"Vi tror på en Gud som bryr sig om våra kroppar och vårt välbefinnande", säger kyrkoherde Torbjörn Edebol. Foto: Privat"Vi tror på en Gud som bryr sig om våra kroppar och vårt välbefinnande", säger kyrkoherde Torbjörn Edebol. Foto: Privat
"Vi tror på en Gud som bryr sig om våra kroppar och vårt välbefinnande", säger kyrkoherde Torbjörn Edebol.  Foto: Privat
På söndagen anordnade han en förbön för den hotade vårdcentral. Foto: PrivatPå söndagen anordnade han en förbön för den hotade vårdcentral. Foto: Privat
På söndagen anordnade han en förbön för den hotade vårdcentral.  Foto: Privat

De ber till Gud för att behålla vårdcentralen

Publicerad

I Brastad har regionens planer att lägga ned vårdcentralen rört upp en folkstorm. På mindre än en vecka har närmare 70 procent av de boende i bygden skrivit på en protestlista, och på söndagen anordnade kyrkoherden förbön för den hotade vårdcentralen.

– Vi tror på en Gud som bryr sig om våra kroppar och vårt välbefinnande. Därför bad vi för vår bygd, och för att våra beslutsfattare ska få klarsyn och fatta kloka beslut, säger kyrkoherde Torbjörn Edebol.

Den 12 januari beslutade VG-regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, med minsta möjliga röstövervikt, att fem vårdcentraler i norra Bohuslän ska läggas ned. En av dessa är vårdcentralen i Brastad, och där ger man sig inte utan en fajt.

Tre mil till närmsta vårdcentral

Britt-Marie Didriksson är en av eldsjälarna. På nätterna kör hon taxi och på dagtid ägnar hon varje vaken timme åt att fylla på den redan digra protestlistan som man planerar att lämna över till regionstyrelsen när de träffas i Vänersborg på tisdag för att besegla den lilla ortens öde.

På mindre än en vecka har närmare 70 procent av de boende i bygden skrivit på protestlistan.

– Jag kämpar för de gamla och sjuka. Alla de som har svårt att göra sin röst hörd. De som bor längst bort i kommunen får nästan tre mil att åka till närmaste vårdcentral, säger Britt-Marie.

Politiska fiender överens

Britt-Marie Didriksson är fritidspolitiker för Liberalerna och har gått emot moderpartiet i regionen, som röstat för att lägga ned Brastads vårdcentral. Och i Lysekils kommunhus är den politiska enigheten total. Samtliga partier – från moderartera till Kommunistiska partiet – har opponerat sig mot regionens nedläggningshot.

Om protesterna bär frukt eller inte återstår att se, men Britt-Marie Didriksson är optimistisk.

– Jag kommer att hoppas in i det sista. Och om de ändå beslutar sig för att lägga ned vårdcentralen så får vi luska i om det går att överklaga på något sätt, säger hon.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER