Carl Bennet. Foto: Ylwa YngvessonCarl Bennet. Foto: Ylwa Yngvesson
Carl Bennet. Foto: Ylwa Yngvesson
Madeleine Olsson Eriksson. Foto: Lennart RehnmanMadeleine Olsson Eriksson. Foto: Lennart Rehnman
Madeleine Olsson Eriksson. Foto: Lennart Rehnman
Roger Akelius. Foto: Lisa MattissonRoger Akelius. Foto: Lisa Mattisson
Roger Akelius. Foto: Lisa Mattisson
Ingvar Kamprad toppar som vanligt listan. Foto: Fotograf Mats SamuelssonIngvar Kamprad toppar som vanligt listan. Foto: Fotograf Mats Samuelsson
Ingvar Kamprad toppar som vanligt listan.  Foto: Fotograf Mats Samuelsson

De är Västsveriges allra rikaste personer

Publicerad

Sveriges rikaste person: Ingvar Kamprad, Ikea-pampen, god för 610 miljarder kronor.

När det kommer till rikhetsligan hamnar Västsverige på efterkälken. Den rikaste västsvensken, Carl Bennet, är faktiskt bara 14:e rikast i landet.

Det framkommer i Veckans affärers lista.

Enligt tidningens senaste sammanställning finns det 159 stycken miljardärer i Sverige 2015.

Och de rika har blivit ännu rikare under året. Tillsammans är de goda för hisnande 1800 miljarder kronor, skriver Veckans Affärer.

Ikea-Kamprad ligger som vanligt i topp (610 miljarder!) följd av Stefan Persson, Hennes & Mauritz.

Flera rika

Ett antal förmögna västsvenskar, eller åtminstone bördiga från denna landsdel, finns förstås med på listan. 18 stycken närmare bestämt. Redarfamiljen Olsson är väl representerad med Dan Sten som Sveriges 19:e rikaste. 68-åringen i Stenagruppen är god för 12 miljarder kronor, enligt VA.

Men rikast i Väst är Carl Bennet, friherre, industriman och huvudägare i Getinge AB, en jätte inom medicinteknik.

Bennet uttalar sig ogärna om sin förmögenhet, men ställer ibland upp på intervjuer om näringsliv och politik.

Han har kallats "den röde friherren", men förnekade i en intervju med Affärsvärlden att han är sosse. Snarare står han i mitten.

Ungdomsarbetslösheten engagerar däremot Bennet som gärna vill införa ett lärlingssystem liknande det tyska.

– Den är en böld i samhället i dag, det absolut största problem vi har. Det är makalöst att vi lämnar efter oss en ungdomsarbetslöshet på 20 procent, sade miljardären till Affärsvärlden.

Skänker mycket

Att vara upplyst och generös ligger helt rätt i tiden för de svenska miljardärerna. Ingvar Kamprad skänker stora summor till goda ändamål, och Tetra-Pak-arvtagarna Lisbet och Sigrid Rausing har gett bort halva sin förmögenhet till välgörenhet.

Göteborgaren, men numera boende på Bahamas, Roger Akelius, 71, uppger för GP att han skänkt bort 35 miljarder, och bara behållit en procent av allt han skapat.

En annan göteborgare, Madeleine Olsson Eriksson, 70, från Stenagruppen, har gjort sig känd som en välgörare genom Stenastiftelsen.

Madeleine sitter som ordförande och delar årligen ur frikostiga bidrag för att stödja forskning och kultur i Göteborg och Västsverige.

– Det är här vi tjänat in förmögenheten och därför känns det naturligt och som ett ansvar att också ge något tillbaka, har hon berättat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER