Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De äldre träffar 23 personer i hemtjänsten – på två veckor

Sverige har misslyckats med att skydda de äldre, slog Stefan Löfven fast på pressträffen. Nu ska en utredare titta på en äldreomsorgslag.
De äldre med hemtjänst i Mariestad träffar 23 personer på 14 dagar.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
I Västra Götaland är det förutom Mariestad – Hjo, Bollebygd, Tidaholm och Trollhättan som toppar listan.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete på Södertörns högskola.
Foto: Anna Hartvig / Södertörns högskola

Äldre i Mariestad får i snitt träffa 23 olika hemtjänstpersonal – på två veckor. 

Det är den högsta siffran i landet under pandemiåret 2020, tillsammans med Forshaga. 

– Det är beklagligt, särskilt nu under pandemin när det är extra viktigt att det är få personer runt de äldre, säger Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete, till nyhetsbyrån Siren. 

Nya siffror för 2020 från kommundatabasen Kolada visar att i flera kommuner kan en hemtjänsttagare få träffa omkring 20 personer på två veckor, rapporterar nyhetsbyrån Siren. 

Det är alldeles för mycket enligt Magdalena Elmersjö, lektor i socialt arbete på Södertörns högskola. 

– Det är beklagligt, särskilt nu under pandemin när det är extra viktigt att det är få personer runt de äldre, säger hon till Siren. 

Mariestad i Västra Götaland toppar listan för hela landet tillsammans med värmländska Forshaga, där träffar de äldre i snitt 23 personer från hemtjänsten på två veckor.

Enligt Malin Wihlborg, vård och omsorgschef i Mariestads kommun, beror siffrorna bland annat på att kommunens politiska inriktning inom äldreomsorgen är att personer med stort behov av vård och omsorg ska kunna vara hemma om de så önskar. 

– Ett antal särskilda boende har lagts ned och i dag har vi endast 220 platser på särskilt boende. I jämförelse med andra liknande kommuner i samma storlek som Mariestad är det få platser, säger Malin Wihlborg.

Enhetschefen: ”Utvecklingsarbete pågår”

Koladas statistik avser personer som är 65 år och äldre som får minst två besök av hemtjänsten varje dag. Trygghetslarm, matleverans eller hemsjukvård är inte inräknat i siffrorna. 

Malin Wihlborg, vård och omsorgschef i Mariestad:

– I dag har vi personer som har stora hemtjänstinsatser – hjälp varannan timme och dubbelbemanning . Det är även många personer som väljer att leva hela sitt liv i den egna bostaden och även dessa personer behöver mycket hjälp under hela dygnet.

Vidare säger hon att man strävar efter förändring:

– Det finns ett starkt önskemål om att minska antal personer runt den enskilde när hjälpen utförs. Ett utvecklingsarbete pågår därför för att finna möjliga arbetsmetoder och rutiner. 

I Västsverige är det – förutom Mariestad – Hjo, Bollebygd, Tidaholm och Trollhättan som toppar listan. Alla med 20 olika hemtjänstpersonal eller fler under en tvåveckorsperiod.

Siffrorna i Västsverige ser ungefär likadana ut som i landets övriga regioner. Det handlar om runt 20 olika personer i kommunerna med högst personalomsättning och omkring tio för de med lägst.

Inga tecken på förändring 

Enligt Magdalena Elmersjö, vars forskning kretsar kring äldreomsorgen, skapar den höga personalomsättningen otrygghet för både de äldre och deras anhöriga.

Men trots att coronapandemin har gjort att problemet gällande hur många olika personer de äldre möter inom hemtjänsten aktualiserats, så ser hon inga tecken på att det kommer förändras. 

– Personalkontinuitet är också viktigt för att kunna se förändringar i den äldres mående och hälsa, säger Elmersjö till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Det finns inget som tyder på en reell förändring. Man pratar mycket, men de här problemen som vi ser under corona fanns redan tidigare. Det har gjorts mycket forskning och utredningar som pekar på att det här måste åtgärdas, men det görs för lite åt det.

Bäst personalkontinuitet av kommunerna i Västsverige har Öckerö, där de äldre i snitt träffar åtta olika personer inom hemtjänsten på två veckor. Även Falkenberg och Götene håller antalet nere med nio respektive tio personer.


Antal olika personal som en hemtjänsttagare möter

Medelvärde för antal olika personer som en hemtjänsttagare mötte under en 14-dagarsperiod i Västra Götaland. Uppgifterna bygger på kommunernas egna mätningar, kommuner som saknas har inte rapporterat in siffror till kommundatabase Kolada.


Mariestad: 23

Hjo: 22

Bollebygd: 20

Tidaholm: 20

Trollhättan: 20

Bengtsfors: 19

Herrljunga: 19

Mark: 19

Stenungsund: 19

Tjörn: 19

Grästorp: 18

Skövde: 18

Dals-Ed: 17

Kungsbacka: 17

Sotenäs: 17

Ulricehamn: 17

Varberg: 17

Alingsås: 16

Borås: 16

Härryda: 16

Munkedal: 16

Orust: 16

Tanum: 16

Uddevalla: 16

Vara: 16

Gullspång: 15

Lerum: 15

Svenljunga: 15

Tibro: 15

Vänersborg: 15

Falköping: 14

Lysekil: 14

Mölndal: 14

Strömstad: 14

Skara: 13

Tranemo: 13

Töreboda: 13

Lidköping: 12

Vårgårda: 12

Götene: 10

Falkenberg: 9

Öckerö: 8

Härifrån kommer siffrorna

Siffrorna är hämtade från kommundatabasen Kolada.

Statistiken gäller personer som är 65 år och äldre och får minst två besök av hemtjänsten varje dag.

Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård räknas inte in.

Uppgifterna bygger på kommunernas egna mätningar, men det kan finnas stora skillnader i hur insamling och inrapportering av siffrorna till Kolada går till.

För 2020 är det 214 kommuner som har rapporterat in siffror. 

SE MER: Hemtjänsten hällde lim i ögat på kvinna

Kvinnan hann få lim i sitt högra öga innan misstaget upptäcktes. Hon hade fortfarande obehag tio dagar senare.