Vägvalets partiledare Theo Papaioannou. Foto: Lennart Rehnman
Vägvalets partiledare Theo Papaioannou. Foto: Lennart Rehnman

Därför ställer Vägvalet upp i årets riksdagsval

Publicerad

Vägvalet ställer upp i riksdagsvalet.

Beslutet togs på partiets årsmöte under lördagen.

– Finansministerns uttalande provocerade fram vårt beslut, säger Theo Papaioannou till GT.

Enfrågepartiet Vägvalet, som bildades i protest mot trängselskatten i Göteborg, ställde först upp i kommunvalet i Göteborg 2010 och fick fem mandat i fullmäktige. Partiet ställde även upp i omvalet till regionen i maj 2011, men kom inte in i regionfullmäktige.

– Och nu är det dags att göteborgarna ska kunna rösta på oss på oss även i riksdagsvalet, säger partiledaren Theo Papaioannou till GT.

Det bestämdes under Vägvalets årsmöte som hölls under lördagen.

– Beslutet om att ställa upp i riksdagsvalet är framprovocerat av finansminister Anders Borgs besök i Göteborg under mars där han pekade med hela handen och förklarade varför göteborgarna måste rösta ja i folkomröstningen om trängselskatt, säger Theo Papaioannou. Vi anser att det är upp till göteborgaren och övriga invånare att ta det beslutet själva.

"Viktigt för oss att markera"

Det vanliga för ett parti är att man sätter partiledaren på valbar plats, men Theo Papaioannou anser att han behövs mer på det lokal planet och i kommunfullmäktige i Göteborg.

– Därför sätter vi Tom Heyman, den av våra politiker som har tidigare och lång erfarenhet av riksdagsarbete, överst på vår lista, säger Theo Papaioannou.

Trängselskatten i Göteborg har kommit till efter ett riksdagsbeslut efter förslag från regeringen.

– Därför är det viktigt för oss att markera och finnas även i riksdagen, säger Theo Papaioannou. Riksdagen kommer ju att hantera alla trängselskattefrågor framöver som flyttande av betalstationer, ändrade taxor och eventuellt införande av trängselskatt i andra svenska städer.

Måste få 51 000 röster i Göteborg

För att ett parti ska få en plats i riksdagen måste man över den så kallade fyraprocentspärren. Men det räcker även att få 12 procent av de röstande i en valkrets. Det betyder att Vägvalet kan få in förstanamnet Tom Heyman om man får cirka 51 000 röster av Göteborg cirka 420 000 röstberättigade.

Andra namn på listan är Anders Åkvist, civilingenjör och tredje namnet är Karin Törnqvist, känd för göteborgarna som den visselblåsare som slog larm om oegentligheter på Göteborgs Energi.

Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER