Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personalens tuffa kamp – efter fabrikens nedläggningsbesked

Claes Schoultz, ordförande för GS-facket på Nobia.Foto: Privat / Privat
Nobias fabrik i Tidaholm kommer att slås igen.Foto: Privat

Kökstillverkaren Nobia, som bland annat har varumärket Marbodal, meddelade i förra veckan att man om några år lägger ner sin fabrik i Tidaholm och flyttar hela produktionen till Jönköping.

De anställda i Tidaholm har inte gett upp utan hade under onsdagen två stormöten, skriver P4 Skaraborg.

– Alla måste dra åt samma håll, säger Claes Schoultz, ordförande för GS-facket på Nobia, till P4

Kökstillverkaren Nobia planerar att lämna Tidaholm och flytta hela sin produktion till Jönköping. Det meddelade företaget i förra veckan och därefter har fackliga förhandlingar inletts.

Tidaholm har runt 12 000 invånare och Nobia är kommunens största arbetsgivare, efter kommunen.

I ett pressmeddelande skrev företaget att de gjort en översyn av koncernens strategi för de nästkommande åren och att bedömningen är att tillväxtmöjligheterna är störst i främst Norden, Storbritannien och Centraleuropa.

Ska kosta två miljarder 

Flytten från Tidaholm till Jönköping planeras till 2024 och beräknas kosta till två miljarder kronor. De 600 anställda som nu jobbar i fabriken i Skaraborg erbjuds anställningar i den nya fabriken Jönköping, knappa sex mil söderut.

– Styrelsen har tagit ett inriktningsbeslut att bygga en ny produktionsanläggning i Sverige. Den föreslagna investeringen är Nobias största satsning någonsin. Anläggningen som planeras vara i full drift 2024 blir en av Europas modernaste för tillverkning av kök, sa Jon Sintorn, vd och koncernchef för Nobia, i pressmeddelandet.

Företaget menar att de tittat på olika lösningar, bland annat att flytta utomlands men kom fram till att Jönköping passade bäst. 

Vill inte ge upp 

De anställda vill inte ge upp hoppet om att fabriken ska stanna i Tidaholm och hade på onsdagen två stycken stormöten, ett per skift, skriver P4 Skaraborg.

– Alla måste dra åt samma håll, så vi bestämde att vi skulle ha två möten, ett på varje skift. Vi pratade om att vi alla nu måste vara rädda om varumärket och till sist lovade vi varandra att vi tillsammans ska göra allt för att få bolagsstyrelsen att ompröva sitt beslut och bygga fabriken i Tidaholm och det blev ett rungande ja, säger Claes Schoultz, ordförande för GS-facket på Nobia, till P4 Skaraborg.