Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Lega har blivit pappa: ”Aldrig varit så här lycklig”

Fråga barnmorskan: Vad ska jag ha i BB-väskan?
Äntligen blev drömmen verklighet! Vega Ranstam och David Lega har blivit föräldrar till en liten flicka, Natalie.
Foto: Privat
David Lega, EU-parlamentariker för KD.
Foto: RICKARD ERIKSSON / KD

EU-parlamentarikern David Lega (KD) har längtat efter att bli pappa ”jättelänge”.

För ett och ett halvt år sedan hittade han sin Vega, och i september gifte de sig. 

Nu har paret blivit föräldrar till en liten flicka, Natalie.

– Jag har nog inte mått särskilt dåligt någon dag i mitt liv. Men jag har aldrig varit så här lycklig, säger David Lega.

David Lega, 47, EU- parlamentariker och tidigare kommunalråd i Göteborg för Kristdemokraterna, hittade sin stora kärlek, företagaren och teckenspråkstolken Vega Ranstam, 37, via sociala medier.

– Jag hittade Vega efter EU-valet i maj/juni 2019. Vi träffades på Instagram. Vi gillade varandras sidor. Jag följde henne och tyckte hon hade bra inlägg. Och så var hon väldigt söt också. På den vägen är det, säger David Lega.

I september hade de ett coronasäkert, borgerligt bröllop med några få gäster. Författaren Björn Ranelid var vigselförrättare.

I onsdags var det dags för nästa stora steg i livet – då blev paret föräldrar till en liten flicka, Natalie.

”Har velat ha barn jättelänge”

– Jag har velat ha barn och familj jättelänge. Men jag var ju tvungen att hitta Vega först. Det tog längre tid än jag trodde. Men när vi träffades kände vi båda att det var rätt. Vi är så lika, har samma värderingar och passar så bra ihop, säger David Lega.

Han förklarar att det som nybliven pappa är mycket känslor i omlopp.

– Jag har nog inte mått särskilt dåligt någon enda dag i mitt liv. Trots det måste jag säga att jag aldrig har varit så här lycklig förut, konstaterar han.

David Lega kunde vara med under förlossningen, men efter någon timme fick han åka hem på grund av bestämmelserna kring coronasmittan.

– Det är klart att det var tråkigt. Men jag har full förståelse för att det är så här. Att jag missade ett dygn där, det är det lilla jämfört med alla som drabbas hårt av viruset.

Vega Ranstams och David Legas dotter Natalie föddes 28 oktober.
Foto: Privat

”Det är klart att man gråter”

Förlossningen gick bra konstaterar han.

– Det är klart att man gråter som alla gör, när man ser det här lilla livet. Och det gick så mycket lättare än jag trodde för mig, trots mina armar, att kunna lägga henne på bröstet. Det har funkat jättebra.

David Lega föddes med förlamning i båda armarna och utan muskelkraft i benen, men uppmuntrades tidigt av sina föräldrar att försöka klara av att göra så mycket som möjligt själv. Han har tagit medalj i flera stora mästerskap i simning och har slagit 14 världsrekord. 

EU-parlamentarikern David Lega myser med dottern Natalie.
Foto: Privat

I Vega Ranstams youtubekanal Mega Vega teckenspråkstolkar hon olika låtar och håller teckenspråkskurser, men berättar också om livet tillsammans med David.

– Det är ett roligt sätt att påverka attityder i samhället. Det handlar om att öka förståelsen, att människor kan vara olika, må bra och klara saker på sitt sätt, säger David Lega.

– Många tror att allt är krångligt och ingenting är bra om man har ett funktionshinder eller lever med någon som har personliga assistenter. Det här gör kanske att fler vågar satsa på familj och barn, på att ha ett så vanligt liv som möjligt.

Se också:

Hannas förlossning blev en mardröm. Nu har hon anmält sjukhuset till IVO, inspektionen för vård och omsorg.