Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är bäst i världen
på grillad kyckling

<p>Här står världsmästarna i kycklinggrillning på Heden och väntar nervöst på sin slutplacering i tävlingen: Henrik Stensvad, Stockholm, Karin Mattiasson, Sollebrunn, Johan Drevhage, Mölnlycke, Ulrik Lindelöv, Alingsås, och Andreas Mathiasson, Stenungsund.</p>
Foto: Ingrid Norrman
<p>– Vi har 60 internationella domare som kommit till Göteborg för tävlingens skull, berättar Kent Nilsson, president i Svenska Grillfrämjandet.</p>
Foto: Ingrid Norrman
<p>Svenska grillandslaget vann kycklingdeltävlingen. Belgien och Österrike kom tvåa respektive trea.</p>
Foto: Ingrid Norrman

Fyra västsvenskar och en stockholmare är bäst i världen på att grilla kyckling. Svenska grillandslaget vann kycklingdeltävlingen vid VM på Heden i går. Totalt landade dock förra årets Europamästare först på 24:e plats av 52 tävlande lag från 19 länder och fyra kontinenter.

– Europa tog i alla fall hem VM. Storbritannien tog guld, Schweiz silver och Belgien brons, kommenterar Kent Nilsson, president i Svenska grillfrämjandet.

Det är första gången någonsin Sverige arrangerar grill-VM. Hela helgen grillade kockarna kyckling, kamben, grisbog, nötbringa och fisk i sin kamp om medaljerna.

Svenska landslaget, regerande Europamästare, tog hem en av deltävlingarna och blev därmed världsmästare i att grilla kyckling.

Hur tillagas då en världsmästarkyckling?

– Kycklingen ska grillas under lång tid och på låg temperatur för att bevara maximalt med vätska och fett. När den är nästan helt klar kör vi snabbt in den på väldigt hög temperatur för att ytan ska bli krispig. Samtidigt penslar vi några gånger med hemmagjord glaze gjord på socker och honung, berättar Andreas Mathiasson.

Grillningen ska vara indirekt, det vill säga kycklingen ska inte ligga direkt ovanför grillkolen, och locket ska vara på.

– Och sen ska man alltid köpa en hel kyckling och stycka den själv.

Vid tävlingen fick landslaget en hel kyckling på 1,3 kilo.

Inget gick till spillo

– Vi gjorde små klubbor av vingarna. Benade ur låret som en filé. Tog ut bröstfiléerna och rullade ihop dem med skinnet för att tillföra fett. Dessutom injicerade vi kryddor i bröstet, det var nog det som gjorde susen, tror Andreas Mathiasson.

Inget gick till spillo. Skrovet lades i vatten, kokades och blev grunden till den buljong som var basen i glazen. Ett vinnande koncept som gick hem hos de 60 internationella domarna.

– Men vi är också ett starkt lag. Vi tog tre guld och ett silver vid BBQ-EM i Polen förra året, poängterar lagledaren Ulrik Lindelöv.

I VM räckte det dock inte hela vägen. Laget hamnade totalt på 24:e plats av 52 lag. Bästa svenska lag var Grillgrabbarna från Stockholm som kom 10:a.