Spela World of Warcraft och samarbeta – då kan din inställning till samhället förändras. Helt plötsligt kan du börja lita mer på människor även utanför den digitala världen, menar forskaren Sebastian Lundmark.
Spela World of Warcraft och samarbeta – då kan din inställning till samhället förändras. Helt plötsligt kan du börja lita mer på människor även utanför den digitala världen, menar forskaren Sebastian Lundmark.

Datorspelare kan du lita på enligt forskare

Publicerad

Spela World of Warcraft och samarbeta – då kan din inställning till samhället förändras.

Helt plötsligt kan du börja lita mer på människor även utanför den digitala världen.

– Har man hög tillit till andra människor så fungerar samhället bättre, säger Sebastian Lundmark, doktorand i statsvetenskap som ligger bakom studien.

Sebastian Lundmark på Göteborgs universitet följde 533 World of Warcraft-spelare under tio månaders tid. Syftet med undersökningen var att ta reda på om människors samarbete online också påverkar deras syn på folk utanför den digitala världen.

– Målet för mig var att ta reda på om människor som spelar spel där man måste samarbeta, också litar mer på människor utanför spelet. Tillit är en grundbult i vår demokrati och gör att samhället fungerar, säger Sebastian Lundmark.

Huvudresultatet av undersökningen visade att de personer som spelade i så kallade guilds (gillen) – där man tillsammans med andra samarbetar för nå sina mål – också började lita mer på människor utanför spelets värld.

– Och effekten var likadan åt andra hållet. De som först var med i en guild men gick ur och fortsatte spela själva – de minskade i sin tilltro lika mycket som de andra ökare, säger Sebastian Lundmark.

Sebastian Lundmark, doktorand i statsvetenskap som ligger bakom studien.Foto: Privat
Inga definitiva slutsatser

Han säger själv att med tanke på urvalsprocessen och vilka som valt att delta i hans undersökning är det svårt att dra definitiva slutsatser.

– Jag ser det mer som ett första försök att samla in data över de här ganska outforskade datorspelarna. Det är inget slumpmässigt urval som man egentligen behöver, men det kan ge en indikation om att det finns positiva effekter av datorspelande och inte bara negativa som tidigare forskning visat, säger han.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER