolan men letade förgäves efter sin 15-årige son Ahmed Hassan. Till slut fick hon veta att han förts till sjukhus.

Där väntade hon i flera timmar - sen kom det fruktansvärda beskedet.

– De sa att han inte hade klarat sig och jag blev så ledsen. Jag älskade honom så mycket, så mycket. Han var så snäll och så hjälpsam, säger hon med gråten i halsen.

Ahmed föddes i Somalia och flyttade till Sverige för tre år sedan. Mamman beskriver honom som en glad och snäll kille som älskade att spela fotboll.

– Hans syskon är jätteledsna och vi alla gråter, säger mamman.

15-årig pojke kämpar för sitt liv

Samtidigt kämpar fortfarande en 15-årig pojke och en 41-årig matematiklärare för sina liv på intensivavdelningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus.

Läraren bröt in när han såg hur en grupp elever poserade på bild tillsammans med den maskerade gärningsmannen.

Han konfronterade mannen och blev huggen i mellangärdet.

Skadad, men vid liv, stöttades han under kvällen av anhöriga på sjukhuset. Bland dem fanns 19-årige brorsonen Alex som tagit ledigt från jobbet.

– Läget är fortfarande kritiskt men under kontroll. Min farbror har skador i buken och hans fru är hos honom, vi andra väntar utanför.

I rollen som lärare driver 41-åringen ett Facebook-konto där han aktivt lägger upp klipp med både matematiska lösningar och spex med eleverna. Bland kommentarerna har flera elever tidigare hyllat honom som skolans bästa lärare och efter dådet har förhoppningar om ett snabbt tillfrisknande lämnats i fälten.

Den 15-årige eleven satt på en SO-lektion när mördaren knackade på dörren. Pojken öppnade dörren och blev stucken i buken, skriver Aftonbladet.

Sent i går kväll fanns familjen vid hans sida på sjukhuset. Läkarna har tagit bort hans mjälte och delar av bukspottskörteln, enligt en morbror.

Pojken anlände till Sverige från Syrien för nio månader sedan och har drömmar om att bli polis, berättar hans mamma för Aftonbladet.


FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av den här texten förekom uppgifter om att skolassistenten Lavin Eskandar, 20, hann försöka ingripa under skolattacken för att rädda fler liv. Under utredningen framkom att även Eskandar överrumplades och inte hade möjlighet att försvara sig, vilket Åsa Erlandsson uppmärksammade i ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”.


FOTNOT: Ahmed Hassan är född 1998 enligt folkbokföringen, vilket också polisen skriver på sin hemsida. Enligt mamman Kiin Mohamed Ali är Ahmed 15 år.

– Han är inte 17 år. Han är 15 år. När han kom till Sverige skrevs han in som 98. Han är född år 2000, säger hon.


OFFREN

Lavin Eskandar, 20, elevassistent

Höggs ned på skolans kafé. Avliden när polis anlände till platsen.


Ahmed Hassan, 17, elev

Fördes till Norra Älvsborgs Länssjukhus där han under flera timmar genomgick operation. Slutligen fick hans mamma beskedet att hans liv inte hade gått att rädda.


Man, 41, matematiklärare

Såg hur gärningsmannen poserade på bild tillsammans med skolans elever. Gick fram och konfronterade mannen, som svarade med att hugga honom i mellangärdet. Vårdas nu för allvarliga skador.


Pojke, 15, elev

Satt på en SO-lektion när gärningsmannen knackade på dörren. Pojken gick för att öppna dörren och blev stucken i magen. Fördes till sjukhus där han genomgått omfattande operationer. Vårdläget beskrivs som allvarligt men stabilt, skriver Aftonbladet.