Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De 100 mäktigaste i VästSverige-listan

Sportstjärnor, politiker, kulturpersonligheter, företagsledare, kockar, mediepersonligheter och musiker.

Många är kallade – men få är utvalda.

Här är listan över de 100 mäktigaste personerna i Västsverige under 2015.

100. Soraya Post, 59, EU-parlamentariker (92)

Historisk när hon blev Fi:s första parlamentariker men det har varit rätt tyst kring henne trots ett år med frågor som borde banat vägen för en politiker som brinner för lika rättigheter.


99. Robin "Mos" Andersson, 23, dokusåpadeltagare (ny)

Paradise hotel har kallats skandalsåpa, men man ska inte underskatta vilken påverkan deltagarna har. Robin "Mos" Andersson vann hela tävlingen, skänkte delar av vinsten till cancerforskning då han just förlorat sin mamma, har över 150 000 följare på Instagram och hans låt gled direkt in på toppen på Spotify. En maktfaktor inte minst för den yngre generationen.


Paradise Hotel-vinnaren "Mos" smög sig in på årets lista.
Foto: Johnny Wohlin


98. Tomas von Brömssen, 74, underhållare (ny)

Med sin sista show firade han triumfer först på Lisebergsteatern för att sedan inta huvudstaden. Håkanpubliken älskar honom lika mycket som tv-tittarna som vant sig vid att kalla honom Blomgren i Saltön.


97. Louise Sand, 22, handbollsspelare (ny)

VM slutade i besvikelse, men det kan sannerligen Sävehofs kantspelare lastas för. Spektakulär spelare som bjuder på sig själv både på och utanför planen.


96. Cecilia Krönlein, 60, chefredaktör (95)

Med Krönlein vid rodret har Göteborgs-Posten genomgått ett stålbad. Journalister har fått sluta och allt fler väljer att sluta prenumerera på sin morgontidning. Kanske är den värsta tiden över och den digitala eran här.


95. Joel Alme, 36, musiker (ny)

Känslan av att sitta på ett fullsatt Gamla Ullevi och höra Joel Almes Snart skiner Poseidon sjungas av tusentals fotbollsälskare är så mäktig att håren reser sig på armarna. Göteborgssonen har dessutom gjort ett av 2015 års bästa album, Flyktligan.


Joel Alme
Foto: Henrik Jansson


94. Jörgen Fogelklou, 43, politiker (ny)

Att skapa kaos är makt - om än utan tydlig riktning. Sverigedemokraternas strategi att förlänga och kverulera kommunfullmäktige i Göteborg har skapat uppmärksamhet även nationellt.


93. Gustav Svensson, 28, fotbollsspelare (ny)

IFK Göteborgs bäste spelare denna säsong som slutade med en andraplats. Belönas med GT:s hederspris "Kristallkulan" som går till Västsveriges bäste fotbollsspelare.


92. Ludvig Strigeus, 35, IT-entreprenör (94)

En av stjärnorna bakom fenomenet Spotify. Trots att Apple och Jay-Z försökt rubba dominanten  och Taylor Swift valt att ta bort sin musik från tjänsten väljer fortfarande miljontals lyssnare den svenska appen när de ska lyssna på sina favoritlåtar.


91. Meraf Bahta, 26, löpare (24)

Efter EM-guldet på 5000 meter förra året har det mest varit motgångar i form av skador för Hälle-löperskan. Siktar nu mot OS nästa år.


90. Ebba von Sydow, 34, programledare (80)

Stilikonen från Örgryte har skrivit bok om hur vi klarar oss klädmässigt i alla situationer. Bytte kungligt och eftermiddags-tv i SVT till extremt tidiga nyhetsmornar i TV4.


89. Boris Lennerhov, 60, Ullared (25)

Slutade som vd för Ullared vid årsskiftet. Efter kampen mot cancern säger han att han nu är lycklig med livet. Föreläser, sitter i styrelsen och hänger med barnbarnen. För Boris är det fortfarande full fart.


88. Peter Hjörne, 63, tidningsägare (78)

Det har varit ett tungt år att vara tidningsägare. Stampen fortsätter att brottas med en pressad ekonomi. Nästa år kan vara det avgörande året där det står klart om familjen Hjörne behåller greppet om familjeföretaget eller inte.


87. Kristina Landgren Carestam, 45, Pixbo (ny)

Pionjär och visionär, alltid i framkant. Drivande i Västsveriges innebandy-stolthet Pixbo som är bäst i landet både på dam- och herrsidan för tillfället. Har god chans att få fira dubbla SM-guld om några månader.


