Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"De är födda till att bli slavar"

Mauretanska slavinnan Sahab med sitt nyfödda barn och sonen Bilal. Bilden är hämtad ur dokumentären Född slav som fick den mauretanske diplomaten att tappa humöret.
GÖTEBORG. Den svenska dokumentärfilmen handlade om slaveriet i Mauretanien.
Det tyckte inte de mauretanska diplomaterna om.
Efter visningen i Washington ställde en av dem till bråk.
- Jag tycker det är underbart, säger filmaren Bo Harringer från Göteborg.
Bo Harringer är glad över bråket kring filmen. Äntligen kanske västvärlden uppmärksammar slavfrågan, säger han.
Det var i slutet av mars som den svenska dokumentärfilmen Född slav visades på National Museum i Washington, DC, USA. Filmen handlar om slaveriet i den nordvästafrikanska republiken Mauretanien som trots att det formellt förbjöds så sent som på 1980-talet. Fiilmen används bland annat som undervisningsmaterial av Amnesty och har visats vid flera tillfällen förut. Men den här gången blev annorlunda. - Det dök upp folk från den mauretanska ambassaden, säger den västsvenske filmaren Bo Harringer som tillsammans med Hélène Aastrup-Samuels gjort dokumentären. - När diplomaterna i debatten efteråt ställdes till svars blev en av dem upprörd och hotfull. Till slut blev vakterna tvungna att slänga ut honom.

Knapphändig information

Informationen från Amnesty om incidenten har varit ganska knapphändig och Harringer blev vidtalad först för några dagar sedan. - Det blev inget slagsmål efter visningen så vitt jag vet, säger Harringer. - Men jag tycker det är underbart. Det här visar hur den mauretanska staten förhåller sig till slaveriet. Diplomatens beteende kanske kan bidra till att västvärlden äntligen uppmärksammar den här frågan.

Det finns 100 000 slavar

Enligt Harringer finns det 100 000 slavar i Mauretanien. De betraktas som privat egendom och kan såväl säljas som bytas eller skänkas bort. Harringer och Aastrup-Samuels var i Mauretanien 2002. Eftersom de fruktade sanktioner från säkerhetspolisen blev de tvungna att smuggla filmen ur landet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!