Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

David Legas utspel:
"Stoppa Paralympics"

Den tidigare paraolympiern David Lega vill att IPC (International Paralympics Committee) stoppar Paralympics med stöd av Internationella Olympiska Kommittén. Foto: Anders Ylander

På fredag börjar Paralympics i ryska Sotji.

Bara 50 mil bort ligger gränsen till Ukraina, som just nu står på randen till krig med Ryssland.

– Jag tycker de borde stoppa spelen, säger förre paralympiern och kommunalrådet David Lega (KD).

FAKTA

Paralympiern David Lega

Ålder: 40 år.

Bor: Göteborg.

Var med i Paralympics 1996 i Atlanta och i Sidney 2000.

Tävlade i simning på olika distanser och med olika simsätt.

Han har inga guldmedaljer i Paralympics eftersom han gick upp en klass och mötte folk som hade armar.

David Lega har 14 världsrekord i många olika grenar och har skrapat ihop tre VM-guld.

Redan nu har 500 idrottare från 40 länder kommit till Sotji för tävlingarna, varav 19 av dem kommer från Sverige.

När spelen börjar på fredag blir det inget vanligt spel för de aktiva med tanke på hotbilden för att ett krig bryter ut i närområdet och att det diskuterats bojkott.

– Jag tycker inte svenska idrottsmän ska gå in och bojkotta, säger David Lega. Det är snudd på orimligt att lägga det kravet på en enskild idrottare. Handikappidrottare är inte utrikespolitiker och ska inte vara det!

Inte rimligt

Däremot tycker David Lega att IPC (International Paralympics Committee) borde stoppa Paralympics med stöd av Internationella Olympiska Kommittén.

– Det är inte rimligt att ha ett världsspel i ett land som är i konflikt på det sättet som Ryssland är, säger han. IPC är en av världens största idrottsorganisationer och har ett jättestort ansvar att visa att de inte accepterar det som Ryssland gör.

Om spelen i Sotji stoppas är det inte först gången. Tidigare har man stoppat OS på grund av konflikter, 1916, 1940 och 1944.

Som idrottsman laddar man ordentligt. Hur tänker de aktiva nu tror du?

– Det är klart att det är tråkigt om man har laddat i fyra år för Paralympics, säger David Lega. Men samtidigt, är man elitidrottare så har man ju också ett ansvar som förebild. Man har ju inte bara ansvar för sig själv och sina egna medaljer.

Obama varnat

Och hur det blir är svårt att sia om.

– Man vet ju inte riktigt vad som händer, om Ryssland behöver göra mer för att man ska bojkotta, säger han. Obama har ju gått ut och varnat, EU har ju varit mycket tamare tyvärr. Om man gör markeringar ska man göra dem tillsammans.

Riksidrottsförbundet och SOK har principer för om man bojkottar eller inte och David Lega tror att det blir fel när man tar egna initiativ och inte följer de regler som idrotten har.

– Men om det blir det ett olympiskt spel så ser jag gärna att idrottsmännen deltar och väldigt tydligt markerar vad man tycker, som Emma Green Tregaro gjorde med sina regnbågsnaglar, säger han. Det är bättre att påverka än att avstå som enskild. Det blir inte den effekten om 19 svenskar åker hem.

Han tror att en medaljör som markerar ger uppmärksamhet.

– Men jag hoppas verkligen att IPC överväger att stänga, säger David Lega.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!