86. Jill Johnson, sångerska (ny)

Förutom att spela in en ny säsong av hyllade tv-programmet "Jills veranda", där bland andra Seinabo Sey och Veronica Maggio åkte hela vägen till Nashville, har countrysångerskan Jill Johnsson genomfört en sommarturné där ett par spelningar gästades exklusivt av Doug Seegers.


85. Susanne Ehnbåge,35, vd (90)

Kastades rakt in i elektronikkriget när hon tog över efter Fabian Bengtsson. Jättarna slåss om allt mindre marginaler men så länge västsvenskarna suktar efter nya tv-apparater och datorer finns en stor bit av elektronikkakan att ta.


84. Annika Andersson, 47, komiker (88)

Bjuder hela Västsverige på goda skratt och underhållning året runt. Vår alldeles egna revydrottning.


83. Hans Wallenstam, 54, fastighetskung (79)

Har förvaltat familjeföretaget väl och Wallenstam står säkert på bostadsmarknaden. Är en av aktörerna bakom Kvilles tillväxt.


82. Ruben Östlund, 41, regissör (58)

Även om Ruben Östlund fick en kickstart in i 2015 av succén och prisregnet efter filmen "Turist" så får han, ett år fritt från filmsläpp, finna sig i en något lägre placering. I somras fick han ta emot Västra Götalands kulturpris och nästa år är han tillbaka med filmen "The Square".


81. Amanda Winberg, 20, sångerska (ny)

Att komma tvåa i Idol kan vara en välsignelse. Darin, Amanda Jenssen och Robin Stjernberg är tvåorna vars karriärer tagit rejäl fart efter finalen. Amanda, Ghetto - Barbie, Winberg från Kungsbacka kommer inte bara ta över en och annan melodifestival. Hon kommer erövra hela världen.


80. Lotta Schelin, 31, fotbollsspelare (91)

Svensk damfotbolls superstjärna under närmare ett decennium är fortfarande viktig i landslaget, men inte lika outstanding. Ett föredöme för många som vill och vågar ta ställning i sociala frågor. Lanserad av Uefa som ansikte utåt i tjejers rättigheter att spela fotboll.


Lotta Schelin
Foto: Carl Sandin


79. Charlotte Fougberg, 30, friidrottare (57)

Inte ett lika framgångsrikt 2015 som 2014 dån hon tog ett EM-silver i Zurich. Presterade väldigt ojämnt men avslutningen med bland annat Finnkampen indikerar OS-hopp. Tog för femte året i rad SM-guld i 3 000 meter hinder.


78. Laleh Pourkarim, 33, musiker (14)

2014 sjöng och uppträdde hon bland annat med Symfonikerna på Götaplatsen och för FN:s generalförsamling på internationella barnrättsdagen. 2015 har varit ett mindre aktivt år för den Iranbördige Göteborgsprofilen - men med så många tidlösa favoriter i låtkistan är hennes plats på listan given.


77. Anna Rosengren, 44 kulturchef (87)

Favoritchefen i Göteborg som tog vägen via Stadsmuseet, Sjöfartsmuseet och Folkteatern innan hon nu styr och ställer över hela kulturen i Göteborg fast med den något tråkiga titel förvaltningschef.


76. Emma Green, 31, höjdhoppare (69)

Emma har haft ett fruktansvärt jobbigt år som helt präglats av rehabilitering från ryggskadan och följdverkningar av den. Höjdhopparstjärnan är nu äntligen på rätt väg och vågar på allvar hoppas på deltagande i sommaren OS.


75. Peter Apelgren, 56, konstnär (85)

Liksom frun Anna Mannheimer är Peter Apelgren känd från radion där han medverkat i flera humorprogram. Hans specialitet är att göra parodier tagna ur verkligheten. Vann På spåret 2011 tillsammans med Helene Benno.


74.  Khaddi Sagnia, 21, längdhoppare (ny)

Angeredstjej som hoppade rakt in i idrottsvännernas hjärtan. Presterade en serie bra resultat, vilket bland annat gav en sjundeplats i VM. 21-åringen är en av svensk friidrotts mest spännande talanger.


73. Anna Mannheimer, 52, författare, (ny)

Journalist och radiopratare, och numera även författare, som är dotter till Sören Mannheimer och Carin Mannheimer. Var en av medlemmarna i radioprogrammet Rallygänget där hon gjorde sig mest känd som Väder-Annika. Är gift med Peter Apelgren som hon gjorde pjäsen "Kids" tillsammans med.


72. Björn Siesjö, 55, stadsarkitekt (83)

Kom in som en frisk fläkt med högflyende planer kring skyskrapor, broar och stadsförtätning. Har under året fått en del kritik för bristande lyhördhet.


71. Charlotte Ljunggren, 48, flygplatschef (48)

Sveriges näst största flyplats fortsätter växa med flera nya linjer och en större utbyggnad väntar. Det nya restaurang - och butiksområdet i avgångshallen är ett riktigt lyft.


70. Ralf Edström,  63, idrottsprofil (81)

Folkkäre Ralf fick sluta som fotbollsexpert i Radiosporten. Det har gjort honom hetare än någonsin som tyckare. Nu ringer "alla", inklusive GT förstås, och vill ha Ralfs åsikter i heta fotbollsfrågor.


69. Sophia Djiobaridis, 53, journalist (ny)

Vad gör du när Sophia Djiobaridis knackar på dörren? Den handlingsplanen sitter nog en och annan mediehanterare och filar på. Kommungranskaren från Göteborg är Uppdrag gransknings klart lysande stjärna. En fasa för alla makthavare som inte har rent mjöl i påsen.


68. Theo Papaioannou, 40, politiker (16)

Enfrågepartiet Vägvalets grundare och partiledare som gav motståndet mot trängselskatten i Göteborg ett ansikte under de senaste valen. Satt i trafiknämnden under åren 2011-2014 och fortsätter nu kampen med andra lokala frågor.


67. Bo Edsberger, 54,  Göteborgsvarvet (63)

Leder och utvecklar "Varvet" framgångsrikt vad gäller affärstänk. Världens största halvmaraton flankeras nu av en drös andra motionslopp. Vore kul om Bosse och hans medarbetare vågade satsa på att få hit de absolut snabbaste långlöparna för att skapa ytterligare drag.


66. Pia Sundhage, 55, landslagstränare (14)

Pia med rötterna i Ulricehamn har ett motigt år bakom sig som förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Sommarens VM-slutspel var en stor besvikelse och nu krävs det en föryngring för att ta tillbaka Sverige till världstoppen.

Pia Sundhage
Foto: Henrik Montgomery/Tt

65. Mattias Göransson, 43, chefredaktör (29)

Det började med fotbollsmagasinet Offside och fortsatte med magasinet Filter. De långa reportagen och det klassiska berättandet visade sig bli en lönsam framgångssaga där Mattias Göransson & Co nu driver ett mindre medieimperium på västkusten.


64. Lisa Johansson, 14, Youtubestjärna (100)

Hästtjejen från Jörlanda går från klarhet till klarhet. Hennes sminkfilmer följs av över 300 000 tittare och hon utsågs till Näringslivets Superkommunikatör i år.


63. Pam Fredman, 65, rektor (82)

Leder Göteborgs Universitet i både medgång och motgång.  Under året tog hon plats i Stefan Löfvens innovationsråd och invigde det på förhand kritiserade Segerstedtinstitutet mot våldsbejakande ideologier och rörelser.  Har dessutom fått svara på en hel del frågor kring tveksamma tillsättningar och universitetets personalpolitik.


62. Sineva Ribeiro, 47, fackordförande (ny)

Sjuksköterskeupprop och barnmorskor som larmar. Som Vårdförbundets ordförande har Sineva Ribeiro satt sjukvårdens frågor på agendan. När tidningen Dagens Medicin listar sjukvårdens makthavare klättrar hon snabbt uppåt och slutar på 8:e plats i år.


61. Clara Henry, 21, Youtubestjärna (ny)

En av våra starkast lysande stjärnor på Youtube med runt 350 000 följare fick sitt stora publika genombrott med eget sommarprogram, världsreporter i Musikhjälpen och en bok om mens som dragit tusentals fans till bokaffärer över hela landet,


60. Martin Wannholt, 48, politiker (1)

Slaget om Moderaterna förlorade han och maktbubblan sprack. Martin Wannholt vill mycket, men utanför sitt parti och utan annan uppbackning har gossen ruda från Hovås fått allt mindre att säga till om i Göteborgspolitiken.


59. Emanuel Karlsten, 32, sociala medieexpert (61)

I en tid där sociala medier och internet blir allt viktigare har journalisten Emanuel Karlsten gjort sig en karriär som föreläsare och rådgivare i ämnet. Med 32 000 följare på Twitter delar han med sig av stort och smått.


58. Anna Falck, 48, mässgeneral (55)

Bokmässan med Anna Falck i spetsen hamnade i blåsväder när Ungern var fokusland mitt under brinnande flyktingkris. Till nästa år kliver Anna officiellt av men kommer att ha ett finger med i spelet under många år framöver.


57. Patrik Sjöberg, 49, idrottsprofil (56)

Patrik har aldrig varit och kommer aldrig att bli slätstruken. Den gamle höjdhopparen har fortsatt sitt jobb med att vara en slags galjonsfigur för utsatta barn. Dessutom har Sjöberg gett sig på en ny karriär inom travet. Han blev "hästbiten" efter att ha varit med i en TV4-serie där kändisar tävlade på travbanan.


56. Anders Svensson, 40, fotbollssikon (42) 

Sveriges meste landslagsman i fotboll har nu också gjort sin sista match i allsvenskan. Elfsborgs legendar kommer att jobba kvar i föreningen i någon form. Svensson är Boråsklubbens störste genom tiderna, för evigt älskad av fansen.

Sveriges meste landslagsman är Elfsborgs störste genom tiderna.
Foto: Simon Hastegård

55. Rossana Dinamarca, 41, politiker (26)

Från vikarie på lokaltidningen i Trollhättan till en av kronprinsessorna i Vänsterpartiet och riksdagsledamot. Rossana Dinamarca har rört upp känslorna och med sin egen bakgrund i Chile och det under nittiotalet nazist-drabbade Trollhättan fortsätter hon reta upp Sverigedemokraterna.


54 Joakim Lamotte, 37, krönikör (ny)

Profilen från Lindome som lyckas väcka heta känslor och reta livet ur folk oavsett om han gör reportage i Uppdrag granskning om Grums, skriver krönika om manspreading eller gör Facebookfilmer om hur våra döttrar bör behandlas.


53 Julia Mjörnstedt Karlsten, 30, krönikör (17) 

Lyckades med hjälp av sociala medier och starkt engagemang bygga upp organisationen Ung cancer från grunden, få medalj av kungahuset samtidigt som hon myntade begreppet #Fuckcancer. Har i år klivit av sitt egna verk för att satsa på nya spännande projekt.


52. Mats Gren, 52, sportchef (72)

Ikoniske Håkan Milds efterträdare har förstärkt Blåvitts a-trupp rejält. Verkar ha bra känsla för rekryteringar, ett imponerande kontaktnät och har utan tvekan lyckats primärt med sitt jobb. Det finns bara ett problem: hans värvningar har kostat för mycket så nu befinner sig Blåvitt i akut ekonomisk kris.


51. Nellie Berntsson, 15, bloggare (52)

Blott femton år gammal kan Nellie Berntsson från Lysekil titulera sig socialamedierstjärna, elitryttare, författare och debattör. Hon driver en av Sveriges största tonårsbloggar – som huvudsakligen handlar om hästsport – och får hundratusentals klick i veckan. Hennes inflytande är därefter.


50. Dennis Andersson, 61, cupgeneral 

Har lett världens största ungdomscup, Gothia cup , med fast hand i decennier. Dessutom klubbdirektör i BK Häcken som under året fick tillbaka sin hemmaplan på Hisingen. Har höjt rösten i debatten kring framtidens Heden. Planerna på bostäder där kan vara ett hot mot fotbollscupen, menar Andersson.


49. Frida Boisen, 41, krönikör & författare (6)

Lämnade GT och Göteborg bakom sig men håller på att erövra både Sverige och världen som sociala medier-guru. Dessutom är hon ledare i det tunga jobbet där hon ska lotsa Bonnier Tidskrifter in i den digitala eran.

Frida Boisen

48. Johanna Bäckström-Lerneby, 41, journalist (ny)

Norrländsk kyla och granskande hetta. Johanna Bäckström-Lerneby tilldelades Stora Journalistpriset som årets berättare efter en historia publicerad i den Göteborgsbaserade tidningen Filter.


47. Agnes Wold, 60, professor (ny)

Stridbar överläkare från Sahlgrenska som ständigt går mot strömmen.  Svenskarna ägnar ohälsosamt mycket tid åt att städa och oroa sig för baciller enligt Wold som dessutom inte räds att kasta sig i varken amnings-eller allergidebatten.


46. Sofia Dahlström, 42, chefredaktör (ny)

GT:s nya chefredaktör tog över i maj. Under hennes ledning har GT  befäst rollen som digital nyhetsledare i Västsverige. Samtidigt har hon, inte minst genom starka värvningar som grävreportern Daniel Olsson och sportjournalisten Markus Wulcan, stärkt GT:s redaktion och ökat tidningens fokus på granskande journalistik. Strax efter att Sofia Dahlström tog över slog GT.se rekord i mobilen med 1,9 miljoner unika besökare en och samma vecka.

Sofia Dahlström
Foto: Anna Svanberg

45. Christian Lechtaler, 43, klubbdirektör (ny)

Är en hårdjobbande nyckelperson i Frölunda Indians. Befinner sig mitt emellan ovan nämnda Mats Grauers (10) och Roger Rönnberg (26): har en fot i ledningsarbetet och en fot i det sportsliga. Utnämndes tidigare i veckan till klubbdirektör.


44. Helene Odenjung, 50, politiker (36)

Folkpartist som troget jobbat på som kommunpolitiker men även i partistyrelsen. Blev invald i kommunstyrelsen redan 1991 där hon fick hand om utbildningsfrågorna. 2003 blev hon kommunalråd och har varit så sedan dess.


43. Jonny Magnusson, 63, politiker

En borgare från de fina kvarteren med folkligt tilltal som gick hem hos självaste Göran Johansson. I dag balanserar han en svajig majoritet i regionen. Där krävs också det Johnny (M) också är känd för: de hårda nyporna. En självklar nyckelspelare i Magnusson-klanen inom Moderaterna.


42. Nils Wiberg, 67, prioritet Finans/Blåvitt (ny)

Det har runnit mycket vatten under Älvsborgsbron sedan Wibergs företag synades och kläddes av i SVT:s "Uppdrag granskning". Det usla ryktet har tvättats bort med hjälp av idrottssponsring och utspel från Wiberg i medier kring lagen han finansierar. Är största sponsor i Blåvitt och har dessutom hjälpt till ekonomiskt med den nya multiarenan i Kviberg.


41. Joel Lundqvist, 33, hockeyspelare (60)

Henriks tvillingbror har svarat för ett fantastiskt 2015. I synnerhet den här hösten då han är bättre än någonsin. Den annars utpräglade defensiva centern har vräkt in poäng och har oväntat nog positionerat sig i toppen av SHL:s poängliga. Utvecklingen har också lett till att hans ansvar i landslaget ökat.


40. Glenn Hysén, 56, profil (39)

Glenn är själva sinnebilden av en göteborgare. En glad skit som ser ut att ta livet med en klackspark. Hans sköna gener har gått i arv till profilstarka sönerna Tobias och Anton. Levererar uppskattade krönikor i GT varje fredag.

Glenn Hysén
Foto: Joel Marklund

39. Martin Lundstedt, 48, vd Volvo Group Sverige (ny)

Civilingenjören som blev verkställande direktör och medlem av Volvos koncernledning så sent som den 22 oktober 2015. Innan dess fick han sin lön som vd och koncernchef för Scania, som han varit trogen sedan 1992.


38.  Isabelle Gulldén, 26, handbollsspelare (5)

Sveriges obestridliga handbollsdrottning presterade inte full så bra i årets VM som under förra årets EM. Det var den största förklaringen till att det blev respass redan i åttondelsfinalen. "Bella" håller ändå världsklass och har numera Rumänien och Bukarest som hemmaplan till vardags.


37. Mia Skäringer, 39, skådespelare (30)

Den värmländska tv-profilen fortsätter att synas flitigt i rutan. Succé i inte minst humorserien Solsidan. Men årets största framgång var när hon iklädde sig huvudrollen i Ack Värmland som sändes i TV4 i våras.

Den 22 juni fick hon ta emot Lisebergsapplåden i samband med säsongspremiären av Lotta på Liseberg.


36. Lotta Engberg, 49, programledare (35)

Har ett turbulent år bakom sig med skilsmässa och husflytt. Men har samtidigt gjort ny succé med "Lotta på Liseberg". På Lottas allsångsscen kan man inte bli annat än kär och galen – där bjuds det såväl gråt som skratt som kyssar. Lotta älskar Göteborg, Göteborg älskar Lotta.


35. Thord Haraldsson, 63, kriminalkommissarie (71)

På gott och ont, en av Västsveriges mest citerade tjänstemän under året. En professionell yrkesman som inte väjer för att uttrycka egna känslor kring unga offer i de allra svåraste och tyngsta brottsfallen: trippelmordet i Uddevalla och skolattacken i Trollhättan med tre döda.


34. Jonas Ransgård, 43, politiker (32)

Kommunstyrelsens ordningsman som partikollegorna ihärdigt försöker vässa till för att få Alliansen att synas i Göteborg. Ifrågasatt internt under lång tid där Västlänken splittrat men ser nu ut att ha ridit ut den värsta stormen.


33. Matilda Brinck-Larsen, 43, enhetschef (ny)

Eldsjälen som drog i gång ett fotbollslag för ensamkommande flyktingkillar. Från att bara hoppats på några spelare fylls nu planen varje vecka. I höst är hon en nyckelperson bakom Göteborgs flyktingmottagande. En sann eldsjäls som gör stor skillnad.


32. Janne Josefsson, 63, journalist (38)

När tipsarna ringer SVT:s Uppdrag granskning är det inte programmet de ringer - de ringer för att få hjälp av Janne. Med avslöjanden om muthärvor och Femmans spårvagn (På rätt sidan älven) har han blottlagt och skakat om. Vad är nästa granskning?


31. Dan Sten Olsson, 68, företagare (43)

Ägare och koncernchef på Göteborgs flaggskepp Stenakoncernen, vilket han gjort sedan 1983 då han tog över efter sin far Sten A Olsson, som avled 2013. Även om han för göteborgarna kanske mest är känd för sina passagerarfärjor så är det i oljetransportbranschen han varit mest lyckosam.


30. Camilla Läckberg, 41, författare (27)

Sin vana otrogen har Camilla Läckberg inte släppt någon bok i år, men det betyder inte att hon har lämnat rampljuset under 2015. Med närmare 100 000 följare på Instagram och 50 000 följare på Twitter, har hon blivit en socialamedierkraft att räkna med. Deckardrottningen har även blivit opinionsbildare.


29. Jan Wallberg, 55, Gekås (ny)

Tog över det tuffaste jobbet i hela Ullared när han efterträdde Boris Lennerhov som ny vd för Gekås. Har under sitt första år som koncernchef slagit flera nya rekord och fler ska det bli när Gekås snart bygger ut.


28. Jan Eliasson, 74, FN :s vice generalsekretare (ny)

Killen från arbetarhemmet i Göteborg har hela världen som arbetsplats. Jan Eliasson är toppdiplomaten som är med i de verkligt storpolitiska rummen. Stor auktoritet långt bortom den egna kretsen. När Jan Eliasson talar, lyssnar människor.


27. Belinda Olsson, 41, journalist (77) 

Trots föräldraledighet dominerade Belinda Debattscenen både i Almedalen och i SVT. Nu går ryktena kring att hon kommer axla programledarskapet för SVT:s nya satsning. Det blir nog en hel del mer Belinda Olsson i rutan i vår.


26. Roger Rönnberg, 44, hockeytränare (12)

Roger kändes het som ett strykjärn när vi gjorde listan för ett år sedan, men förlusten i semifinalen i våras var en besvikelse. Frölunda har under året som gått ändå fortsatt på rätt väg.  Rönnberg har ledningens fulla förtroende och kontrakt ända till 2019. Men ska han få fullfölja det krävs nog ett och annat SM-guld på vägen.

Roger Rönnberg
Foto: Carl Sandin

25. Jörgen Lennartsson, 50, fotbollstränare

Presenterades som ny tränare för ett år sedan och fick en smakstart. Det gick som på räls för Blåvitt fram till de sista avgörande omgångarna då laget sviktade något och fick nöja sig att bli tvåa i allsvenskan. Få människor visar upp en sådan passion för sin sport som smålänningen. Har nu en ny tuff utmaning då IFK är mitt i en stor ekonomisk kris vilket betyder att det är slut på dyra spelarrekryteringar.


24. Erik Sollenberg, 52, reklambyråchef (18)

Forsman & Bodenfors fortsätter erövra världen. Från att täcka Zlatans överkropp med namn för att uppmärksamma hungersnöd till att starta mjölkkrig med Arla. För att inte tala om när det stora vemodet åter rullade i i form av en XC90. F&B har oftast ett finger med i spelet när reklam går från marknadsföring till snackis.


23. Felix Kjellberg, 25, Youtubestjärna (11)

Han hoppade av Chalmers för att satsa på spelandet. Sedan dess har han med sitt skratt, sina skrik och tips erövrat världen. Felix Kjellberg eller Pewdiepie har nu  runt 38 miljoner följare och är enligt tidningen Forbesen av dom som drar in mest pengar i världen på sin Youtube-kanal. I år blev också året då hans Sommarprogram i P1 på engelska kraschade Sveriges Radios engelska sajt.


22. Carin Kindbom, 47, mässchef (19)

Nu siktar Svenska Mässan ännu högre. Ny huvudentré, två helt nya torn och en ny arkad. Som både vd och koncernchef siktar Carin Kindbom mot stjärnorna.


21. Ola Serneke, 45, entreprenör (ny)

Byggherren från Alingsås som ligger bakom nya inomhusarenan i Kviberg, Karlatornet och inte minst är han en av finansiärerna som räddat kranarna kvar i Göteborgs hamn. Fick bort Bandidos från Hisingen.


20. Leif Mannerström, 75, stjärnkrögare (21)

Kocken som gärna bildar opinion när det gäller mat på äldreboenden och polisens löner. När den allra första Gyllene kockringen skulle delas ut i december var Mannerström ett självklart val.

Leif Mannerström
Foto: Lennart Rehnman

19. Barbro Friden, 59, sjukhusdirektör (41)

Chefen för Sahlgrenska universitetssjukhuset blev årets Årets Ledare för att ha satt patienten i fokus. Några veckor senare aviserades nedskärningar och sjuksköterskorna fortsätter att kämpa för högre löner. Så hon har en hel del kvar att göra.


18. Klas Friberg, 55, polischef (34)

Poppis tidigare länspolismästare som tillträdde som polischef för region väst under året som gått. Har inte hunnit få ordning i Göteborg ännu och utmaningen fortsätter. En rad skottlossningar har inträffat även 2015 och många göteborgare känner oro inför utvecklingen.


17. Annika Strandhäll, 40, socialförsäkringsminister (ny)

En doldis med mycket makt. Chefen för socialdepartementet är född i Göteborg och uppvuxen i Bergsjön. Hon har gått på Bergsjöskolan och pluggat psykologi och sociologi på Göteborgs universitet. Nu ansvarar hon för socialförsäkringsfrågor i regeringen, och en av de senaste beslut hon varit med och drivit igenom är att slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen.


16. Andreas Andersén, 43, koncernchef och vd på Liseberg (20)

Importerad dansk som styr Liseberg mot framgång sedan 2011. Var tidigare vice vd för Tivoli i Köpenhamn. I höst har det gått skrämmande bra för nöjesparken, som för första gången gjorde en särskild satsning under halloween. Något som visade sig bli en succé. Totalt 200 000 personer besökte det skräckspäckade karusellkomplexet på halloween.


15. Lasse Kronér, 53, programledare (13)

Ständigt denne Lasse som sprider glädje överallt. Bingolotto, Doobidoo, Smartare än en femteklassare. Har varit julvärd och sommarpratare, har fått en spårvagn namngiven efter sig. Den populäre tv-programledaren och musikern är alltid vara aktuell i något sammanhang. Inför jul har vi sett honom försöka hitta nya sätt att fira jul i "Julstök med Lasse Kronér" i SVT, och så har han utmanat Oldsberg med uppesittarkväll i SVT. Årets göteborgare 2013.


14. Henrik Lundqvist, 34, hockeyspelare (22)

Fortsätter att vara en av världens bästa målvakter och producerar ständigt nya klubbrekord i sitt New York Rangers. Många trodde att Rangers med Henrik i spetsen skulle ta sig hela vägen till en Stanley Cup i våras. Oväntat nog blev det dock uttåg i semifinalen mot Tampa Bay.  Håller utanför isen på att skaffa sig kult-status i reklamsammanhang.

Henrik Lundqvist
Foto: Mark Humphrey

13. Camilla Nyman, 49, Goteborg & co (ny)

Ett av Göteborgs viktiga ansikten utåt men är ändå relativt okänd för göteborgarna. Hon är sedan sommaren 2014 vd för bolaget som ska marknadsföra Göteborg som turist-, evenemangs- och mötesstad. Göteborg & Co ligger bland väldigt mycket annat bakom aktuella Julstaden som arrangerats sedan 2004. Var tillförordnad vd i två år innan hon utsågs till ordinarie vd.


12. Anneli Hulthén, 55, kommunstyrelsens ordförande (10)

Har varit socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg i tolv år och nära sju år kommunstyrelsens ordförande. I september kom hon med det överraskande beskedet att hon lämnar uppdraget som kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet. Hon berättade i samband med detta för GT om en intensiv tid med högt tempo och hårt klimat, och förklarade att det kändes lagom att lämna sitt uppdrag nu, "för att överleva som person och individ".

Anneli Hulthén
Foto: Per Wissing

11. Ann-Sofi Lodin, 52, regiondirektör (7)

Blev förra året utsedd till mäktigaste kvinnan i välfärden i Sverige av tidningen Dagens Samhälle. Chef för drygt 50 000 västsvenskar. Ansvarig för Västra Götalandsregionens vårdapparat. Fick högre lön än statsministern när hon tillträdde som ny regiondirektör 2011 och fick 170 000 kronor i månaden.


10. Mats Grauers, ordförande Frölunda (84)

Är på väg att ta plats bland de klassiska idrottsledarna i väst.  Styrde mönsterklubben Sävehof innan han tog över ett Frölunda i sportslig och ekonomisk kris. Under Grauers ledning har hela verksamheten byggts om i hockeyklubben. Man har sänkt kostnaderna men ändå höjt den sportsliga nivån. Frölunda har blivit bäst i landet på att producera talanger. Driver också arenafrågan hårt.


