Här står världsmästarna i kycklinggrillning på Heden och väntar nervöst på sin slutplacering i tävlingen: Henrik Stensvad, Stockholm, Karin Mattiasson, Sollebrunn, Johan Drevhage, Mölnlycke, Ulrik Lindelöv, Alingsås, och Andreas Mathiasson, Stenungsund. Foto: Ingrid NorrmanHär står världsmästarna i kycklinggrillning på Heden och väntar nervöst på sin slutplacering i tävlingen: Henrik Stensvad, Stockholm, Karin Mattiasson, Sollebrunn, Johan Drevhage, Mölnlycke, Ulrik Lindelöv, Alingsås, och Andreas Mathiasson, Stenungsund. Foto: Ingrid Norrman

Här står världsmästarna i kycklinggrillning på Heden och väntar nervöst på sin slutplacering i tävlingen: Henrik Stensvad, Stockholm, Karin Mattiasson, Sollebrunn, Johan Drevhage, Mölnlycke, Ulrik Lindelöv, Alingsås, och Andreas Mathiasson, Stenungsund.

 Foto: Ingrid Norrman
– Vi har 60 internationella domare som kommit till Göteborg för tävlingens skull, berättar Kent Nilsson, president i Svenska Grillfrämjandet. Foto: Ingrid Norrman– Vi har 60 internationella domare som kommit till Göteborg för tävlingens skull, berättar Kent Nilsson, president i Svenska Grillfrämjandet. Foto: Ingrid Norrman

– Vi har 60 internationella domare som kommit till Göteborg för tävlingens skull, berättar Kent Nilsson, president i Svenska Grillfrämjandet.

 Foto: Ingrid Norrman
Svenska grillandslaget vann kycklingdeltävlingen. Belgien och Österrike kom tvåa respektive trea. Foto: Ingrid NorrmanSvenska grillandslaget vann kycklingdeltävlingen. Belgien och Österrike kom tvåa respektive trea. Foto: Ingrid Norrman

Svenska grillandslaget vann kycklingdeltävlingen. Belgien och Österrike kom tvåa respektive trea.

 Foto: Ingrid Norrman

De är bäst i världen
på grillad kyckling

Publicerad

Fyra västsvenskar och en stockholmare är bäst i världen på att grilla kyckling. Svenska grillandslaget vann kycklingdeltävlingen vid VM på Heden i går. Totalt landade dock förra årets Europamästare först på 24:e plats av 52 tävlande lag från 19 länder och fyra kontinenter.

– Europa tog i alla fall hem VM. Storbritannien tog guld, Schweiz silver och Belgien brons, kommenterar Kent Nilsson, president i Svenska grillfrämjandet.

Det är första gången någonsin Sverige arrangerar grill-VM. Hela helgen grillade kockarna kyckling, kamben, grisbog, nötbringa och fisk i sin kamp om medaljerna.

Svenska landslaget, regerande Europamästare, tog hem en av deltävlingarna och blev därmed världsmästare i att grilla kyckling.

Hur tillagas då en världsmästarkyckling?

– Kycklingen ska grillas under lång tid och på låg temperatur för att bevara maximalt med vätska och fett. När den är nästan helt klar kör vi snabbt in den på väldigt hög temperatur för att ytan ska bli krispig. Samtidigt penslar vi några gånger med hemmagjord glaze gjord på socker och honung, berättar Andreas Mathiasson.

Grillningen ska vara indirekt, det vill säga kycklingen ska inte ligga direkt ovanför grillkolen, och locket ska vara på.

– Och sen ska man alltid köpa en hel kyckling och stycka den själv.

Vid tävlingen fick landslaget en hel kyckling på 1,3 kilo.

Inget gick till spillo

– Vi gjorde små klubbor av vingarna. Benade ur låret som en filé. Tog ut bröstfiléerna och rullade ihop dem med skinnet för att tillföra fett. Dessutom injicerade vi kryddor i bröstet, det var nog det som gjorde susen, tror Andreas Mathiasson.

Inget gick till spillo. Skrovet lades i vatten, kokades och blev grunden till den buljong som var basen i glazen. Ett vinnande koncept som gick hem hos de 60 internationella domarna.

– Men vi är också ett starkt lag. Vi tog tre guld och ett silver vid BBQ-EM i Polen förra året, poängterar lagledaren Ulrik Lindelöv.

I VM räckte det dock inte hela vägen. Laget hamnade totalt på 24:e plats av 52 lag. Bästa svenska lag var Grillgrabbarna från Stockholm som kom 10:a.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER