Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför rullar militärfordon på vägarna i Västsverige

Stridsvagnar genomför anfallsstrid på Skövde skjut- och närövningsfält under övning Våreld 18. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Jägarsoldater från Livregementets husarer, K3, förbereder sprängning av en vägtrumma för att fördröja en motståndare under övningen Våreld 18. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Stridsvagnar, pansarterrängbilar, bandvagnar, lastbilar och helikoptrar.

När Försvarsmaktens stora övning Våreld 19 drar i gång märks det – inte minst i trafiken. 

Drygt 3 000 personer deltar i övningen.

– Det kan bli en del sammanhängande transporter på vägarna, säger Anne-Lie Sjögren, kommunikationschef vid Skaraborgs regemente.

På måndagen startar Försvarsmaktens årliga övning Våreld. Den pågår till 23 maj och samlar tolv förband och drygt 3 000 deltagare.

– Övningen syftar till att öva arméns förband, att sätta samman de olika delarna ute i fält och öva upp arméns förmåga, säger Anne-Lie Sjögren, kommunikationschef vid Skaraborgs regemente.

Våreld 19 inleds med at stridsträningsövning där elever från officersutbildningen truppför krigsförband.

– Detta är deras slutövning, säger Anne-Lie Sjögren.

Stridsträningen kommer mest att ske på olika övningsfält men övningen kommer också att märkas på allmänna platser där det kommer att vara förläggningar, där deltagarna ska bo. 

– Vi har lånat mark kring fälten, och där bor deltagarna. Här kommer det också att vara annan verksamhet, som exempelvis tekniker som lagar utrustning, förklarar Anne-Lie Sjögren.

”Blir en del trafik mellan fälten”

Även trafiken påverkas på flera håll när fordon och personer ska transporteras till de olika områdena. En stor fordonskolonn kan orsaka köer och ”långsamtgående trafik” enligt Trafikverket.

– Det blir en del trafik mellan fälten. Vi är på olika områden runtom i Västsverige. Det kan handla om större sammanhängande transporter, säger Anne-Lie Sjögren.

Under söndagen rullade de första förbanden in i Skövde. På måndagen fortsatte de första förflyttningarna av förbanden. De flesta samlas i Skövde, några kommer till Lidköping och några till Karlsborg enligt Anne-Lie Sjögren.

Stridsvagnar förbereder sig för anfall på Skövde skjut- och närövningsfält under Våreld 18. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

Här sker största delen av Våreld 19

Försvarsmakten uppger att huvuddelen av övningen kommer att ske på och runt övningsfält i Skövde och Karlsborg och i Råda utanför Lidköping, samt i Remmene utanför Herrljunga och i Skillingaryd.

Även mellan 16 och 18 maj blir det förflyttning av förband och mycket av trafiken går från Skillingaryd, över Jönköping, Hjo och mot Skövde.

Mellan 15 och 19 maj kommer det att vara trafik till och från övningar på Remmene. 

Försvarsmakten berättar på sin hemsida att man under övningens andra skede tränar förbanden att ta sig an motståndare genom att öva anfall, försvar och fördröjningsstrid.