Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Sapersteins liv med Hillevi innan svåra tragedin

Svenska Suzanne Saperstein var gift med David Saperstein innan de skilde sig och han gifte om sig med Hillevi Saperstein.Foto: THOMAS ENGSTRÖM/STELLA PICTURES
David och Hillevi Saperstein. Hon dog på en familjesemester i Karibien för en vecka sedan.Foto: Instagram

Från bilförsäljare till en av världens mest förmögna män. 

David Saperstein, 77, är sinnebilden av den amerikanska drömmen. 

Men nu han har drabbats av en svår tragedi när hustrun Hillevi Saperstein avlidit utanför ön Anguilla i Karibien.

För en vecka sedan förbyttes familjen Sapersteins drömsemester i Karibien till en tragedi – när svenska hustrun Hillevi plötsligt gick bort den 2 januari i en hjärtinfarkt.

Familjen, maken David och parets två gemensamma barn, fanns med under kryssningen till ön.

https://www.instagram.com/p/BrvYjUtHIKj/?utm_source=ig_embed

 

Mamman: "Min älskade dotter har gått bort"

I hennes hemstad Varberg sörjs hon av sin svenska familj. 

"Min älskade dotter har gått bort. Helt ofattbart du var min solstråle du var så kärleksfull och omtänksam. Du ville oss alla väl. Jag vill ej tro att det är sant Älskade Hillevi", skrev Hillevi Sapersteins mamma på sociala medier efter dödsfallet. 

Med två separationer bakom sig blev det ett tredje äktenskap för miljardären David Saperstein när han gifte sig med svenska Hillevi Svensson, från Bua i Varbergs kommun. 

Parets kärleksrelation inleddes i mitten av 00-talet då David Saperstein föll för Hillevi, som jobbade som barnflicka åt honom och dåvarande hustrun Suzanne, även hon från Sverige. 

Suzanne och David Saperstein, i kopian av slottet i Versailles, ett år innan äktenskapet föll samman. Foto: THOMAS ENGSTRÖM/STELLA PICTURES

 

David Saperstein – en "self made man"

Sedan dess har paret hållit ihop, men nu är David Sapersteins tredje äktenskap över på det mest tragiska av sätt och frågan är om hans omvittnade driv kan hjälpa honom i sorgen.   

Miljardären är en "self made man" av typen som USA älskar. En person som lyfte sig från vardagliga omständigheter, kavlade upp skjortärmarna och stakade ut sin egen väg – som skulle föra honom till  en enorm rikedom. 

Född 1941 av judiska föräldrar i den ruffiga hamnstaden Baltimore, i delstaten Maryland, valde han som ung att hoppa av college för att sälja begagnade bilar. 

Det var dock inte som bilförsäljare han skulle bli dollarmiljardär. 

Kläckte miljardidén i en trafikstockning

Fröet till David Sapersteins framgångar såddes 1978 när den då 27-årige bilförsäljaren satt fast i en trafikstockning i Baltimore, vilket affärsmagasinet Forbes beskrivit i ett porträtt av entreprenören.  

Fast i bilkön kläckte han snilleblixten att erbjuda trafikrapporter till radiostationer. Till att börja med så lämnade han dessa i utbyte mot tio sekunders reklamjinglar för hans bilförsäljning. 

– Det underlättade att jag inte kände till mycket om radio. Ingen trodde att du kunde åstadkomma något kreativt på tio sekunder, berättade Saperstein för Forbes år 1997. 

Den första månaden tecknade han kontrakt med tre radiostationer och bolaget Metro Networks var fött. 

David Sapersteins imperium

De kommande åren växte verksamheten explosionsartat över USA och det handlade inte längre om att få reklamtid för att kränga bilar – affärsidén var att leverera trafikrapporter. Under mitten av 1990-talet hade Metro Networks förvandlats till ett imperium som betjänade runt 1 300 radiostationer i landet med väderleksrapporter.  

Under glansåren hade Metro 76 flygplan, 17 helikoptrar, 30 bilar och skåpbilar och bland annat en väderkamera monterad på toppen av skyskrapan Empire State Building i New York, berättar Forbes. 

År 1996 hade David Sapersteins skapelse intäkter på 100 miljoner dollar, knappt 900 miljoner kronor i dagens penningvärde. 

David och Suzanne Saperstein på hästranchen Hummingbird Nest 2004. Foto: GAMMA/IBL BILDBYRÅ

 

David Saperstein blev biten av tigerunge

Efter sitt första äktenskap med Phyllis Grief, som resulterade i två barn, gifte sig David Saperstein på nytt med svenska Suzanne som han träffade i början av 1980-talet.  

Paret gjorde sig kända för enorma, ibland bisarra utsvävningar. Forbes berättar om en fest som de höll i början av 1990-talet – då makarna klätt ut sig till grottmänniskor. 

Som grädde på moset lät David Saperstein hyra in en tigerfamilj med tillhörande tränare. Spektaklet slutade med att en av tigerungarna bet miljardären i bakdelen. 

Köpte en ranch och födde upp rashästar

I Houston, i delstaten Texas, hade paret låtit uppföra en villa för tre miljoner dollar. 

Suzanne var passionerad hästälskare och hon och David, som inte red själv, köpte 1999 herrgården Hummingbird Nest Ranch. 

På gården, med tillhörande 56 hektar, omgiven av klippor i Simi Valley i Kalifornien, födde paret upp sina rashästar. 

Solpaneler och en konstgjord sjö gjorde herrgården, med elva hus för arbetare, åtta gästhus och tre stall, självförsörjande på vatten och el, enligt en intervju i Los Angeles Times. 

David och Suzanne Saperstein vid klipporna som omgav hästranschen. Foto: GAMMA/IBL BILDBYRÅ

 

Suzanne: "Vi älskar att vara här"

Humming Bird Nest Ranch hade även egen veterinärklinik för hästarna och en helikopterplatta där paret kunde landa när de besökte gården under helgerna.    

– Vi älskar att vara här, sa Suzanne Saperstein till Los Angeles Times. 

Paret Saperstein hade råd. Samma år som de köpte ranchen hade David Saperstein kammat hem över sex miljarder kronor på att sälja livsverket Metro Networks. 

Pengarna skulle komma väl till användning när paret Saperstein fullbordade det mest extravaganta monumentet över sin enorma förmögenhet: en kopia av Louis XIV 1600-talsslott i Versailles. 

Slottet som David och Suzanne Saperstein lät bygga i Bel Air. Foto: SPLASH NEWS/ALL OVER PRESS

 

Efter palatset stod färdigt gick det utför

2002 stod byggnaden, ritad efter Suzanne Sapersteins anvisningar, klar i exklusiva området Bel Air i Los Angeles. 

I palatsets drygt 4 600 kvadratmeter rymdes 12 sovrum, 15 badrum, en 50-sätesbiograf med sammetsfåtöljer, ett bibliotek med två våningar förstahandsutgåvor och ett garage med plats för nio bilar, enligt Mail Online

Parets levnadsstandard hade börjat ta ut sin rätt. 2003 så försvann David Saperstein från Forbes lita över världens rikaste och det långvariga äktenskapet hade börjat knaka i fogarna. 

2005 var Suzanne på väg mot Europa i familjens privatplan, en Gulfstream IV, när planet gjorde en mellanlandning i Texas. 

Där och då blev hon delgiven en skilsmässoansökan från David Saperstein som hade inlett en relation med deras barnflicka, Hillevi Svensson, berättar W Magazine

Skilsmässan: Den dyraste någonsin 

David Saperstein och hans framtida hustru Hillevi betalade ett högt ekonomiskt pris för sin kärlek. 

Suzanne lämnade in en egen skilsmässoansökan i Kalifornien, som har mer generösa skilsmässouppgörelser. 

Den efterföljande skilsmässan beskrevs vid tiden som den dyraste någonsin. 

Suzanne Saperstein fick kopian av slottet i Versailles – som hon lade ut till försäljning när den ekonomiska krisen brakade loss 2007. 

Det pampiga palatset såldes först 2014. Foto: IBL BILDBYRÅ

 

Slottet beskrevs som "osäljbart"

Bostaden lades ut för 125 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljard svenska kronor i dagens penningvärde, och beskrevs som "osäljbar". 

Först sju år senare såldes palatset för en prislapp på 102 miljoner dollar, motsvarande cirka 910 miljoner kronor, vilket Mail Online rapporterade.  

David Saperstein har efter den bittra skilsmässan levt en tillbakadragen tillvaro med hustrun Hillevi Saperstein. 

Nu sörjer han sin tredje hustru och parets barn har förlorat sin mor.