Därför rasar de mot brevbärarnas tilltag

Tony Reimer visar upp brevbärarens kryssmärkning på brevlådorna i Hällebäck. Kryssen visar vilka som inte är sommarboende. "Tjuvar kan utjnyttja detta", sgäer han.

UDDEVALLA. Boende i Hällebäck utanför Uddevalla rasar mot brevbärarnas tilltag.

Brevlådorna hos permanent boende har märkts med kryss för att skilja dem från sommarstugornas. Klotter på egendom och smyghjälp till potentiella inbrottstjuvar, enligt kritiska grannar.

– Tjuvligor kan utnyttja detta, säger Hällebäcksbon Tony Reimer.

Marco Johansson och Tony Reimer bor permanent i Hällebäck utanför Uddevalla och har reagerat på den nya märkningen av brevlådorna i grannskapet, så mycket att de vände sig till lokaltidningen Bohusläningen .

– Först reagerade vi över att av lådorna blev utsatta för klotter. Det är ju våra privata brevlådor. Men när vi så konstaterade, att det inte gällde alla lådorna blev saken ännu allvarligare säger de till tidningen.

Klotter på egendom

För det första är det klotter på annans egendom, tycker Tony Reimer.

– Jag vet folk som har jättefina brevlådor som kostar 1500 kronor, och de har de satt jättekryss på, det är inte så kul. Det är något som husägarna har köpt, säger han när GT ringer.

Men vid närmare inspektion visade det sig att bara vissa lådor var kryssmärkta.

Information till tjuvligor

Enligt Marco Johansson och Tony Reimer handlar märkningen om att skilja sommarboende från permanent boende. Genom att titta på lådorna kan man alltså få reda på vilka hus som står tomma på hösten.

– Tjuvligor kan utnyttja detta, det är inte bra, säger Tony Reimer till GT.

Bohusläningen har talat med chefen för lantbrevbärningen i Uddevalla kommun, Stefan Josefsson. Om det är en brevbärare som ligger bakom märkningen så är det fel, säger han enligt tidningen.

– Sådan är märkning ska inte vi syssla med. En del tidningsföretag och VTD kan sätta märken på lådor. Men Posten gör inte det. Det kanske är en vikarie hos oss som haft tuschpennan framme. Jag ska tala med den aktuelle brevbäraren. Visar det sig då att det vi som märkt lådorna får vi vidta åtgärder, säger Stefan Josefsson till Bohusläningen.

Flera reagerar

Enligt Tony Reimer har flera grannar reagerat.

– Jag förstår oron för att tomma sommarstugor kan pekas ut. Men mer än så vill jag inte säga förrän vi kontrollerat att det verkligen är vi som är skyldiga, säger Stefan Josefsson till Bohusläningen.