De är årets mäktigaste personer i Västsverige

Politiker, artister, glädjespridare, eldsjälar. Många är kallade men bara 100 kvalar in på listornas lista: GT:s 100-lista över de mest inflytelserika västsvenskarna 2013. Här är den på allmän begäran tillbaka.

GT gratulerar årets kraftgäng och ser med spänning fram emot vad de ska åstadkomma 2014.

100 Lars Backström, 46

Västtrafik-vd

Vem av oss har inte påverkats av Västtrafik senaste året? Turbulent år med spårvagnar som rostar ihop, trafikfarliga bussar, indragna hållplatser, men också nya tåglinjer. Jobba på, Lars!Foto: Foto: Jan Wiriden

99 Anton Hysén, 23

Dans- och spelman

Född i Liverpool men bor i Göteborg. Blev världsberömd när han kom ut som homosexuell fotbollsspelare häromåret. Är aktiv på lägre elitnivå och siktar, efter några år i Utsikten, på en fortsatt fotbollskarriär i USA.

98 Alexandra Zazzi, 47

Matkunskapsspridare

Lagar mat, pratar om mat, skriver om mat. I somras hjälpryttare i ett svenskt lag som cyklade till Paris. Under trampen samlade man in pengar till Barncancerfonden. Nu laddar man för år två.


Foto: Foto: Lennart Rehnman

97 Julia Forsberg, 28

Doktorand

Initiativtagare till fackeltåget som spred ljus långt utanför Göteborgs gränser dagarna före jul. När hon kände att hat-, rasism- och nazism-måttet var rågat startade hon eventet "Fackeltåg mot rasism: för medmänsklighet" på Facebook och fick se tusentals medmänniskor ansluta sig, på skärmen och i verkligheten.

96 Anna-Lena Mann, 43

GT-krönikör

Välformulerad, polisuniformerad västgöte som krönikerar i GT varje onsdag. Skriver ofta och gärna med stort hjärta om yrkesrollen, uppdragen och framför allt, de nära mötena med människor från alla delar av samhället. Vi gissar att Mann kommer att synas mer året som kommer.

95 Charlotte Ljunggren, 46

Flygplatschef

Är sedan 2012 chef för Landvetter, Sveriges näst största flygplats, med 3 500 anställda och fem miljoner årliga resenärer. Har en gedigen bakgrund i rederibranschen och positiv energi i förgrunden.


Foto: Foto: Leif Gustafsson

94 Shamsi Naeimai, 60

Saluhallsföreståndare

Nytillsatt Saluhallschef i Kvillebäcken på Hisingen. I den nya hallen samsas säljare från minst ett dussin länder och besökarna kan äta, handla, spana och njuta. Det tackar vi för.

93 Ludvig Strigeus, 32

IT-entreprenör

Ursprungligen från Majorna. Utvecklare av musiktjänsten Spotify som blivit en världssuccé. Vi tackar Ludvig för musiken och undrar vad som blir nästa multinationella framgång.

92 Pam Fredman, 63

Rektor

Leder med fast hand Göteborgs universitet, en av landets största. Kan kalla sig doktor (i neurokemi). Sitter med i styrelsen för Göteborg & Co.

91 Ralf Edström, 61

Expertkommentator

Före detta världsstjärna i fotboll, etablerad och pålitlig leverantör av fotbollsåsikter, i GT och annorstädes. Kunnig, rakryggad, omtyckt.

90 Ebba von Sydow, 32

Journalist.

SVT:s mode- och kunglighetsdrottning som dyker alltid upp i rutan, nu senast under Nobelsändningarna. Kan utrycka sig med eller utan penna och har järnkoll på vett, etikett, senaste trenderna och vårt kungahus. Numera också tvåbarnsmorsa som gärna återvänder till Göteborg och Marstrand.

89 Viveca Lärn, 69

Författare

Folkkär författarinna i både barn- och vuxengenren. Har fått generationer att upptäcka böckernas underbara värld. Viveca har alltid ett stort hjärta för Göteborg och Bohuslän i allt hon gör. Har alltid en bok på gång, just nu den tredje delen i nya trilogin.

88 Marit Kapla, 43

Konstnärlig ledare

Konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och har i den befattningen utvecklat festivalen som länge varit en av världen mest betydelsefulla till att ta ännu några kliv framåt.

87 Cecilia Krönlein, 58

Chefredaktör

Chefredaktör på Stampenägda Göteborgs-Posten. Har under året genomfört en rad besparingar, omorganisationer och har erbjudit sina anställda avgångsvederlag. Kämpar mot en tuff upplageutveckling.

86 Sven Wollter, 79

Skådespelare

Fyller inom kort 80 år men är för evigt ung, alltid engagerad. Inte minst vad gäller politiken där hjärtat alltid suttit till vänster. Meritlistan från scener och filmer är meterlång.

85 Ann-Sofi Lodin, 49

Regiondirektör

Sitter högst upp i topp för Västra Götalandsregionen och är därmed chef för drygt 50 000 västsvenskar. Vi hoppas att Ann-Sofi förbättrar vården ytterligare och verkar för än en bättre kultur.

84 Annika Andersson, 45

Komiker

Skådespelande tv-stjärna, underhållare och revyartist som trivs som bäst på Vallarna utanför Falkenberg.

83 Stefan Albrechtson, 54


Foto: Foto: Jan Wiriden

Klubbdirektör

Abbe är en av stans absoluta tungviktare med flera bollar i luften. Är framför allt Mr Sävehof, men sitter också med i styrelsen för IFK Göteborg.

82 Elisabeth Anderton, 34

Eldsjäl

Har som ansvarig för Gatans lag bidragit till att synliggöra de hemlösas svåra situation. Och framför allt: Verkar för att ge utsatta människor hopp, inpsirerande mål och en ny framtid.

81 Hans Wallenstam, 52

Företagsledare

Stentät fastighetskung. Äger, köper, renoverar och hyr ut. Allt av intresse, om läget är centralt. Har förvaltat farsarvet mer än väl.

80 Mattias Göransson, 41

Journalist

Framgångsrik medieentreprenör, bland annat chefredaktör för göteborgsbaserade magasinet Filter som ständigt ger Sverige nyttig fördjupning. Har i år också tillfört alla matintresserade ett magasin som tränger in i just ämnet mat.

79 Maria Levin, 50

Designer

Prisad chefsdesigner vid jeansföretaget Nudie, som hon själv startade i början av 2000-talet. I fjol medaljerad av Patriotiska sällskapet.

78 Barbro Fridén, 57

Sjukhusdirektör

Hyfsat nytillträdd chef för Sahlgrenska universitetssjukhuset som tidigare var chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

77 Anna Johansson, 42

Politiker (S)

En av Göteborgs absoluta sossepampar som 2014 siktar på Riksdagen. Skönt för Anna att äntligen slippa bli jämförd med pappa Göran. En av de flitigaste twittrarna i Göteborgspolitiken. Attesterade det omtalade vd-kvittot, damplagget Noir 40, som var bokförd som lunch.

76 Carl Bennet, 62

Företagsledare

Företagsledare och industriman med många järn i flera eldar. Sitter på andra stolar också, är med i styrelsen för Göteborgs universitet.


Foto: Foto: Anders Ylander

75 Alice Östlund, 107

Pensionär

Vital krutgumma i Trollhättan. Serverar sedan några år tillbaka lika plikttroget som regelbundet, en gång i veckan, sina omvärldsanalyser i lokalradion. Vad äter Alice till frukost? Många är vi som vill ha hennes recept på evig ungdom.

74 S H Martin Lorentzon, 44

IT-entreprenör

Född i Borås men har världen som sin spelplan. Är en av männen bakom gigantiska musiktjänsten Spotify, som bara blir större och får allt fler användare.


Foto: Foto: Foto: Linus Hallsenius/Tv4

73 Ulf Dageby, 69

Musiker

Låtskrivare och hitmakare med ett storartat förflutet i legendariska rockbandet Nationalteatern. Akuell 2013 tack vare "Så mycket bättre".

72 Tasso Staffilidis, 42

Pridegeneral

Var tidigare riksdagsledamot, har varit skådespelare och skrivit en bok. Håller numera i tyglarna för två stora och viktiga evenemang: är verksamhetschef för West Pride Göteborg och i år även operativt ansvarig för Kulturkalaset i stan.

71 Peter Hjörne, 61

Tidningsägare

Huvudägare i tidningsbolaget Stampen och lokaltidningsägarkonung i väst. Luftar sina åsikter i flaggskeppet GP varje söndag. Känns kanske inte 2013 alla gånger men är fortfarande den tyngste tyckare tidningen har.

70 Fredrik Lundgren, 34

Cykelgeneral

Elitspelaren i fotboll som sadlade om och blev general för Göteborgsgirot som 2014 arrangeras för andra gången. Under Fredrik Lundgrens ledning fick tävlingen en flygande start i våras. Dags att växla upp nu år två.

69 Anna von Hausswolff, 27

Musiker

Begåvat universalgeni som gjort karriär som sångerska och kompositör. Har släppt två skivor, båda har höjts till skyarna av en nästan enig kritikerkår. Det senaste instrumentet i hennes repertoar är kyrkorgel. Ska turnera i USA härnäst.

68 David Lega 40

Politiker (Kd)

Mest omtyckt av Göteborgs politiker när folket på gatan tillfrågas. Har ett förflutet som elitidrottssimmare och är numera expert på att hålla sig flytande i den politiska debatten. Hett valår väntar.


Foto: Foto: Annika Af Klercker

67 Viktoria, 25, och Joshi Helgesson, 20

Konståkare

Nästan oskiljaktiga konståkningssystrar från Tibro. Topp två i Sverige men bara en av dem (Viktoria) får representera Sverige i OS i ryska Sotji i februari.

66 Theo Papaioannou, 38

Partiledare

Fick anledning att jubla när GT gick i mål med sin folkomröstningskampanj och ordnade den folkomröstning som Vägvalet tidigare bara kunnat drömma om.

65 Lotta Bromé, 49

Programledare

Skicklig intervjuare med underbar radioröst som har en förmåga att få personerna hon möter i studion att öppna sig. Flerfaldigt prisad. Leder sedan flera år dagliga radioprogrammet "P4 Extra".

64 Thomas Ravelli, 54

Föredragshållare

Den gamle målvakten med ett förflutet mellan såväl IFK Göteborgs stolpar som landslagets är med i årets upplaga av "Mästarnas mästare" och bör ha alla möjligheter att bli stor tv-favorit. Kunnig, vänlig, ödmjuk, omtyckt.

63 Emanuel Karlsten, 30

Journalist

En av grundarna till nu nedlagda ajour innehar nummer ett på svenska twitterbarometern för andra året i rad, inom kategorin PR/Sociala medier-expert. Bloggar och twittrar så det står härliga till och lär västsvenskarna allt och lite till om sociala medier. En maktfaktor på nätkartan.

62 Ingvar Oldsberg, 68

Mångsysslare

Mannen, myten, människan fördriver sin tid med ständigt nya tv-projekt. Återkommer som pysselmästare i GT:s helgtidningssatsningar 2014.

61 Maria Gustafsson, 47

Kommunikationsstrateg

Nätverkare som med stor framgångdriver Miku Marias institut för kommunikation och utveckling och som bygger konceptet #webcoast. I fjol prisad av Västsvenska handelskammaren för sin sociala närvaro i det digitala rummet.

60 Dennis Andersson, 59

Klubbdirektör

Har jobbat upp Gothia Cup till en turnering av yppersta världsklass med deltagande av 1600 lag från 80 länder. Har parallellt med det haft en ledande roll när Häcken förvandlats från liten kvartersklubb på Hisingen till en maktfaktor att räkna med i svensk fotboll. Floppår för Häcken 2013. Revansch för Hisingslaget 2014?

59 Annika Sjöö, 32

Hälsoguru

Göteborgska hälsoprofilen fortsätter att sprida pepp över Sverige. Har precis kommit ut med ny bok och nytt träningsredskap: rumblebag. Gjorde sig ett namn under "Let´s dance"-åren. Efter två andraplatser vann hon tävlingen i tredje försöket i par med Magnus Samuelsson. Nu gör hon blogsuccé!

58 Joel Borg, 30

Festivaltalesman

En av männen som håller i Way out West (WOW) - festivalen som mycket musik och glädje till Västsverige varje år. WOW ligger ofta i framkant med intressanta satsningar. Drabbades i somras av supersent avhopp när dragplåstret Neil Young avbokade timmar innan spelningen. Plus för förnyelselustan!

57 Dan Sten Olsson, 66

Företagsledare

Redarkungen är rikast i stan och basar över en koncern med nästan 20 000 anställda. Gick inte i pension vid 65, tänker inte gå vid 67. Ser sig själv som Stena-chef i många år ytterligare.

56 Anna Falck, 46


Foto: Foto: Anders Ylander

Mässgeneral

Bokmässans chef kan lugnt konstatera att det inte längre görs några försök att flytta bokfokus från Göteborg. Huvudstadens tillskyndare har givit slaget förlorat och Anna fixar årets litteraturfest den här september också. Kämpar med att bygga nya mediemässan MEG till något riktigt stort. Kul!

55 Nils Hanson, 61

Journalist

GT-fostrad murvel, veteran och sanningsivrare som år ut och år in lyckas entusiasmera horder av grävglada underhuggare som chef för "Uppdrag Granskning". Heja!


Foto: Foto: Ragnar Singsaas

54 Laleh Pourkarim, 31

Musiker

Stadigt växande stjärna med en inre power som står i skarp kontrast till ett minimalistiskt yttre. Uppvuxen i Hammarkullen men i dag bosatt på Sveriges baksida. Låtskrivare och hitmakare. Fjolårets "Some die young" är redan en klassiker. Släppte nyligen sitt femte album.

53 Patrik Sjöberg, 48

Egen företagare

Karismatisk mångsysslare som med jämna mellanrum hörs och syns. Talar från hjärtat och har en stort mod. Gjorde häromåret en stor insats med boken "Det du inte såg".

52 Maria Arnholm, 55

Minister

Folkpartist, född i Partille, uppvuxen i Kungälv. Kan om några veckor, den 21 januari, fira ettårsjubileum som jämställdhetsminister i Fredrik Reinfeldts Allians-regering. Nu väntar vi på att Maria ska sätta de rejäla avtrycken i jämställdhetspolitiken.

51 Lotta Engberg, 50

Artist

Allroundkunnig sånglärka med schlagerförflutet som för en yngre publik är mest känd för sitt allsångslederskap från Liseberg. Kör på i ur och skur, med alltid lika glatt humör. Ännu gladare efter att ha friats i segdraget skattemål.

50 Claes Malmberg, 52

Underhållare

Hårdrockaren Ronny Jönsson från Mölndalsbro har blivit väldigt vuxen. Claes levererar alltid oavsett om han bjuder på sig själv i en TV-panel, gör film eller står på scen. Genialisk i familjen Addams på Lorensbergsteatern.

49 Glenn Hysén, 54

Go gôbbe

Före detta fotbollsproffs i sex geting-klass. En go gôbbe som alltid bjuder på sig själv. För vänner, bekanta, släktingar, obekanta och GT-läsarna som får ta del av hans krönikor varje fredag.

48 Petter Stordalen, 51

Hotellkung

Norsk investerare, företagsledare och hotellägare med tentakler i Göteborg. Är enligt egen utsago "en svensk i en norsk kropp". Posthotellet i Göteborg är en av kronjuvelerna i hans hotellimperium, porrfritt säger policyn, men skakades i år av en strippskandal.


Foto: Foto: Anna Hallams

47 Camilla Läckberg, 39

Författare

Smart bestsellerförfattarinna från Bohuslän som i år firade tio år som deckardrottning. Har byggt en mångmiljonindustri på sina fängslande berättelser om mysterier i västsvensk miljö. En gigant på twitter och instagram och en av landets hetaste singlar.

46 Ulf Wagner, 58

Kock

Äger och driver restaurang Sjömagasinet med nytänd stjärna i Guide Michelin. Gammal i gemet och fick sin första Guide Michelin-stjärna redan 1989. Syns också i "Stjärnorna på Slottet".

45 Magnus Albrektson, 48

VD för Park Lane

Park Lanes VD är en av stadens mest engagerade entreprenörer med ett enormt patos för Göteborg. En av västsveriges starkaste opinionsbildare på Facebook. Tar strid för krogtider, mot trängselskatter, korruption och våld. Skriver just nu en bok till förmån för stadens äldre - här snackar vi CSR på allvar.

44 Tobias Hysén, 31

Fotbollsspelare

Kapten i Blåvitt, krönikör i GT. Nyligen shanghajad av en fotbollsklubb i Kina och ser ut att lämna IFK Göteborg för att pröva lyckan i österled. Var i höstas snubblande nära att bli allsvensk skyttekung, men passerades på mållinjen. Snabb, skjutskicklig och en av de första Erik Hamrén ringer när det krisar i den blågula frontlinjen. Hjälpte sitt lag att skjuta hem svenska cup-vinsten på Friends och tog med guldet hem på vinnartåget till Göteborg. Korv och mos-fest på Kamratgården blev det.

43 Carin Kindbom, 45

Mässchef

Tjörndottern Carin är såväl vd och koncernchef för Gothia Towers och svenska mässan. Modig ledare som nu satsar expansivt på att bli en av Europas största mötesplatser med tre istället för två skrapor, med lyxhotell, tre vånings-spa och frihängande spektakulär pool. Friskt vågat! Vi tackar Kindbom för att stadens skyline förnyats.

42 Kapten Röd, 30

Musiker

Under artistnamnet Kapten Röd har Björn Nilsson målat in ett eget, reggaedunkande hörn av den svenska musikscenen. Har som regel utan undantag att skapa totalt kaos när han spelar i hemstaden Göteborg.

41 Jonas Ransgård, 42

Politiker (M)

Göteborgsmoderaterans ledare, som sticker ut hakan alltför sällan för att vara den oppositionsröst staden behöver. Har senaste året försvagat sin ställning inom partiet. Var emot folkomröstningen om trängselskatten, men blev överkörd av sitt eget parti.

40 Miriam Bryant, 22

Musiker

Ganska nytänd stjärna, född i England, uppvuxen i Göteborg. Började skriva låtar 2011, debutsingeln nådde högt i Tyskland. Har i år släppt sitt första album och är nominerad i klassen "Årets nykomling" vid kommande "P3 Guld"-galan i januari i Göteborg.


Foto: Foto: Sven Lindwall

39 Bert Karlsson, 68

Företagare

Entreprenör, ullsvinsuppfödare, åsiktsmaskin och före detta politiker. Rör ofta om i grytan, inte minst i Skaratrakterna.

38 Gert-Inge Andersson, 63

Trollhättan

Tidigare S-pamp i Trollhättan, numera regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland. En mäktig politiker i Västsverige som bland annat har makt över hela vårdapparaten.

37 Gert Wingårdh, 62

Arkitekt

Skövdefödd arkitekt, som ratades när en skara utvalda ombads att skissa på nya bron över Göta älv. Är alltid aktuell och kommer garanterat att låta tala om sig framöver när det drar ihop sig till göteborgskt 400-årsfirande.

36 Mattias Andersson, 44

Teaterchef

Konstnärlig ledaren för Backa teater, är en nytänkare som gör teatern till en angelägen scen för samhällskritik och reflektion kring hur vår stad och samtid ser ut.

35 Bo Edsberger, 52

Varvsgeneral

Har under sin korta tid som ansvarig för Göteborgsvarvet tagit tävlingen till den absoluta världstoppen. Halvmaran runt Göteborg är i dag världens största långlopp med drygt 64 000 anmälda (nytt rekord) i våras. Konceptutvecklar ständigt och tänker alltid några steg längre.

34 Andreas Johnson, 19

Hockeyspelare

Symboliserar det nya, unga och framgångsrika Frölunda Indians. Den unge anfallaren fick chansen i a-laget i somras och har snabbt blivit lagets bäste målgörare. Nu en viktig kugge i det lag som försöker vinna junior-VM.

33 Johan Persson, 31

Fotograf

Uppvuxen i Kode, norr om Kungälv. Gripen och fängslad under reportageuppdrag i Etiopien 2011. Efter frisläppandet 2012 har han och kollegan Martin Schibbye ägnat nästan ett helt år till att färdigställa boken "438 dagar" som skildrar den tunga tiden i fångenskap.

32 Olof Persson, 52

Volvochef

Relativt anonym vd och koncernchef för AB Volvo. Tog över efter Leif Johansson för två år sedan. Tycks jobba efter klassiska Wallenbergdevisen "att verka utan att synas". I år invald i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien.

31 Adam Lundgren, 27

Skådespelare

Kan man hamna så här högt för att man spelat Hellström? På denna lista: ja! Om man gör det så bra som Adam. Dessutom har göteborgaren nu visat att han klarar alla slags roller.


Foto: Foto: Charles Eshelman

30 Henrik Lundqvist, 31

Hockeyspelare

Sveriges stora målvaktsstjärna på andra sidan Atlanten. Syns mycket både på isen och utanför och har en stjärnstatus som även kastar ljus på Göteborg och Frölunda.

29 Leif Mannerström, 73

Kock


Foto: Foto: Robin Aron

Underhållande stjärnkock som alltid säger vad han tycker. Expert på sill, grillat och allt på ett julbord. Till vardags på Kometen i Göteborg.

28 Anna Mannheimer, 50

Underhållare

Humorstorhet, som ofta får agera bollplank, bisittare eller sidekick i radion eller på scenen. Har en förmåga att träffa på pricken med sina iakttagelser.

27 Peter Apelgren, 54

Underhållare

Roligare än de flesta. Tycks snyta skämten ur en näsa med aldrig sinande tillflöde. Hur bär han sig åt för att vara så rolig? Ingen vet, inte ens hans själv. Gift med Anna Mannheimer som han turnerar och showar med.

26 Peter Bronsman, 50

Företagsledare

Starkt namn i öl- och ciderbranschen. Har i snart 20 år flyttat fram Kopparbergs positioner på marknaden. Senaste projektet är att blåsa nytt liv i Palace i Brunnsparken. I våras förärad den prestigefyllda titeln "Årets entreprenör". Stöttar damfotbollslaget Göteborg FC ekonomiskt.


Foto: Foto: Tomas Leprince

25 Per Andersson, 37

Komiker och skådespelare

Mölndalsfödde komikern syns överallt på tv: I "Melodifestivalen", "Parlamentet", "Extra Extra", "Allsång på Skansen"...

24 Johan Larsson, 47

Klubbägare & konsertfixare

Mera känd som Red Top. Musikälskare som ägnat sitt liv åt att göra Göteborg som rockstad ännu skönare och mer levande. En av de som driver Pustervik, drar hit artister vi gillar och har dessutom ett grönsvart hjärta och en plats i Gais styrelse.

23 Andreas Andersen, 41

VD för Liseberg

Importerad dansk som styr Liseberg mot framtida framgång. Möblerar just nu om rejält, såväl organisatoriskt som i parken. I april 2014 invigs senaste nytt: supersnabba korkskruvsberg- och dalbanan Helix, en investering på en kvarts miljard. Entusiasterna längtar redan.

22 Helene Odenjung, 48

Politiker (FP)

Politisk veteran som suttit i kommunfullmäktige i 20 år. Har avancerat från andre till förste vice partiordförande i folkpartiet.


Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

21 Alicia Vikander, 25

Skådespelare

Göteborgskan är redan ett namn i Hollywood, men vi har bara sett början på en karriär som av allt att döma kommer att stråla länge. Alicia är nu aktuell med en, två, tre, fyra... fem Hollywoodroller.

20 Erik Sollenberg, 50

Reklambyråchef

Högste chef för Forsman & Bodenfors som fortsätter att leverera och överraska. I år har vi njutit av Volvo Trucks underbara reklamfilmer. Van Damme som kör split mellan två lastvagnar. Ja, det är en bild som fastnar på näthinnan. Vi tackar Erik och hans team för att de förgyller pauserna i tv-rutan och på webb-tv-annonserna.

19 Klas Friberg, 53

Länspolischef

Poppis nybakad länspolischef som precis blivit klar att tillträda som regionpolischef väst år 2015. Har bara suttit ett halvår än, men har inte på denna korta tid hunnit få ordning i Göteborg. Vår stad har 2013 präglats av otäcka skottlossningar och ett haschkrig som skördat alltför många offer. En mörk situation som påverkar många göteborgare. Varje dag.

18 Agnes Carlsson, 25


Foto: Foto: Robert Eklund

Musiker

Från svensk Idolvinnare 2005 till världens bästa Carlsson 2013. Agnes från Vänersborg har motsvarat högt ställda förväntningar när hon utvecklats till en fullfjädrad artist, en gnistrande stjärna, en sångerska av världsklass i TV4:s "Så mycket bättre" nyligen.

17 Roger Rönnberg, 42

Ishockeytränare

Lågmäld norrlänning som anförtrotts det tunga uppdraget att styra supertankern Frölunda Indians åt rätt håll. Första halvåret kunde inte gått bättre.

16 Felix Kjellberg, 23

YouTube-gigant

Felix Kjellberg, mer känd som PewDiePie, har i år nått makalösa 17 MILJONER följare på YouTube. Fatta! Han är störst i världen på YouTube och alla, inklusive världens största artister som Rihanna, Miley Cyrus och One Direction kan bara drömma om att nå Felix framgångar på YouTube. Idag drar Felix in mångmiljonbelopp årligen på vad: videorecensioner av dataspel. Där han skrattar, skriker, sjunger och lever runt. Smart drag att hoppa av Chalmers mannen.

15 Petra Mede, 43

Komiker/programledare

Är världsvan värdinna av Eurovisionfilnalen i exklusiv Jean Paul Gautier-klänning ena sekunden och är SVT:s julvärd samma år. Klarar rollen lika bra oavsett om det handlar om mysiga snack om jularna hemma i Partille eller om hon utför ekvilibristiska språknummer inför hela Europa.

14 Björn Siesjö, 53

Stadsarkitekt i Göteborg

Kontroversiell och nyskapande. Skyskrapor, broar och bättre campusområden och hamnar. Allt är möjligt för stadens arkitekt nummer 1. Hörs och syns i debatterna och har bland annat sagt att det ska ha byggts stad på tomma och ödsliga platser i Göteborg innan 400-årsjubiléet 2021.

13 Boris Lennerhov, 58

Varuhuschef

En av de mest älskade cheferna i Västsverige. Som inte bara är Big boss för det stora varuhuset i Ullared som sedan många är en av Sveriges största turistmagneter. Utan som också är superstjärna som snällt skriver autografer för företagets kunder med mega kundvagnarna. Styr skickligt sitt företag förbi de blindskär som alltid hotar när det går undan i svängarna. Undvek reklam och sponsring länge, men hoppade på Falkenbergs FF som direkt blev ett vinnarlag.

12 Pia Sundhage, 53

Förbundskapten

Hyllad och aktad tränarguru, alltid med de positiva glasögonen i bakfickan och det halvfulla glaset på bordet. Har två OS-guld hemma och utsågs av FIFA till årets coach inom damfotbollsen world wide. Vi är stolta över att den skönsjungande ledaren som bjöd på underbar fotbollsfest i Västsverige i sommar.

11 Janne Josefsson, 61

Journalist

Fantastiskt envis, enastående uthållig. Har under året lyckats behålla drivet, gnistan, nyfikenheten och viljan att avslöja, avslöja och åter avslöja. Är det ansikte alla fifflare varje natt drömmer mardrömmar om. Heja Janne!

10 Ebbot Lundberg, 47

Musiker

Kaftanernas konung återupptäcktes i år av den breda massan tack vare tv-succén "Så mycket bättre", där han fick spela rollen som kramgo nallebjörn som stod för fantastsiska tolkningar med enorm intensitet på scen. I nästan två decennier sångare och frontman för numera upplösta Soundtrack of our lives. Nu i början av en nystartad solokarriär. Vi längtar efter mer Ebbot!

9 Anneli Hulthén, 53

Kommunstyrelseordförande

Stans högst uppsatta politiker brottas fortfarande med arvet efter företrädaren Göran Johanssons och sättet som han och hans goa gubbar styrde Göteborg på. Jobbar frenetiskt med att försvara sjösättandet av det västsvenska paketet och införandet av trängselskatt i Göteborg. Led svidande nederlag i våras när hon insåg att hon förlorade striden om en folkomröstning i frågan. En ny smäll kom i höstas med "kvittoskandalen". Valåret måste bli bättre, annar(S)...

8 Frida Boisen, 39

GT:s chefredaktör

Krönikör, talare, idékläckare och GT:s chefredaktör sedan ett och ett halvt år tillbaka. Har fått morgontidningen i Göteborg att se rött då den lelle röe numera är tio gånger så stor som konkurrenten i mobilen. Vann kampen mot Hulthén & co. när GT och fler än 90 000 krävde en folkomröstning om trängselskatten. Påverkar på detta vis på högsta sätt valet 2014 där folkomröstningen och västsvenska paketet är de hetaste frågorna. Bonus: Startade uppror mot barnbehår som spred sig utanför landets gränser och såg till att Göteborgsgirot startades, ett cykelgiro som i maj är ett av Sveriges största.

7 Julia Mjörnstedt, 28

Generalsekreterare för Ung cancer

En av Göteborgs klaraste och mest stigande stjärnor som lyckades vända ett cancerbesked som 21-åring till en positiv livsuppgift. Nämligen att kämpa mot cancer, visa att det går att vinna mot vår tids största folksjukdom, sprida hopp. Vi stämmer in i den av såväl kungen som internationellt prisbelönta göteborgskans paroll: #fuckcancer

6 Mia Skäringer, 37

Skådespelare

Humorist, feminist, vad du vill-ist. Senaste tittarsuccéerna heter "Mia på Grötö" och förstås fortfarande: "Solsidan", som lyfter våra söndagskvällar gång efter gång. Också stå upp-komiker och framgångsrik radioskojare, först och främst i par med Klara Zimmergren. Har blivit "Kristallen"-belönad för "Mia och Klara" och har också hunnit skriva bok.

5 Håkan Hellström. 39

Musiker

2013 blev anno Hellström. Håkan har ett superår bakom sig med hyllad skiva, rosade konserter och som grädde på moset fick han se en del av sin repertoar bilda underlag för hyllade filmen Känn ingen sorg. Fortsätter att gå sin egen väg och älskas och avgudas av fans i alla åldrar. Det är helt enkelt aldrig över för Håkan. Formkurvan pekar uppåt eftersom denne Göteborgsikon utlovat ny storkonsert på en arena vi spår blir Ullevi, den 7 juni 2014.

4 Emma Green Tregaro, 29


Foto: Foto: Niklas Larsson

Höjdhoppare

Har vunnit medaljer i både VM och EM men det var när hon visade sina regnbågsnaglar under friidrotts-VM i Moskva för att visa sitt stöd för alla HBTQ-personer som dagligen förtrycks av den ryska regimen, som han vann sin hittills viktigaste seger. Göteborgskan riktade hela världens blickar mot ett mycket viktigt problem som igen och igen, förtjänar uppmärksamhet. Som en bonus tog Emma brons i inomhus-EM på hemmaplan i Scandinavium i Göteborg i våras och var en av de nominerade till titeln "Årets göteborgare" 2013. Helt enkelt en tjej som är bra på det här med (att inge) hopp!

3 Lasse Kronér, 51

Artist och underhållare

Blev nyligen korad till "Årets göteborgare" 2013 av just göteborgarna. Han är också hyllad av en enig kritikerkör för sitt sätt att styra tv-succén "Doobidoo" som är hans egen hjärtebaby och idé från början till slut. Han har massor av strängar på sin lyra och gör succé på scenen i rollen som Onkel Fester i "Familjen Addams". Skriver just nu manus för nästa tv-succé i Brasilien. Vi gillar att Lasse är en selfmade man med hjärtat på rätta stället.

2 Kia Andreasson, 64

Miljöpartiets ledare i Göteborg

Den cykelälskande miljökämpen som lyckats göra Göteborg till en labyrint för alla som vill ta sig fram med hjälp av bil. Brinner för det västsvenska paketet och försvarar gärna fördelarna med Västlänken. Kia har verkligen lyckats driva sina frågor med stor framgång till stort förtret för stadens bilkramare. Trängselskatten ser ut att bli 2014 års stora kommunala fråga så hon kommer att vara i hetluften in i det sista. Har ju aviserat sin avgång och snart blir Västsverige en färgstark politiker fattigare.

1 Sophia Djiobaridis, 51


Foto: Foto: Robin Aron

Journalist

Det finns en ny mästergrävare i stan! Sofia Djiobaridis är kvinnan som bytte bläckfisktrålning mot att fånga fiskar modell fulare i Uppdrag gransknings kommungranskning. Sophia reste i Göteborgs kommunbolagspampars fotspår ner till franska rivieran och avslöjade hur några av stadens mest välavlönade tjänstemän låtit en svarta klänning förvandlas till lunch i representationen, precis som flaskor med mousserande cremant plötsligt blev frukostmat. Vi väntar med spänning på Sophia fattar spaden.


Så gjorde vi: En jury bestående av åtta medarbetare på GT:s redaktion har satt ihop 100-listan helt efter eget tycke och smak. Listan gör i år comeback efter några års vila. Grattis och tack till årets mest inflytelserika i Västsverige.

Topp 10

1. Sophia Djiobaridis, 51, Journalist

2. Kia Andreasson, 64, Miljöpartiets ledare i Göteborg

3. Lasse Kronér, 51, Artist och underhållare

4. Emma Green Tregaro, 29, Höjdhoppare

5. Håkan Hellström, 39, Musiker

6. Mia Skäringer, 37, Skådepelare

7. Julia Mjörnstedt, 28, Generalsekreterare för Ung cancer

8. Frida Boisen, 39, GT:s chefredaktör

9. Anneli Hulthén, 53, Kommunstyrelseordförande

10. Ebbot Lundberg, 47, Musiker