Därför sköt de på Sahlgrenska

Stort pådrag. En dispyt mellan den svårt sjuka kvinnans närmaste och hennes släkt låg bakom skottlossningen och dramat på Sahlgrenska. Men polisen är förtegen om utredningen.
Foto: Adam Ihse / Scanpix

GÖTEBORG. En mycket svårt sjuk kvinna vårdas på Sahlgrenska, utgången är högst osäker.

Hennes närmaste anhöriga och den övriga släkten är oense om hur kvinnan en dag ska begravas.

Det är bakgrunden till det stora bråket inne på intensivvårdsavdelningen i tisdags samt skottdramat och slags­målet utanför sjukhuset i onsdags.

Bråket om begravningen handlar om vad som anses lämpligt och vad som brukar vara tradition i den kultur som de båda familjerna kommer från.

Kvinnans familj vill bryta den, de har haft det tillräckligt jobbigt under kvinnans långvariga sjukdom och flera lär ha uttryckt att de inte skulle orka med en begravning enligt traditionen utan velat ha en framtida begravning i lugn och stillhet.

Men kvinnans släkt vill ha en traditionell begravning och menar att hennes närmaste vanhedrar inte bara hennes minne utan också deras släkt.

Strax efter midnatt i tisdags drabbade de samman i en korridor på Sahlgrenska intensiv­avdelning där kvinnans närmast anhöriga befann sig.

I luven på varandra igen

Kvinnans släkt hoppades helt enkelt att tala dem "tillrätta" beträffande en framtida begravning. Det slutade i ett tumult mellan 30 personer.

Innan polisen kom till sjuk­huset lyckades dock merparten av de som bråkade försvinna.

Men på onsdagen brakade familjerna ihop i igen. Denna gång på parkeringsplatsen vid Medicinareberget mitt emot Sahlgrenska.

Rubriceras som mordförsök

Bråket som startade som ett slagsmål slutade med skottlossning, bland annat hittades en bil med kulhål i.

Om det då handlade om att någon skulle dödas eftersom de inblandade bar skjutvapen vill varken polis eller åklagare uttala sig om.

- Jag lämnar inga kommenterar till hur utredningen fortskrider, säger kammaråklagare Ulrika Åberg till GT.

"Försök till mord"

- Men brottsrubriceringen är försök till mord, två män är misstänkta på sannolika skäl, tre män är skäligen misstänkta, under onsdagskvällen, säger Ulrika Åberg.

Vem är målsägaren, den sjuka kvinnan, maken eller de två som skadades på onsdagen?

- Det vill jag inte kommentera.

Bråken utlöste ett enormt polispådrag med bland annat polishelikopter som cirklade över sjukhusområdet under lång tid under onsdagskvällen.

Tolv personer förhördes

Under natten togs tolv personer till förhör. Två fördes till sjukhuset för skador de fått i samband med bråket. Bland annat sköts en man i handen.

På fredagen satt fem personer anhållna, flera av dem saknar fast adress i Sverige. Två är mantalsskrivna i Göteborg, en i Småland.

NATTEN TILL ONSDAG

Tumult utbryter i en ­korridor på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning där en dödssjuk kvinnas släkt drabbar samman med hennes familj. Vittnes­uppgifter talar om att ett 30-tal drabbar samman. Sjukhuset slår larm till polisen, men de flesta ­personer som bråkat med varandra hinner försvinna. Polisen startar en utredning, ­sjukhuset skärper sina rutiner.

ONSDAG KVÄLL

Mellan 20-21 på kvällen utbryter ett stort bråk på p-platsen nedanför Medicinareberget mitt emot Sahlgrenska.

Uppgifter talar om att det är sex personer som bråkar. Det slutar med skottlossning. Polisen sätter in stora resurser. Två personer hittas skadade. En uppges ha en skottskada i en hand. Fyra bilar tas i beslag, varva en uppges ha skotthål.

TORSDAG NATT

Under natten förhör polisen tolv personer i anslutning till bråket. Fyra personer, alla män, anhölls misstänkta för mordförsök. Polisen fortsätter samla in vittnesuppgifter från de båda bråken. Polisens mobila enhet placeras på Sahlgrenskas område.

FREDAG

Ytterligare en person, en man, anhålls för mordförsök. ­Kammaråklagare Ulrika Åberg fattar beslut om någon av de anhållna skall begäras häktade. Vittnesförhören fortsätter. Mobila enheten är kvar på ­Sahlgrenskas område.

Polisen har hård­bevakat Sahlgrenska sjukhuset sedan i onsdags. Sjukhuset har också skärpt sina rutiner när det gäller åtkomst och inpassering till vissa avdelningar.

Polisens mobila enhet kommer att finnas kvar utanför sjukhuset under hela helgen för att folk skall kunna lämna tips och information om vad man eventuellt sett och upplevt.

Tipsa Polisen

Har du några upplysningar

i fallet - ring: 114 14

GT den 28 juni.