Den tidigare paraolympiern David Lega vill att IPC (International Paralympics Committee) stoppar Paralympics med stöd av Internationella Olympiska Kommittén. Foto: Anders Ylander
Den tidigare paraolympiern David Lega vill att IPC (International Paralympics Committee) stoppar Paralympics med stöd av Internationella Olympiska Kommittén. Foto: Anders Ylander

David Legas utspel:
"Stoppa Paralympics"

Publicerad

På fredag börjar Paralympics i ryska Sotji.

Bara 50 mil bort ligger gränsen till Ukraina, som just nu står på randen till krig med Ryssland.

– Jag tycker de borde stoppa spelen, säger förre paralympiern och kommunalrådet David Lega (KD).

Redan nu har 500 idrottare från 40 länder kommit till Sotji för tävlingarna, varav 19 av dem kommer från Sverige.

När spelen börjar på fredag blir det inget vanligt spel för de aktiva med tanke på hotbilden för att ett krig bryter ut i närområdet och att det diskuterats bojkott.

– Jag tycker inte svenska idrottsmän ska gå in och bojkotta, säger David Lega. Det är snudd på orimligt att lägga det kravet på en enskild idrottare. Handikappidrottare är inte utrikespolitiker och ska inte vara det!

Inte rimligt

Däremot tycker David Lega att IPC (International Paralympics Committee) borde stoppa Paralympics med stöd av Internationella Olympiska Kommittén.

– Det är inte rimligt att ha ett världsspel i ett land som är i konflikt på det sättet som Ryssland är, säger han. IPC är en av världens största idrottsorganisationer och har ett jättestort ansvar att visa att de inte accepterar det som Ryssland gör.

Om spelen i Sotji stoppas är det inte först gången. Tidigare har man stoppat OS på grund av konflikter, 1916, 1940 och 1944.

Som idrottsman laddar man ordentligt. Hur tänker de aktiva nu tror du?

– Det är klart att det är tråkigt om man har laddat i fyra år för Paralympics, säger David Lega. Men samtidigt, är man elitidrottare så har man ju också ett ansvar som förebild. Man har ju inte bara ansvar för sig själv och sina egna medaljer.

Obama varnat

Och hur det blir är svårt att sia om.

– Man vet ju inte riktigt vad som händer, om Ryssland behöver göra mer för att man ska bojkotta, säger han. Obama har ju gått ut och varnat, EU har ju varit mycket tamare tyvärr. Om man gör markeringar ska man göra dem tillsammans.

Riksidrottsförbundet och SOK har principer för om man bojkottar eller inte och David Lega tror att det blir fel när man tar egna initiativ och inte följer de regler som idrotten har.

– Men om det blir det ett olympiskt spel så ser jag gärna att idrottsmännen deltar och väldigt tydligt markerar vad man tycker, som Emma Green Tregaro gjorde med sina regnbågsnaglar, säger han. Det är bättre att påverka än att avstå som enskild. Det blir inte den effekten om 19 svenskar åker hem.

Han tror att en medaljör som markerar ger uppmärksamhet.

– Men jag hoppas verkligen att IPC överväger att stänga, säger David Lega.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER