Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dariusz misstänks ha mördat 79-åriga Bo

<p><span dir="ltr"><span style="color: black; font-family: Calibri,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: small;"><span style="font-size: 12pt; background-color: white;"><span style="font-family: Lucida Grande; font-size: xx-small;"><span style="font-size: 11px;">Bo Georg Ehrlander var 79 år när han mördades i sitt hem på Saltholmen.<br></span></span></span></span></span></p>Foto: Privat
<p>Bo Georg Ehrlanders hus. Här misstänker polisen att han mördades natten till den 23 april.</p>Foto: Henrik Jansson
<p>Polisen misstänkte redan i ett tidigt skede att Bo Georg Ehrlander hade bragts om livet.</p>Foto: Henrik Jansson
<p>Dariusz Pawel Kotwica, 29, från Polen, misstänks för mordet på Bo Georg Ehrlander – och för ett dubbelmord i Österrike.</p>Foto: Polisen
<p>Här tar den misstänkta dubbelmördaren ut pengar – med ett bankkort som tillhör paret han misstänks ha mördat brutalt i Österrike</p>Foto: Polisen

GÖTEBORG. Bo Georg Ehrlander var 79 år när han mördades i sitt hem på Saltholmen i april.

Polisen misstänker att gärningsmannen är Dariusz Pawel Kotwica, 29, från Polen.

Samma man misstänks ligga bakom ett bestialiskt dubbelmord i Österrike.

Den misstänkta dubbelmördaren, som inte har någon känd koppling till Sverige, har gripits i Tyskland och väntar på att utelämnas antingen till Sverige eller Österrike.

I Tjeckien undersöks om han också kan knytas till ett mord där – och i Holland har hans spår säkrats.

Poliser över hela Europa arbetar nu med att kartlägga den misstänka mördarens rörelser.

DETTA HAR HÄNT

23 APRIL MAN HITTAS DÖD PÅ SALTHOLMEN

På morgonen torsdag 23 april hittas en äldre man död i sitt hem mitt i det exklusiva villaområdet Saltholmen i västra Göteborg. Efter en teknisk undersökning misstänker polisen i ett tidigt skede att mannen bragts om livet.

24 APRIL – POLISEN MISSTÄNKER KOPPLING TILL INBROTTSVÅG

Bara veckor före det misstänkta mordet i Saltholmen har det exklusiva lyxområdet plågats av en rad inbrott. I ett tidigt skede misstänker polisen en koppling.

– Tjuven kan ha varit inne i huset och det har blivit en klinch mellan offret och gärningsmannen, säger Peter Kron, förundersökningsledare.

21 MAJ – DUBBELMORD I ÖSTERRIKE

Ett misstänkt dubbelmord äger rum i Österrike. En 74-årig kvinna och hennes 75-årige make, mördas brutalt i en villaförort till huvudstaden Wien.

8 JUNI – GRIPS I TYSKLAND

Måndagen den 8 juni grips Dariusz Pawel Kotwica, 29, på en järnvägsstation i tyska Düsseldorf – misstänkt för dubbelmordet i Österrike. Vid gripandet är mannen också anhållen i sin frånvaro samt nationellt efterlyst i Sverige – misstänkt för mordet på Saltholmen i Göteborg.

Torsdag morgon den 23 april gick Bo Georg Ehrlanders syster hem till sin bror, som bodde i en villa i Saltholmen. Och hittade honom död på köksgolvet. I ett tidigt skede misstänkte polisen att han bragts om livet.

Den 12 juni greps en polsk medborgare på en tågstation i tyska Düsseldorf. Mannen är 29 år och heter Dariusz Pawel Kotwica. Han är skäligen misstänkt för mordet på Bo Georg Ehrlander.

Men det var inte för det mordet han greps. Han var internationellt efterlyst som misstänkt för ett brutalt dubbelmord på en 74-årig kvinna och hennes 75-åriga make i en villaförort till den österrikiska huvudstaden Wien.

Bilden från en österrikisk övervakningskamera visar hur Dariusz Pawel Kotwica tar ut pengar med det mördade parets bankomatkort. Fotot är från staden Raasdorf den 24 maj – tre dagar efter att mannen och kvinnan hittades döda.

Innan den misstänkta dubbelmördaren lämnade villan hade han tagit med sig en del av parets tillhörigheter, klätt av kvinnan nästan alla kläder och skrivit ett budskap på hennes kropp.

