Därför låtsades Trump vara värmlänning

Donald Trump hävdade 1987 i sin bok "The Art of the Deal" att han har rötter i Sverige
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
Något som är en lögn.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hävdade 1987 i sin bok "The Art of the Deal" att han har rötter i Sverige – och att han skulle vara från Karlstad i Värmland.

Senare erkände han att det inte var sant. Nu kan lögnen spåras tillbaka till hans pappa.

– Jag tycker det är väldigt typiskt Trump att säga saker som passar för att vinna sympatier, säger Olle Wästberg, före detta generalkonsul i New York.

Den blivande amerikanska presidenten Donald Trump hävdade under ett par år att han var "från den lilla svenska staden Karlstad i Värmland" – trots att familjen har sitt ursprung i Tyskland. Det skrev han i sin bok "The Art of the Deal" från 1987.

Tre år senare medgav Trump i en intervju att han härstammade från Tyskland. Enligt NRK ska orsaken ha varit att Donald Trump skämdes för sitt tyska ursprung.

Det visade sig att han kom från Kallstadt i Bad Dürkheim, Tyskland – inte värmländska Karlstad.

Svaret på frågan om varför Donald Trump låtsades vara värmlänning kan spåras tillbaka till Donald Trumps pappa, Frederick Trump.

Donald Trump tillträder som president den 20 januari
Foto: David Zalubowski / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps pappa startade lögnen

Olle Wästberg, före detta generalkonsul i New York, har träffat Donald Trump. Det var på en privat fest som Trump fick syn på Wästbergs Sverige-flagga i form av en pin på rocken.

– Han såg det, gick fram och dunkade mig i ryggen. Han sa "Hej, jag har svenska rötter". Som ju framgår är ren lögn, säger han.

Vidare förklarar Olle Wästberg hur lögnen om Trump-familjens svenska ursprung uppkommit.

– Pappan och farfadern kom båda från Tyskland, köpte billig mark i Queens och byggde billiga lägenheter för nyinvandrade emigranter. Sedan kom strömmen av judiska flyktingar på 30-talet, och då ville många av förklarliga skäl inte ha en tysk hyresvärd, säger han.

– Då hittade pappan på "jag är inte tysk, jag är svensk". Och det där har Donald Trump upprepat då och då. Han säger det som passar för tillfället, sant eller inte. Man har gått igenom hans släktträd och det finns inget svenskt där.

"Väldigt typiskt Trump"

Enligt Olle Wästberg är det rimligt att Donald Trump spred lögnen vidare eftersom den kunde vara fördelaktig.

– Det är precis så han har varit under hela valrörelsen. Han har sagt emot sig själv, sagt en sak ena dagen och en annan nästa. Jag tycker det är väldigt typiskt Trump att säga saker som passar för att vinna sympatier, säger han.

Elizabeth Walentin, expert på amerikansk politik, minns att Donald Trump under 80- och 90-talet ofta hävdat att han har ursprung i Sverige. Hon beskriver det som att det var en del av hans profil.

– Många är förvirrade över sitt påbrå. Det är inte ovanligt. Han har säkert hört den här berättelsen från pappan. Det är vanligt att man har dålig koll på var man kommer ifrån och blandar ihop platser, säger hon.

Kändisar som faktiskt kommer från Karlstad:

"Hajk"-profilen Bengt Alsterlind
Foto: Stig - Åke Jönsson
Programledaren Adam Alsing
Foto: / WWW.RAGNVID.COM

Kändisar som faktiskt kommer Värmland:

Skådespelaren Mia Skäringer
Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Racerföraren Kenny Bräck
Foto: Patrik Lundin 2014
Författaren Selma Lagerlöf