Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför luras vi
av bluffmejlen

En våg av bluffmejl drar över Sverige. Bland annat har det den senaste tiden florerat mejl som uppges komma från exempelvis Tele 2, Telia och Visa Master card.

Varningar utfärdas regelbundet - men en del blir ändå lurade.

– Det ligger inte i många människors begreppsvärld att någon skulle göra detta av ondo. Det kan vara därför man luras, säger psykologen Maria Farm.

Din faktura har betalats två gånger på grund av ett tekniskt fel, men om du bara skriver in dina uppgifter får du pengarna tillbaka. Eller så har det blivit något fel med ditt bankkonto, men allt kommer att lösa sig om du bara skriver in informationen.

Bluffmejl har blivit en vanlig företeelse och ofta uppges banker eller mobiloperatörer som avsändare. Kända varumärken används för att lura folk på pengar.

– Jag tror mig veta att det är oerhört vanligt, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Utnyttjar godtrogheten

Under de senaste åren har mejlkorgar i Sverige fullkomligt svämmat över av dessa bedragarbrev. Och detta, menar Björ Blixter, bör bero på att det finns pengar att tjäna på mejlbedrägerier.

Legitimerade psykologen Maria Farm, menar att det är godtrogenheten hos människor som kan göra mejlbluffarna böjliga.

– I alla sådana här mätningar om förtroende för polis och myndigheter ger Sverige ofta ett högt betyg jämfört med många andra länder. Vi tror på systemet, säger hon.

Psykologen: Det kommer försvinna

Istället för att ifrågasätta någon annan ifrågasätter man kanske sig själv. Frågar sig om man kanske inte köpt det som påstås eller om man verkligen inte betalat den där räkningen.

– Det ligger nog inte i många människors begreppsvärld att det finns människor som satt i system att göra sånt här. Egentligen kan man säga att det är fint att vi är så godtrogna. Att man utgår ifrån att människor följer lag och rätt, säger Maria Farm.

Hon tror dock inte att detta fenomen kommer att hålla sig kvar allt för länge. Godtrogenheten har en gräns.

– Det här kommer rimligtvis inte fungera om 10-15 år, då har det kommit in i det kollektiva medvetandet.