Enligt flera österrikiska medier har mannen skrivit "Tantum ergo", latin för "varför detta?" och namnet på ett uråldrigt katolskt versstycke.

– Personligen tror jag inte att vi kan förstå varför han har gjort det här, det är inget normalt motiv, säger Thomas Keiblinger, kommissarie vid polisen i Wien, som utreder det väldigt udda brottet som fått stor uppmärksamhet i Österrike.

"Säkra på att det var samma mördare"

Thomas Keiblinger bekräftar att den misstänkta dubbelmördaren har skrivit på kvinnans kropp, men vill inte säga vad. Däremot skiljer sig formuleringen, enligt honom, från den som österrikiska medier angett.

– När vi fick fallet i Österrike var det så likt fallet i Sverige att vi kunde vara säkra på att det var samma mördare, säger Thomas Keiblinger och fortsätter:

– Han knivhögg båda två. I huvudet, i nacken och i överkroppen. Det är inte bara det, han har ett tillvägagångssätt som är unikt för den här mördaren.

GT:s avslöjande i förra veckan om att nu också svensk polis söker mannen fick stort genomslag i internationella medier. Särskilt i Österrike där dubbelmordet i Wien och jakten efter den misstänkte mördaren har varit mycket uppmärksammat.

Men vad det var i tillvägagångssättet som fick svensk och österrikisk polis att misstänka att de hade att göra med samma gärningsman vill han inte berätta.

Inte heller den svenska åklagaren eller polisutredaren vill ange vad som förde de båda utredningarna samman. Kammaråklagare Lotta Nielsen i Göteborg:

– Jag kan inte uttala mig om vad det var exakt som ledde fram till att vi såg en koppling. Men det finns vissa kopplingar mellan de två olika gärningarna som gjorde honom väldigt intressant i vårt fall.

Stal bil – och lämnade den

Det österrikiska mordfallet är karaktäristiskt på flera sätt. Våldet mot det äldre paret har varit mycket brutalt. Mördaren har både använt kniv och andra tillhyggen mot sina försvarslösa offer. Mannen ska ha huggits i halsen flera gånger. Dessutom ska någon form av trubbigt våld ha använts – eventuellt en klubba.

Enligt uppgift till GT har mördaren i Wien bara tagit mindre summor pengar från det äldre paret, trots att polisen genom den tekniska undersökningen kunnat se att han rört vid fler sedlar men valt att lämna dem kvar.

Han ska också ha gått igenom parets smycken, men bara tagit med sig några ringar. En teori är att han tagit ägodelarna mer som troféer än som byte.

– Han stal bilen, men han sålde den inte. Han tog den inte heller för sig själv utan lämnade den 150 kilometer bort. Det var ingen ny bil utan en gammal Opel. Det är inte en bil som man mördar någon för, säger Thomas Keiblinger.

– Vi är säkra på att han är mördaren men man kan inte förklara allt, vi kan inte veta vad han har tänkt när han genomförde morden. Men jag tror inte det handlar om några vanliga motiv.

Intressant även i Tjeckien och Holland

Dariusz Pawel Kotwica har sökts genom det europeiska polissamarbetet Enfast som arbetar med att lokalisera internationellt efterlysta personer. Både hans DNA och tillvägagångssätt har gått att jämföra med internationella register. Det ska vara tillvägagångssättet, inte DNA, som knyter honom till Sverige.

I Holland har däremot hans DNA påträffats på flera brottsplatser. Det är inte känt vilken typ av brott det rör sig om, men det ska inte vara mord.

I Tjeckien undersöks om 29-åringen kan knytas till ett olöst mord där det också finns vissa likheter.

Han ska tidigare vara dömd för rån och misshandel, men inte mord.

Mannen anhölls för två veckor sedan i sin frånvaro av svensk polis. Han är skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre graden av misstanke. Samtidigt gick polisen ut med en efterlysning nationellt. Bara några dagar senare greps Dariusz Pawel Kotwica på järnvägsstationen i Düsseldorf, Tyskland.

– Tysk polis gjorde en kontroll av honom på tågstationen och upptäckte att det fanns en europeisk arresteringsorder, säger Thomas Keiblinger.

På lördagen skrev den österrikiska tidningen Kronen Zeitung att även tysk polis har visat intresse för Dariusz Pawel Kotwica för eventuella brott begångna där.

Den misstänkta dubbelmördaren väntar nu på att utelämnas till antingen Sverige eller Österrike.