Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De ber till Gud för att behålla vårdcentralen

"Vi tror på en Gud som bryr sig om våra kroppar och vårt välbefinnande", säger kyrkoherde Torbjörn Edebol. Foto: Privat
På söndagen anordnade han en förbön för den hotade vårdcentral. Foto: Privat

I Brastad har regionens planer att lägga ned vårdcentralen rört upp en folkstorm. På mindre än en vecka har närmare 70 procent av de boende i bygden skrivit på en protestlista, och på söndagen anordnade kyrkoherden förbön för den hotade vårdcentralen.

– Vi tror på en Gud som bryr sig om våra kroppar och vårt välbefinnande. Därför bad vi för vår bygd, och för att våra beslutsfattare ska få klarsyn och fatta kloka beslut, säger kyrkoherde Torbjörn Edebol.

Den 12 januari beslutade VG-regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, med minsta möjliga röstövervikt, att fem vårdcentraler i norra Bohuslän ska läggas ned. En av dessa är vårdcentralen i Brastad, och där ger man sig inte utan en fajt.

Tre mil till närmsta vårdcentral

Britt-Marie Didriksson är en av eldsjälarna. På nätterna kör hon taxi och på dagtid ägnar hon varje vaken timme åt att fylla på den redan digra protestlistan som man planerar att lämna över till regionstyrelsen när de träffas i Vänersborg på tisdag för att besegla den lilla ortens öde.

På mindre än en vecka har närmare 70 procent av de boende i bygden skrivit på protestlistan.

– Jag kämpar för de gamla och sjuka. Alla de som har svårt att göra sin röst hörd. De som bor längst bort i kommunen får nästan tre mil att åka till närmaste vårdcentral, säger Britt-Marie.

Politiska fiender överens

Britt-Marie Didriksson är fritidspolitiker för Liberalerna och har gått emot moderpartiet i regionen, som röstat för att lägga ned Brastads vårdcentral. Och i Lysekils kommunhus är den politiska enigheten total. Samtliga partier – från moderartera till Kommunistiska partiet – har opponerat sig mot regionens nedläggningshot.

Om protesterna bär frukt eller inte återstår att se, men Britt-Marie Didriksson är optimistisk.

– Jag kommer att hoppas in i det sista. Och om de ändå beslutar sig för att lägga ned vårdcentralen så får vi luska i om det går att överklaga på något sätt, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!