Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De är polisens mest jagade i Västsverige

GANGSTER, RÅNARE, MÖRDARE. Azad Abdelkarim, man från Västsverige, Alicio Santos Nascimento, Niklas Berisha och Denho Acar.

GÖTEBORG. Här är Västsveriges fem mest efterspanade personer.

Tre av männen är efterlysta av den världsomspännande polisorganisationen Interpol.

För de andra två har det utfärdats en europeisk arresteringsorder.

DE ÄR POLISENS MEST JAGADE I VÄSTSVERIGE

Niklas Berisha

Född: 1993

Senast kända adress: Halmstad

Omständigheter: Berisha och hans yngre bror Philip misstänkt ha mördat en 25-årig familjefar i bostadsområdet Andersberg 11 november. 25-åringen både sköts och knivhöggs. Efter dådet försvann bröderna. En månad senare greps Philip i en mindre stad i Albanien sedan en person känt igen honom från Interpols förteckning över efterlysta. 17-åringen sitter nu häktad och väntar på utlämning till Sverige. Berisha är på fri fot.

Vistas i: Albanien.

Efterlyst av Interpol för mord.

Azad Abdelkarim

Född: 1963 alternativt 1968 i Irak.

Senast kända adress: Angered, Göteborg .

Omständigheter: Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord i Göteborg 2004. På långfredagens morgon misstänks Abdelkarim ha knivmördat en 28-man på en svartklubb vid Friggagatan. Abdelkarim flydde från platsen innan polisen hann fram. En då 25-årig man greps för skyddande av brottsling.

Vistas i: Kan finnas i Norge.

Efterlyst i Schengen för mord. Fanns på polisens Ikaroslista.

Alicio Santos Nascimento

Född: 1985.

Senast kända adress: Biskopsgården, Göteborg.

Omständigheter: Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling 2008.

Vistas i: Okänt.

Efterlyst via Interpol för grovt narkotikabrott med mera.

Man från Västsverige

Född: På 50-talet.

Senast kända adress: En ö i Västsveriges skärgård.

Omständigheter: Är häktad i sin frånvaro av Göteborgs tingsrätt för egenmäktighet med barn. Han tog med sig sin dotter när han lämnade Sverige för att bosätta sig i Västindien.

Vistas i: Karibien.

Efterlyst av Interpol för bortrövande av barn i flera fall.

Denho Acar

Född: 1974.

Senast känd adress: Hjällbo, Göteborg.

Internationellt efterlyst för: Anstiftan till mordbrand, försök till grov utpressning, anstiftan till försök till mord.

Omständigheter: Grundare och ledare av det kriminella gänget OG, Original Gangsters som enligt den egna hemsidan har två klubbar, en i turkiska Marmaris och en i Stockholm. Misstänks bland annat för ett brandattentat mot ett kafé i Göteborg. Flydde till Turkiet och har inte utvisats till Sverige eftersom han är turkisk medborgare.

Vistas i: Turkiet.

Efterlyst i Schengen. Avfördes från Ikaroslistan eftersom polisen vet var han finns.

Internationellt polisarbete

Interpol

Världens största internationella polisorganisation med 192 medlemsländer. Interpols syfte är att möjliggöra och underlätta internationellt polissamarbete och att bekämpa överstatlig och annan internationell brottslighet.

Ikaroslistan

Upprättades av svenska rikskriminalpolisen över internationellt efterlysta, misstänkta eller dömda brottslingar som håller sig undan rättvisan.

Offentliggörandet av Ikaros-listan har lett till att en rad kriminella har gripits.

Numera är den skrotad.

Det svenska rättsväsendet har tre vägar att gå när man vill ha tag i en brottsmisstänkt eller någon som håller sig undan ett fängelsestraff.

Det enklaste är att utfärda en efterlysning i de nordiska länderna. Då räcker det med att åklagaren har beslutat om ett anhållande för att polisen i Danmark, Norge, Finland och Island ska gripa personen.

Kan gripas i 26 länder

Nästa steg är en så kallad europeisk arresteringsorder. Det innebär att en efterlyst kan gripas i alla 26 länderna i Schengensamarbetet inklusive Storbritannien och Irland.

Det som krävs är att en domstol begärt den efterlyste häktad i dennes frånvaro.

Tror polis och åklagare att den efterspanade finns eller rör sig utanför Europa går man till Interpol.

- Vi är 192 länder som samarbetar. Om en efterlyst påträffas i något av dessa länder grips han, säger Börje Auvinen på Interpol i Stockholm.

Interpol har en offentlig lista på webben över efterlysta personer. Vem som helst kan gå in och titta och syftet är att polisen ska få tips av allmänheten.

- Men det finns också efterlysta som inte syns på den offentliga listan. Det kan vara av olika skäl polisen inte vill berätta att någon är efterlyst av Interpol, de personerna syns bara när vi Interpolpoliser loggar in.

Skrotade Ikaroslistan

Rikskriminalen har tidigare upprättat och offentliggjort den så kallade Ikaroslistan över efterspanade grovt kriminella.

Men den görs inte längre.

- Vi ser ingen anledning att ha en sådan lista eftersom den mesta informationen finns på Interpol och på en webbsida som heter Sweden's Most Wanted, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på rikskriminalen.

Ett namn som förekom på den första Ikaroslistan var OG-ledaren Denho Acars. Men han plockades bort när han lokaliserades till Turkiet. Där sitter han säkert eftersom landet inte lämnar ut sina egna medborgare.

"Kan inte gripas"

Acar är efterlyst i Schengen vilket är samma sak som att han har en europeisk arresteringsorder hängande över sig.

Att han inte är efterlyst via Interpol bekräftas av Börje Auvinen.

- Acar kan inte gripas om han åker till andra länder än dem som ingår i Schengensamarbetet. Interpol har inte med honom att göra. Det är ett medvetet val av åklagaren, säger Auvinen.