Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är barnen som pekas ut som mördare

Klockan 8 på morgonen dagen före mordet den 8 juni går pojkarna in i en matbutik och köper lösgodis, en tändare och en skruvmejsel.
Foto: Polisen
Vid sextiden på morgonen den 9 juni, kort efter mordet tar pojkarna bussen till en ort där de sedan kan ta tåget till Göteborg.
Foto: Polisen
Klockan är snart åtta på morgonen och pojkarna köper var sin ungdomsbiljett på Pressbyrån som ska ta dem med tåget till Göteborg.
Foto: Polisen
Klockan är halv sju på morgonen och pojkarna köper sig var sin glass, en korv och en coca cola på Statoil.
Foto: Polisen
Pojkarna kommer till Göteborg central med tåg. Under resan har de bytt jackor med varandra, troligen för att försvåra identifiering.
Foto: Polisen
Den äldre mannen hittades mördad på en gård i Varberg.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
De två pojkarna, nu 14 år gamla, misstänks alltså för mordet.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Pojkarna skyller på varandra i frågan om vem som mördade mannen.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
Villan var helt sönderslagen när den mördade mannen hittades.
Foto: NIKLAS HENRIKCZON
“Kevinfallet” 1998. Två pojkar, 5 och 7 år gamla, tog livet av en fyraåring i Arvika.
Foto: Stefan Hyttfors
Frölundamordet 2000. På en föräldrafri fest i Göteborg hugger en 14-åring en 16-årig kille med en kniv.
Foto: Madeléne Bengtsson
Saxmordet 2001 I Södertälje mördar en 12-årig kille sin jämnårige kamrat med flera hugg med kniv på väg hem från skolan.
Foto: Ulf Karlsson
“Ljungbyfallet” 2011. En fyraårig pojke försvinner från en lekplats i Ljungby och hittas senare strypt med ett hopprep. En tioåring erkänner.
Foto: Lasse Svensson
Göingeskolan 2016. En 14-årig mobbad kille ska ha huggit ihjäl en 15-åring på Göingeskolan i skånska Broby.
Foto: Tomas Leprince
1 / 15

De två 13-åringarna bjöds på tacos hemma hos en släkting i Göteborg dagen efter mordet på 65-åringen i Varberg.

I förhör berättar den ene pojkens pappa om hur sonen och dennes kamrat verkade helt oberörda av vad som skett natten före.

– De satt och åt som vanligt, säger pappan.

I dag ställs pojkarna inför rätta misstänkta för mord - det sjätte mordet sedan 1998 med barn som utpekade förövare.

För mordet utanför Varberg natten till den 9 juni förra året är inte unikt. Barn under straffmyndighetsåldern, 15 år, har mördat förr. 

Även om det är mycket ovanligt. 

GT:s sammanställning visar att sex mord har haft barn som utpekade förövare sedan 1998 då fyraårige Kevin i Arvika misshandlades till döds av två lekkamrater - 5 och 7 år gamla. 

Det som gör fallet i Varberg speciellt, och möjligen unikt, är att offret är en vuxen man.


LISTA: De sex morden där barn pekas ut som förövare


Ljungby-fallet 2011

– Jag känner inte sedan tidigare till någon 14-åring eller yngre som har dödat någon vuxen. De fall jag känner till har varit kompisar, det kan ha varit skolkompisar eller som i Ljungby-fallet 2011 där pojken som dog bara var fem år.

Det säger Mikael Rying, kriminolog vid polisens utvecklingscentrum i Stockholm som under många år bedrivit forskning om dödligt våld. Han har plöjt alla utredningar om dödligt våld sedan 1990. 

Och han menar att antalet fall där barn är gärningsmän är så få att det är svårt att dra några slutsatser om varför de begår brotten. 

– Det har varierat lite, säger han. 

– Det har varit fall där det bara varit en lek som urartat, sedan har vi några fall med klasskompisar eller skolkompisar där det kan vara någon oförrätt. I något fall har det varit ren psykisk sjukdom.

Rymmen från familjehem

I Varberg har de då 13-åriga pojkarna erkänt att de tog sig till den 65-årige mannens hem. De var på rymmen från ett familjehem och i förhör berättar den ene pojken att de var ute efter mannens bil för att ta sig vidare till Göteborg. 

Men sedan skyller de på varandra om vem som tog livet av mannen. 

Walter Holm har varit ungdomspolis i Angered i många år. Under 15 år ledde han brottsutredningar mot unga och känner igen situationen där unga killar på flykt eller på rymmen begår riktigt grova brott tillsammans 

– Det som är påfallande vanligt bland unga förövare att de gör brottet tillsammans med andra, ofta när de är ute på rymmen eller på flykt. Då kan de bli enormt destruktiva och gör nästan vad som helst och hittar på vilka stolligheter som helst, säger Walter Holm.

Mordet på John Hron

Han nämner flera fall där unga i grupp begår riktigt grova gärningar. Bland annat var Walter Holm med och utredde mordet på John Hron 1995, den 13-årige pojken som misshandlades brutalt och till slut rullades ner i en sjö i Kode utanför Göteborg för att drunkna. 

– För det första är det inte vilka barn som helst som gör det här, säger Walter Holm utifrån sina erfarenheter som ungdomspolis.

– De här personerna har ofta varit kända av socialtjänsten innan de var tio år. Även föräldrarna är ofta kända och de har varit åtgärder från socialtjänstens sida vid flera tillfällen av någon anledning i skolan, det har handlat om kränkningar och brott. Det här är skadat gods, människor som under resans gång fått olika empatiska störningar. 

Barnsoldater

I ett par av fallen i GT:s genomgång har barnen hållit tyst under längre tid om vad de har gjort. Och de som utrett brotten har vittnat om en viss kyla - eller oförmåga att sätta sig in i vad som skett, såsom i fallet i Varberg. 

Där går de misstänkta pojkarna timmarna efter mordet och köper glass och korv för pengar som, enligt åklagaren, stulits från den mördade mannens villa. Och ytterligare några timmar senare sitter de i ett kök hemma med den ene pojkens pappa och äter tacos. 

Det tror Walter Holm kan ha att göra med att det ofta tar längre tid för en del unga att fullt ut utveckla empatisk förmåga och fullt ut få förmågan att tänka på konsekvensen av sitt handlande.

– Det är det man har med barnsoldaterna i Afrika och så, att man utnyttjar bristen på färdigutvecklad empati och konsekvenstänkande, säger Walter Holm. 

Vid de flesta fall där unga personer har gjort sig skyldiga till dödligt våld begravs utredningen med stark sekretess inom socialtjänsten. Eftersom förövarna är under 15 år kan de inte ställas inför rätta för att få en dom och straff.

Mord i Limhamn

Men förra året ställdes en 14-åring inför rätta för ett mord i Limhamn utanför Malmö. Han pekades ut av åklagaren som drivande bakom mordet på en 17-årig pojke som skars i halsen med en krossad ölflaska. En 16-åring ställdes inför rätta för mord medan en så kallad bevistalan drevs mot 14-åringen vid samma rättegång. En bevistalan ska bara utreda vem som gjort vad vid brottet - något straff utdöms inte. 

Det är också vad som sker de närmaste dagarna i Varberg med de nu 14 år gamla pojkarna som misstänks för mordet på den 65-årige mannen.  

Mikael Rying säger att han inte till några andra fall där det drivits bevistalan för mord i Sverige. Ofta görs det för att anhöriga ska få ett besked om vem som gjort vad, för att gärningsmannen ska få rätt vård eller för att det är viktigt för skadeståndsdelen. 

– Jag har gått igenom alla fall av dödligt våld sedan 1990. Jag har inte hört om något sådant förut vad gäller dödliga våldet, säger Mikael Rying. 

Friades för mord

I fallet i Limhamn friades 14-åringen medan den äldre kamraten fälldes för mord. I Varbergs tingsrätt kommer rättegången mot de två nu 14-åriga killarna pågå under fyra dagar med förhör och vittnesmål som i en helt vanligt rättegång. 

Men något straff blir det inte tal om. Walter Holm, som i dag sitter på spaningsroteln vid polisen i Göteborg, försvarar systemet med vård inom socialtjänsten för de under 15 år. 

