Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De åtalas för häxtortyren

Anmälan från socialtjänsten, i polisens förundersökning.

Här är varningen från socialtjänsten som rullade upp vad som kan vara den värsta häxhistorien i Sverige i modern tid.

I går åtalades styvmamman, pappan och en pastor misstänkta för grov misshandel mot en minderårig flicka i Borås.

Åklagaren Daniel Larson befarar att fler kan vara drabbade.

De åtalas

  • Styvmamman, 34 år från Borås, åtalas för olaga hot, grov misshandel och grovt brott. hon ska ha varit den drivande i misshandeln av flickan. Tog initiativ till andeutdrivningen och de våldsamma besöken hos de kristna pastorerna. Förnekar brott.
  • Pappan, 37 år från Borås, åtalas på samma punkter som styvmamman. Han ska ha deltagit i misshandeln mot flickan och varit närvarande när hon brändes med kniv, fick sitt hår avrakat och låstes in på sitt rum. Förnekar brott.
  • Pastorn, 39 år från Borås, åtalas för medhjälp till grov fridskränkning, grovt olaga tvång, olaga frihetsberövande samt misshandel. Förnekar brott.

Den 10 november i fjol skickade socialtjänsten i en av Borås stadsdelar in en anmälan till polisen om att man misstänkte att en ung flicka utsatts för grov fysisk och psykisk misshandel av sin styvmamma och pappa.

Orsaken: Paret trodde att flickan var en häxa och besatt av onda andar och demoner.

Anmälan startade en intensiv utredning som nu ledde till åtal.

Historien började enligt polisutredningen egentligen våren 2005 och kunde pågå i sex år, fram till dess att socialtjänsten kopplas in.

Flickan hade flyttat till sin pappa och hans nya kvinna i Borås från sitt hemland. Enligt utredningen visade kvinnan i familjen tidigt att hon ogillade styvbarnet och började snart dela ut slag och sparkar.

- Det vore bättre om flickan var död, ska hon enligt flickan ha sagt.

Allting förvärrades 2009 när flickan plötsligt insjuknade i en vanlig influensa med symptom som feber och svettningar. Styvmamman ska enligt flickans berättelse ha tolkat symptomen som ett uttryck för att hon var en häxa och besatt av onda andar som sprider sjukdomar och olycka.

Håret klipptes av

Hon grundar misstanken på att flickans biologiska mamma varit "medicinkvinna" och nu styrde henne genom sin ande.

Snart började alla familjemedlemmar att kalla flickan för "häxa" och hennes småsyskon förbjöds att använda hennes riktiga namn. Under nätterna tvingades hon lyssna på religiös musik och hennes långa hår klipptes av då styvmamman trodde att det var ormar.

Ur förundersökningsprotokollet: "Flickan fick inte längre leva med familjen, inte äta mat och hölls instängd på sitt rum. Hon binds vid flera tillfällen fast vid händer och fötter".

Men åtgärderna mot flickans "häxeri" ansågs inte ha hjälpt, andarna behöll sitt grepp, menade styvmamman. För att "befria" flickan tog styvmamman kontakt med en pastor från en kristen tidigare omstridd församling i Borås. Tillsammans påbörjade de en lång och brutal utdrivningsprocess.

Utdrivning nattetid

Vidare ur förundersökningsprotokollet: "Demonutdrivningarna kunde pågå flera dagar och under de här dagarna fick flickan ingen mat eller vatten. Anledningen till att flickan inte fick någon mat och vatten var för att hon då skulle ge näring åt demonerna".

Församlingsmedlemmarna sparkade på henne och använde knivar. Hon utsattes för tortyrliknande förhör och brändes men glödgad kniv.

Men demonerna vägrade att lämna kroppen.

Familjen uppsökte då en kvinnlig pastor i Malmö som de trodde hade en större "gudskraft". Denna pastor - nu misstänkt för brott men ännu inte åtalad - trodde enligt åklagaren att flickan hade en orm i sin mage. Utdrivningarna skedde under fyra nätter i Malmö­församlingen.

Ur förundersökningsprotokollet: "Under utdrivningarna ställer han (en församlingsmedlem) sig på flickans mage och borrar in sina tånaglar i den. Sedan klappar han henne på axeln och säger på engelska att 'you gonna be okay'".

Men flickan blev inte okej. Hon var borta långa perioder från skolan i Borås och när hon emellanåt dök upp i klassrummet var hon enligt personalen mager och hade avrakat hår.

"Rädda för häxerier"

Omgivningen började ana oråd - men enligt åklagaren Daniel Larson var det först när familjen själv sökte hjälp som historien uppdagas.

- De tog kontakt med socialen eftersom de inte klarade av situationen. I deras värld var dottern en häxa och de var rädda för häxerier, säger han till TT.

Nu kopplades polisen in, flickan förhördes och vid flera husrannsakningar säkrades bevis mot den åtalade trion.

Bland annat hittades flaskor med olja blandat med salt och vitlök. Flickan har i förhör berättat att styvmamman hällt oljan i hennes ögon. I en dator hittades en checklista om 102 punkter för kristen andeutdrivning och mängder av böcker, filmer och cd-skivor på samma tema.

"Är nog inte ensam"

Sedan 2010 är den minder­åriga flickan placerad i fosterhem och uppges må bra efter omständigheterna. I ett samtal med socialtjänsten säger hon:

"Hade jag bott kvar där (hos familjen) så kanske jag inte hade funnits, suttit här i dag och pratat... antingen hade jag dött eller varit på psykhemmet."

Åklagare Daniel Larson tror att det kan finnas fler liknande fall i Sverige, där ett ensamt barn hamnat i onåd inom familjen och beskylls för häxerier.

- Tyvärr är hon nog inte ensam. Det är en känsla man får när man kommit i kontakt med den här föreställningsvärlden där det är en accepterad syn att barn kan vara häxor vars ondska ska drivas ut. Det får mig att tro det kanske inte är en så isolerad företeelse att det bara poppat upp en gång, säger han till TT.

I går åtalades pappan och styvmamman för grov fridskränkning, grov misshandel och olaga frihetsberövande.

Tillsammans med dem åtalas Boråspastorn för medhjälp till grov fridskränkning, grovt olaga tvång, olaga frihetsberövande samt misshandel.

GT har sökt församlingen samt de åtalades advokater för en kommentar till misstankarna, då samtliga misstänkta förnekar brott.

Pastorn i Malmö befinner sig utomlands, därför dröjer det åtalet.

Rättegången i Borås inleds den 5 mars.