Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Darvik, L: Restriktioner knäcker kommunerna

Axel Darvik, L.
Foto: PRESSBILD

Covid-restriktionerna knäcker kommunerna.

Det menar Axel Darvik, L, skolkommunalråd i Göteborg, som vill sätta stopp för pandemilagen och karantänsreglerna.

– Det här får ganska allvarliga konsekvenser, säger han.

Smittspridningen fortsätter att öka i Västra Götaland. Under fredagen låg 273 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav 14 på intensiven.

Samtidigt menar Axel Darvik, L, skolkommunalråd i Göteborg, att de nuvarande coronarestriktionerna gör mer skada än nytta och att pandemilagen bör stoppas.

Han pekar på reglerna kring hushållskarantän, att man ska stanna hemma om någon i ens hushåll testats positiv för covid-19, och hur det försvårar personalläget inom skolan.

Förskolor fick stänga

– Det innebär att friska föräldrar behöver vara hemma med friska barn för att friska pedagoger är hemma och vi stänger förskolor, när någon då i lärarens hushåll drabbas av covid. Det här får ganska allvarliga konsekvenser, säger Axel Darvik.

– Vi har redan fått stänga tre förskolor och då är det föräldrar som kanske jobbar inom vård och omsorg som inte kan sköta sina jobb.

Flera förskolor har fått stänga sedan nyår, till följd covid-19 och personalbrist.
Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN

Bemanningssituationen inom skolan och förskolan är ansträngd, uppger han.

Axel Darvik, L, tror att fler enheter kan komma att behöva stängas på grund av personalbrist framöver.

– Blir det lågstadieskolor och så vidare som stängs så blockeras ju föräldrarnas möjligheter att arbeta också. Och det är då vi får de här spridningseffekterna, säger han.

Men är det inte bra att man ska sitta i karantän om någon i hushållet blivit smittad, för att hindra spridning?

– Ja, det kan ha ett visst syfte när det gäller smittspridningen, men det är också så att vi vet att personalbrist inom äldreomsorg och sjukvård innebär stora risker. Då kan det vara helt andra typer av sjukdomar eller problem som gör att människor tar skada eller avlider, säger Axel Darvik.

Han lyfter fram att risken för död eller allvarlig sjukdom är låg för de som vaccinerat sig mot covid-19.

– Som vi ser det från vår sida är att konsekvenserna av restriktionerna och karantänsreglerna riskerar få värre konsekvenser än om smittspridningen går aningen snabbare, säger Axel Darvik.

S: Viktigt följa restriktionerna

Jonas Attenius, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg, instämmer kring den ansträngda situationen inom förskolan, men säger:

– Vägen fram är på alla sätt att dämpa smittspridningen. Det handlar om att följa restriktionerna som nu tagits fram. Det är bedömt utifrån Folkhälsomyndigheten. Det är nog bättre att lyssna på Tegnell än Darvik.

Jonas Attenius, S.
Foto: JESPER HALLÉN / Socialdemokraterna

Han kallar situationen med smittspridningen ”extrem”. Men håller inte med om att man borde lätta på reglerna kring karantänen.

– Då skulle vi nog få en försämrad situation. Det är FHM som tagit fram och regeringen som fattat beslut kring restriktionerna. Det är oerhört viktigt att följa dem. Vi kommer få en fortsatt tuff utveckling, det gäller att bryta kurvan så mycket det bara går, säger Jonas Attenius, S.

I förskolenämnden har S lämnat in ett förslag om att ta fram en prioriteringsordning för vårdnadshavares behov av barnomsorg i händelse av kraftigt förhöjd sjukfrånvaro på förskolorna.


Se också: