Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dawit Isaak fyller 51 – är fortfarande fängslad

Dawit Isaak är fortfarande fängslad.Foto: Kalle Ahlsèn

I dag fyller den fängslade svensk-eritreanen Dawit Isaak 51 år i fängelset. Han har suttit fängslad sedan 2001 och trots omvärldens påtryckningar har han ännu inte fått en rättegång.

Expressen tv sänder live med anledning av Dawit Isaaks födelsedag. Livesändningen börjar klockan 14.00 och i studion gästas Anna Herdenstam av bland andra Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, journalisten Kerstin Brunnberg och Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Teckningar auktioneras ut

En auktion med bilder och teckningar hålls av auktionsfirman Auctionet och Kurdo Baksi under dagen. Nätauktionens inkomster går till ett konto som upprättats för Dawit Isaak av FreeDawit-kommittén. Auktionen kommer att pågå till och med fars dag, den 8 november.

I samband med nätauktionen arrangeras en 90 minuter lång utställning på Riche i centrala Stockholm. Stieg Fredrikson, journalist och före detta ordförande i Publicistklubben, kommer att inviga utställningen vid 15.00. Expressens kulturchef Karin Olsson kommer även att tala vid utställningen.

Kändisar har visat sitt stöd

Flera kända personer har uttryckt sitt stöd för Dawit Isaak och skrivit på för att han ska befrias från fångenskap. Bandet U2 har skrivit på för att han ska släppas ur fängelset. Även internationella kändisar som Madonna, Bruce Springsteen, John Cleese och Morgan Freeman har uttryckt sitt stöd för Dawit Isaak.

Bland svenska kändisar har bland andra Håkan Hellström, Loreen, Benny Andersson och Pia Sundhage krävt att Dawit Isaak ska släppas ur fängelset i Eritrea, där han suttit fängslad utan rättegång i 14 år.