Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför portas SD från West Pride

Den årliga Prideveckan i Göteborg, HBTQ-festivalen West Pride, blir i år med all sannolikhet större än tidigare. Foto: HENRIK JANSSON
Jörgen Fogelklou, SD. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under den kommande Pride-veckan i Göteborg nekas Sverigedemokraterna till skillnad från övriga riksdagspartier utställningsplats.

– SD delar inte vår värdegrund, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetsansvarig för West Pride.

SD menar att uteslutningen i stället beror på att partiet drivit frågan att Göteborgs kommun inte bör bidra ekonomiskt till arrangemanget.

Något West Pride nu förnekar.

Den årliga Prideveckan i Göteborg, HBTQ-festivalen West Pride, blir i år med all sannolikhet större än tidigare. Fler internationella besökare väntas komma eftersom arrangemanget nu är en del i Europride, som flyttas mellan länderna årligen.

Dessutom är Prideveckan en del i Göteborgs Kulturkalas.

En del av arrangemanget hålls i ”Euro Pride Park” på Kungstorget. Här kommer en rad organisationer att ställa upp montrar.

Men SD är inte välkomna.

SD: Ett straff

Det har stått klart sedan februari. Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, menar att nekandet inte beror på partiets värdegrund utan har en annan teori.

Att det i själva verket handlar om ett slags straff för att partiet inte anser att Göteborgs kommun ska hjälpa till att finansiera arrangemanget med skattemedel.

West Pride: Inte ett avgörande skäl

Vilket föranledde styrelsen för West Pride att skicka ut ett förtydligande gällande portandet av Sverigedemokraterna. Man skriver bland annat:

”Beslutet är grundat på att Sverigedemokraterna genom sitt agerande i Göteborgs Stad bryter mot West Prides värdegrund. Alla utställare och medverkande på festivalen måste stå bakom värdegrunden och inte bryta mot den. Sverigedemokraterna har uteslutande röstat emot alla förslag som rör hbtq-personers rättigheter i Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen i Göteborgs Stad. Att Sverigedemokraterna driver att stadens bidrag till West Pride ska upphöra har inte varit något avgörande skäl för beslutet.”

Vilka är de värsta exemplen enligt West Prides styrelse där SD röstat emot alla förslag som rör hbtq-personers rättigheter?

– Jag ska be att få återkomma om detta via mejl, säger Emma Gunterberg Sachs.

Senare mejlar hon handling 217/2017 från Göteborgs Stad, ”Göteborgs Stads program för en jämlik stad 2018–2026”. Detta antogs i kommunstyrelsen 22 november. Alla partier och ledamöter röstade för med ett undantag: SD.

Jörgen Fogelklou kommenterar:

– Vi tycker mycket i programmet är bra men röstade nej för att Pride inte ska vara finansierat genom kommunalskatten, det tillhör inte Göteborg stads kärnverksamhet. 

Varför ville ni ha en monter på Pridefestivalen?

– För att alla partier deltar och berättar om sin politik, det vill vi också göra. Det är politisk diskriminering att utesluta oss och det är inte OK, tycker jag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!