– Det är vissa som tycker det är fördjävligt att det är så, men då ska man veta att det inte finns något slutdatum för den som överlämnas till vård inom socialtjänsten. Det är som rättspsykiatrisk vård. En trettonåring som mördar någon kan sitta till han är 18 år. Det är ett väldigt tungt straff för en ung människa även om man inte ser det som ett straff i egentlig mening, säger Walter Holm. 
FAKTA: Barn som begår brott i Sverige


Kevin-fallet

ARVIKA 16 augusti 1998: Fyraårige Kevin i Arvika misshandlas till döds av två andra lekkamrater, 5 och 7 år gamla. Fyraåringen ska ha dödats genom att en pinne trycktes mot hans hals vilket fick honom att kvävas. En lek som urartade, enligt polisen som utredde fallet under många månader. 

Inledningsvis misstänktes pojken ha blivit utsatt för en vuxen sexualbrottsling, men det visade sig snart vara fyraåringens egna lekkamrater som tagit hans liv. Efter mordet ska de två pojkarna ha flyttat den livlösa kroppen till strandkanten intill en närliggande sjö.


Frölundamordet

FRÖLUNDA 5 maj 2000: På en föräldrafri lägenhetsfest på Tunnlandsgatan i Högsbo hugger en 14-årig pojke en kniv i halsen på en av festdeltagarna, en 16-åring.  Alla på festen ska ha känt varandra sedan tidigare. Det gällde även offret och 14-åringen och det fanns inga uppgifter om att de hade varit ovänner. 

Enligt medieuppgifter vid den tiden kan det ha rört sig om ett bråk om en flicka, eller eventuellt en lek som urartade, och som i kombination med mycket alkohol ledde till döden för 16-åringen.


Saxmordet

SÖDERTÄLJE: 30 maj 2001: En elvaårig pojke hittas gömd, död och med svåra stickskador, bakom en sandlåda inte långt från sitt hem i Hovsjö, Södertälje.

Misstankarna riktades tidigt mot barn i ungefär samma ålder som den döde och polisen kopplade in sina experter på barn för att lösa mordet.

Mordvapnet var en sax som satt kvar i den döde pojkens huvud då han påträffades. 

En 12-årig god vän till pojken erkände senare att han låg bakom dådet. Pojkarna ska ha blivit osams på väg hem från skolan och mordet ska ha begåtts i vad som beskrivs som "en hastig överreaktion". 


Ljungby-fallet

LJUNGBY 16 oktober 2011: En fyraårig pojke försvann från en lekplats i Ljungby. Efter ett intensivt letande, fem timmar efter försvinnandet, hittades pojken död i en skogsdunge inte långt från sitt hem, strypt med ett hopprep.

Redan morgonen efter att pojken hittats död fick polisen tips om en namngiven tioåring. En annan pojke hade berättat för sin mamma om tioåringen och mamman kontaktade polisen.  

Ytterligare två dagar senare blev tioåringen formellt misstänkt för mordet.   En tio-årig pojke erkände senare att han dödat pojken efter att de blivit osams. Tioåringen beskrevs som temperamentsfull och med problem.


Äldremordet i Varberg

VARBERG 9 juni 2015: En man i 65-årsåldern hittades död i sin villa utanför Varberg. Han var svårt tilltygad och även villan var vandaliserad. Bland annat hade en brandsläckare tömts i bostaden.

Snart inleddes jakten på två då 13-åriga pojkar som kort före dådet hade rymt från ett familjehem i närheten. Pojkarna greps senare i Göteborg och förhördes misstänkta för mord. 

Pojkarna, som nu är 14 år gamla, har uppgett att de var ute efter den döde mannens bil för att ta sig längre från familjehemmet. Under slutet av mars månad ställs pojkarna inför rätta i Varbergs tingsrätt där åklagaren driver en så kallad bevistalan mot dem, där det ska utredas om de gjort sig skyldiga till mord. Enligt åklagaren har de utfört dådet tillsammans och i samförstånd. Pojkarna skyller på varandra men medger att de varit på platsen.


Broby-mordet

BROBY 11 januari 2016: En 14-årig mobbad pojke ska ha huggit ihjäl en ett år äldre kille på Göingeskolan i skånska Broby. Båda pojkarna gick på skolan då mordet inträffade. 

Enligt polisens utredning var upprinnelsen till mordet vara att den mördade ska ha misshandlat 14-åringen, vilket också filmades och spreds i sociala medier. 14-åringen tog mycket illa vid sig och ska några månader senare huggit ihjäl 15-åringen. Han har erkänt och har omhändertagits enligt lagen om vård av unga och placerats på ett särskilt ungdomshem.

