Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, hyllades som en hjälte efter att ha blivit offer för skolmördaren. Han attackerades när han försökte skydda barn på skolan. Foto: PrivatElevassistenten Lavin Eskandar, 20, hyllades som en hjälte efter att ha blivit offer för skolmördaren. Han attackerades när han försökte skydda barn på skolan. Foto: Privat

Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, hyllades som en hjälte efter att ha blivit offer för skolmördaren. Han attackerades när han försökte skydda barn på skolan.

 Foto: Privat
15-årige eleven Ahmed Hassan bragdes om livet i attacken. "Han var så snäll och så hjälpsam", berättar hans mamma. Foto: Privat15-årige eleven Ahmed Hassan bragdes om livet i attacken. "Han var så snäll och så hjälpsam", berättar hans mamma. Foto: Privat
15-årige eleven Ahmed Hassan bragdes om livet i attacken. "Han var så snäll och så hjälpsam", berättar hans mamma. Foto: Privat
Många samlades för att hedra offren för skolattacken. Foto: Henrik JanssonMånga samlades för att hedra offren för skolattacken. Foto: Henrik Jansson
Många samlades för att hedra offren för skolattacken. Foto: Henrik Jansson
Under fredagen hålls minnesceremonier på olika håll i Sverige. Foto: Jonas LembergUnder fredagen hålls minnesceremonier på olika håll i Sverige. Foto: Jonas Lemberg
Under fredagen hålls minnesceremonier på olika håll i Sverige. Foto: Jonas Lemberg
Foto: Henrik JanssonFoto: Henrik Jansson
 Foto: Henrik Jansson

De blev offer för skolmördaren

Publicerad

Elevassistenten Lavin Eskandar, 20, ställde sig mellan svärdmannen och skolbarnen - och fick betala med sitt liv.

Nu sörjs han och 15-årige eleven Ahmed Hassan som också mördades under vansinnesdådet.

Samtidigt kämpar en 15-årig pojke och en 41-årig lärare för sina liv på intensivvårdsavdelningen.

Under fredagsmorgonen bekräftar polisen att det finns rasistiska förtecken för attacken.

– Vi är övertygade om att det finns ett hatbrottsmotiv, säger polisen Niklas Hallgren i SVT:s livesändning.

Trollhättan sörjer. För att hylla de som dödades och skadades har en hög med tända ljus placerats ut.

Några av ljusen brinner för 20-årige elevassistenten Lavin Eskandar, ett av de första offren under Anton Lundin Petterssons vansinnesdåd.

Vittnen berättar hur den svärdbeväpnade gärningsmannen svingade mot barnen i skolans kafé. I vad som beskrivs som ett hjältedåd rusade Lavin fram för att övermanna honom - och höggs till döds.

På torsdagskvällen samlades familj och vänner i bostaden där de storgrät och kramade om varandra.

Utanför skolan sörjde av hans närmsta vänner.

– Han var för ung för att dö, säger vännen.

Fick samtal om dådet i Trollhättan

20-åringen tog studenten från medielinjen på gymnasiet i fjol. Intresset för bild och film fortsatte och som medlem i ett filmkollektiv producerade han reklamfilmer och musikvideos som fått miljontals visningar på Youtube.

I går förmiddag fick Kiin Mohamed Ali ett samtal om dådet. Hon sprang till skolan men letade förgäves efter sin 15-årige son Ahmed Hassan. Till slut fick hon veta att han förts till sjukhus.

Där väntade hon i flera timmar - sen kom det fruktansvärda beskedet.

– De sa att han inte hade klarat sig och jag blev så ledsen. Jag älskade honom så mycket, så mycket. Han var så snäll och så hjälpsam, säger hon med gråten i halsen.

Ahmed föddes i Somalia och flyttade till Sverige för tre år sedan. Mamman beskriver honom som en glad och snäll kille som älskade att spela fotboll.

– Hans syskon är jätteledsna och vi alla gråter, säger mamman.

15-årig pojke kämpar för sitt liv

Samtidigt kämpar fortfarande en 15-årig pojke och en 41-årig matematiklärare för sina liv på intensivavdelningen på Norra Älvsborgs Länssjukhus.

Läraren bröt in när han såg hur en grupp elever poserade på bild tillsammans med den maskerade gärningsmannen.

Han konfronterade mannen och blev huggen i mellangärdet.

Skadad, men vid liv, stöttades han under kvällen av anhöriga på sjukhuset. Bland dem fanns 19-årige brorsonen Alex som tagit ledigt från jobbet.

– Läget är fortfarande kritiskt men under kontroll. Min farbror har skador i buken och hans fru är hos honom, vi andra väntar utanför.

I rollen som lärare driver 41-åringen ett Facebook-konto där han aktivt lägger upp klipp med både matematiska lösningar och spex med eleverna. Bland kommentarerna har flera elever tidigare hyllat honom som skolans bästa lärare och efter dådet har förhoppningar om ett snabbt tillfrisknande lämnats i fälten.

Den 15-årige eleven satt på en SO-lektion när mördaren knackade på dörren. Pojken öppnade dörren och blev stucken i buken, skriver Aftonbladet.

Sent i går kväll fanns familjen vid hans sida på sjukhuset. Läkarna har tagit bort hans mjälte och delar av bukspottskörteln, enligt en morbror.

Pojken anlände till Sverige från Syrien för nio månader sedan och har drömmar om att bli polis, berättar hans mamma för Aftonbladet.

 

FOTNOT: Ahmed Hassan är född 1998 enligt folkbokföringen, vilket också polisen skriver på sin hemsida. Enligt mamman Kiin Mohamed Ali är Ahmed 15 år.

– Han är inte 17 år. Han är 15 år. När han kom till Sverige skrevs han in som 98. Han är född år 2000, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER