De är bäst i väst

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Glöm betygssnittet - "Salsa-värdet" visar hur skolan tar tillvara på elvernas förutsättningar.
Assaredsskolan i Göteborg rankas högst i väst.
- Oj vad roligt, som vi kämpar för att hjälpa våra barn! säger rektor Christina Roiha när hon får beskedet.
Det vanliga sättet att ranka skolor har varit att titta på betygssnittet. Men skolverkets så kallade Salsa-värde tar hänsyn till utländsk bakgrund, vilken utbildning elevernas föräldrar har och hur könsfördelningen ser ut, allt för att få en rättvisare bild av hur bra skolan tar tillvara på elevernas förutsättnignar.

Assaredsskolan högst i Västsverige

Assaredsskolans högstadium får +33,5 i Salsa-värde - högst i hela Västsverige.
- Detta visste vi inte, vi har fullt upp inför skolstarten. Det kommer ge energi till lärarna att fortsätta. De gör så mycket extra för barnen! säger Christina Roiha.
Assaredsskolan i Göteborg, med 190 elever, var en av de första skolorna i Sverige att tillämpa den så kallade Monroemetoden.
- Dr Lorraine Monroe var en rektor i Harlem i New York som trodde att om skolan är så bra som samhället borde vara, då fungerar inlärningen oavsett elevernas förutsättningar.
- "Det krävs en by för att fostra ett barn" sa Monroe, och det sitter i väggarna hos oss, säger Christina Roiha.

"Man känner lärarna så bra"

Ella, 14, och Fredrika, 7, går på en av landets bästa skolor. Fredrikshovs slotts skola i Stockholm är liten och alla känner alla.
– Det bästa här är att man känner lärarna så bra. Det är kul när någonting man inte förstår helt plötsligt släpper efter att man pratat igenom problemet, säger Ella Hillström.
Nisse Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER