Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför har Martin, 40, en ”Shoreline-sten” hemma

I avsnittet av ”Klockan nio hos stjärnorna” skickade skådespelaren Helge Skoog en passning till jazzmusikern Gunhild Carling från Göteborg.
Martin Eliasson från Charlottenberg fick en Shoreline-sten i 40-årspresent.
Foto: Privat
Shoreline-stenen när den dök upp i Slottsskogen för första gången.
Foto: Privat

Att ropa ”Spela Shoreline” av Broder Daniel var ett vanligt inslag på popklubbar i Göteborg för ett antal år sedan.

I augusti 2014 dök det för första gången upp en Shoreline-sten i Slottsskogen som var en hyllning till musikgruppen. En sten som både blev älskad och hatad av göteborgarna. 

Nu har det dykt upp en liknande sten – men denna gång i en privat trädgård i Charlottenberg. 

Den 8 augusti 2008 gjorde Göteborgsbandet Broder Daniel den allra sista spelningen under Way out west i Slottsskogen. Några år senare, år 2014, satte två anonyma konstnärer upp en sten där det stod ”Spela Shoreline”. Det sades vara en hyllning till Broder Daniel, låten och Göteborgs kulturscen överlag. 

Det blev ett fenomen utan dess like och efter många om och men från kommunens sida fick stenen stanna kvar. Det kom att bli ett viktigt monument för många göteborgare. 

En annorlunda 40-årspresent

I torsdags förra veckan ringde Martin Eliassons sambo hem honom från jobbet under rasten. Väl hemma i trädgården i Charlottenberg väntade den bästa 40-årspresenten han någonsin kunde drömma om att få: en egen Shoreline-sten. Något som Arvika Nyheter var först med att skriva om.

– Det var något stort med presenning runtom som stod i trädgården och jag trodde att det var min familj som ville överraska mig med något. Men sen när jag insåg att det var en stor sten där det stod ”Spelar Shoreline” blev jag helt paff, säger Martin Eliasson. 

Den 150 kilo tunga granitsten är tillverkad av stenhuggare som vanligtvis gör gravstenar och chauffören som körde dit stenen var fundersam över varför den skulle till en privatperson. 

– Han tyckte att det var konstigt att någon skulle få en gravsten i födelsedagspresent men efter att han hade hört mer om stenen hjälpte han till att få den på plats, säger han.

50-tal vänner samlade ihop pengarna

Det var redan i augusti förra året som vänner och medlemmar från Turbonegros fan club började planera inför Martins 40-årsdag. En av vännerna kom på idén om att köpa en Shoreline-sten eftersom han visste att Martin skulle bli överlycklig. 

Alla trodde att det skulle ta lång tid innan alla pengarna var insamlade – men efter att ett 50-tal vänner anslutit dröjde det inte länge innan stenen var inhandlad.

– Det är riktigt imponerande att så många varit med och hjälpt till och jag vill tacka alla inblandade. Det är nog svårt att hitta en 40-årspresent som knäcker detta, säger han. 

I framtiden, när coronapandemin är över, hoppas Martin att hans Shoreline-sten ska bli ett lokalt turistmål. 

– Vi är många i Turbonegros fan club som gillar Broder Daniel så de har i alla fall sagt att de ska komma hit och ta bilder tillsammans med stenen, Martin Eliasson. 

Martin Eliasson har själv inte besökt originalet i Göteborg men det är något han velat göra under en lång tid.

Det här är bakgrunden till "Spela Shoreline"

”Shoreline” är en låt från musikgruppen Broder Daniel och är skriven av Henrik Berggren. 


Låten gavs först ut i det sista albumet ”Cruel Town” i februari 2004 – men framfördes redan 30 november 2001 när gruppen uppträde i ”Sen kväll med Luuk”. Efteråt ropades det ”Spela Shoreline” till DJ:s på popklubbar i Göteborg. 

Se också:

Artistens karriär kort sammanfattat.