Barn som begår mord i Sverige

Kevin-fallet

ARVIKA 16 augusti 1998: Fyraårige Kevin i Arvika misshandlas till döds av två andra lekkamrater, 5 och 7 år gamla. Fyraåringen ska ha dödats genom att en pinne trycktes mot hans hals vilket fick honom att kvävas. En lek som urartade, enligt polisen som utredde fallet under många månader.

Inledningsvis misstänktes pojken ha blivit utsatt för en vuxen sexualbrottsling, men det visade sig snart vara fyraåringens egna lekkamrater som tagit hans liv. Efter mordet ska de två pojkarna ha flyttat den livlösa kroppen till strandkanten intill en närliggande sjö.

Frölundamordet

FRÖLUNDA 5 maj 2000: På en föräldrafri lägenhetsfest på Tunnlandsgatan i Högsbo hugger en 14-årig pojke en kniv i halsen på en av festdeltagarna, en 16-åring. Alla på festen ska ha känt varandra sedan tidigare. Det gällde även offret och 14-åringen och det fanns inga uppgifter om att de hade varit ovänner.

Enligt medieuppgifter vid den tiden kan det ha rört sig om ett bråk om en flicka, eller eventuellt en lek som urartade, och som i kombination med mycket alkohol ledde till döden för 16-åringen.

Saxmordet

SÖDERTÄLJE: 30 maj 2001: En elvaårig pojke hittas gömd, död och med svåra stickskador, bakom en sandlåda inte långt från sitt hem i Hovsjö, Södertälje.

Misstankarna riktades tidigt mot barn i ungefär samma ålder som den döde och polisen kopplade in sina experter på barn för att lösa mordet.

Mordvapnet var en sax som satt kvar i den döde pojkens huvud då han påträffades.

En 12-årig god vän till pojken erkände senare att han låg bakom dådet. Pojkarna ska ha blivit osams på väg hem från skolan och mordet ska ha begåtts i vad som beskrivs som "en hastig överreaktion".

Ljungby-fallet

LJUNGBY 16 oktober 2011: En fyraårig pojke försvann från en lekplats i Ljungby. Efter ett intensivt letande, fem timmar efter försvinnandet, hittades pojken död i en skogsdunge inte långt från sitt hem, strypt med ett hopprep.

Redan morgonen efter att pojken hittats död fick polisen tips om en namngiven tioåring. En annan pojke hade berättat för sin mamma om tioåringen och mamman kontaktade polisen.

Ytterligare två dagar senare blev tioåringen formellt misstänkt för mordet. En tio-årig pojke erkände senare att han dödat pojken efter att de blivit osams. Tioåringen beskrevs som temperamentsfull och med problem.

Äldremordet i Varberg

VARBERG 9 juni 2015: En man i 65-årsåldern hittades död i sin villa utanför Varberg. Han var svårt tilltygad och även villan var vandaliserad. Bland annat hade en brandsläckare tömts i bostaden.

Snart inleddes jakten på två då 13-åriga pojkar som kort före dådet hade rymt från ett familjehem i närheten. Pojkarna greps senare i Göteborg och förhördes misstänkta för mord.

Pojkarna, som nu är 14 år gamla, har uppgett att de var ute efter den döde mannens bil för att ta sig längre från familjehemmet. Under slutet av mars månad ställs pojkarna inför rätta i Varbergs tingsrätt där åklagaren driver en så kallad bevistalan mot dem, där det ska utredas om de gjort sig skyldiga till mord. Enligt åklagaren har de utfört dådet tillsammans och i samförstånd. Pojkarna skyller på varandra men medger att de varit på platsen.

Broby-mordet

BROBY 11 januari 2016: En 14-årig mobbad pojke ska ha huggit ihjäl en ett år äldre kille på Göingeskolan i skånska Broby. Båda pojkarna gick på skolan då mordet inträffade.

Enligt polisens utredning var upprinnelsen till mordet vara att den mördade ska ha misshandlat 14-åringen, vilket också filmades och spreds i sociala medier. 14-åringen tog mycket illa vid sig och ska några månader senare huggit ihjäl 15-åringen. Han har erkänt och har omhändertagits enligt lagen om vård av unga och placerats på ett särskilt ungdomshem.