9. Alice Teodorescu, 31, chef för Göteborgs-Postens ledarredaktion (ny)

Är född i Rumänien och kom till Sverige som femåring.  Blev snabbt en av landets mest omtalade ledarskribenter när hon tillträdde som politisk chef på GP i våras. Har ofta fått ta emot hård kritik, men har också hyllats som en tuff och orädd debattör. Sommarpratade i P1 i somras där hon bland annat berättade om hur familjen kom som flyktingar från Rumänien till Lund 1989.


8. Cecilia Malmström, 47, EU-kommissionär (2)

Här snackar vi en göteborgare med makt. Cecilia Malmström är en av de absolut tyngsta politikerna i hela EU där hon är kommissionär med ansvar för handelsfrågor. Sedan 2011 är folkpartisten dessutom hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet.

Cecilia Malmström
Foto: Christian Örnberg

7. Bert Karlsson, 70, flyktingentreprenör (31)

Den tidigare skivbolagsdirektören har blivit Sverige stora flyktingkung och hans bolag Jokarjo AB har omkring 50 anläggningar i hela landet. Här bor fler än 5 000 flyktingar. Han har kritiserats för att göra mångmiljonvinster på flyktingkrisen, men själv säger han att han erbjuder bra men billiga boenden. Verksamheten utökas hela tiden och ovanstående siffror kan redan vara inaktuella.


6. Miriam Bryant, 24, musiker (ny)

Hon är född i Utby, har gått i musikklass i Brunnsboskolan, och är nu en av landets främsta inom popmusiken. 2015 blev ett bra år för den frispråkiga låtskrivaren och sångerskan från Göteborg. Hon var en av deltagarna i årets omgång av "Så mycket bättre" i TV4 där hon gjorde stor succé och sjöng sig in i svenska folkets hjärtan. Hon utsågs nyligen till Årets göteborgare.

Årets Göteborgare Miriam Bryant gjorde enorm succé i 2015 års upplaga av "Så mycket bättre".
Foto: Henrik Jansson

5. Håkan Hellström, 41, musiker, (4)

Håkan Hellström är snart tillbaka på Ullevi! Sångaren blev historisk när han den 7 juni 2014 krossade Bruce Springsteens tidigare konsertrekord på Ullevi och lockade hela 69 349 åskådare som fick bevittna en magisk föreställning. Trycket efter biljetter till kommande sommars konserter på Ullevi har varit galet, och fler än 130 000 biljetter till de två konserterna 4 och 5 juni såldes slut på ett kick.

Håkan Hellström – snart tillbaka på Ullevi!
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

4. Alicia Vikander, 27, skådespelare (73)

Göteborgskans karriär tog ordentlig fart under året som gick. På januariomslaget till amerikanska magasinet Vogue pryder hon framsidan. Det är första gången på omkring 40 år som en svensk kvinna finns på omslaget, där hon kallas "Hollywood´swede heart". Hon är nominerad till två Golden globe-priser för roller i filmerna "Ex Machina" och "The danish girl".

Alicia Vikanders karriär har tagit ordentlig fart under 2015.
Foto: Paul Treadway / Matrixpictures.C

3. Håkan Samuelsson, 64, Volvo cars (ny)

Tillträdde som vd för Volvo Cars i oktober 2012 och har sedan dess fått företaget att rulla framåt och försäljningssiffrorna att peka uppåt. Nyligen lovade han en "väsentlig förbättring" av resultaten inför kommande bokslut för 2015. Detta i samband med presentationen av nya Volvo S90. Framgång för Volvo cars betyder också fler arbetstillfällen i Göteborg.


2. Anna Johansson, 44, infrastrukturminister (3)

Socialdemokraten var kommunalråd i Göteborg innan hon gick från hetluften runt trängselskatten och Västsvenska paketet och rätt in i regeringen. Nu har hon verkat i Löfvens regering som infrastrukturminister i drygt ett år.

Anna Johansson
Foto: Pelle T Nilsson

1. Ingvar Oldsberg, 70, programledare (8)

Tv-veteranen från Göteborg var med och fixade så att Götaverkens hamnkranar får stå kvar. Den minsta av kranarna har han själv köpt efter att ha lagt bud vid auktionen i februari. Han har lyckats lyfta "Bingolottos" tittarsiffror, och även i år rodde han i land uppesittarkvällen i TV4, direktsänd från Göteborg.  Älskad, engagerad går han rätt in hjärtat hos alla generationer. Ännu mer Ingvar åt folket!

Ingvar Oldsberg vann!
Foto: Robin Aron