Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför har GW ändrat sig i fallet Lisa Holm

Sveriges mest kände kriminolog har ändrat sig om Lisa Holms misstänkte mördare.
Foto: Skärmavbild från SVT Aktuellt
Misstänkte Nerijus Bilevicius.
Foto: Alex Ljungdahl
Lisa Holm.
Foto: Polisen

Sveriges mest kände kriminolog har ändrat sig om Lisa Holms misstänkte mördare.

I Aktuellt berättade han varför.

Leif GW Persson har varit orolig över vissa saker i fallet Lisa Holm. Men nu har han ändrat sig, efter att ha läst förundersökningen. Han ger fyra anledningar till varför, under kvällens Aktuellt.

– Han (Nerijus Bilevicius) saknar alibi. Allt tyder på att han har försökt åstadkomma ett falskt alibi och dessutom gjort det på ett sånt sätt att han måste ha haft vetskap om något som han tidsmässigt och handlingsmässigt inte haft vetskap om om han inte varit inblandad, säger Leif GW Persson.

Leif GW Persson nämner är en "mycket omfattande teknisk bevisning", att det "finns åtskilligt med vittnesbevisning" och att det finns "besvärande omständigheter kring hans person.

"Tung bevisning"

Allt som allt ser han bevisningen som stark.

– Det där paketet skickas in som helhet och jag vill nog påstå att det är tung bevisning i det här ärendet och väldigt knepigt att komma runt, säger kriminologen i Aktuellt.

Fallet har fått så stor uppmärksamhet dels för att brottet är både mycket grovt och mycket ovanligt, tror Leif GW Persson.

– En ung kvinna, eller flicka, som blir mördad av en högst sannolikt för henne helt obekant gärningsman. För de anhöriga är det som en blixt från klar himmel, men inget väderfenomen utan en mänsklig gärning, och alla föräldrar måste ju ta det här till sig.

"Åklagaren måste ha blivit glad"

Den misstänkte 35-åringen hördes under rättegångens andra dag. Leif GW Persson hävdar att han gör det enkelt för åklagaren, när han säger att han aldrig sett Lisa Holm.

– Åklagaren måste ha blivit glad. Hade han velat krångla till det hade han försökt förklara alla de här spåren som åklagaren har med att han hade haft någon form av kontakt med henne. En frivillig kontakt, en harmlös kontakt eller vad som helst, då hade det kunnat bli knepigt till och med. Men han förnekar ju att han ens vet vem hon är.

"Händerna på Bibeln"

Den åtalades hustru blev i dag uppringd av rätten, men ville inte vittna. Det tolkar Leif GW Persson som "ytterst besvärande" för honom.

– Det hade inte funnits några hinder mot henne att vittna och eftersom hon inte vittnar under ed så hade hon kunnat sitta där och på heder och samvete, bägge händerna på Bibeln, lovat att han hade alibi. Hon hade inte löpt några som helst risker om hon hade gjort det.

Leif GW Perssons fyra punkter

1. – Han (Nerijus Bilevicius) saknar alibi. Allt tyder på att han har försökt åstadkomma ett falskt alibi och dessutom gjort det på ett sånt sätt att han måste ha haft vetskap om något som han tidsmässigt och handlingsmässigt inte kan ha haft vetskap om om han inte varit inblandad.

2. – Det finns en mycket omfattande teknisk bevisning.

3. – Det finns åtskilligt med vittnesbevisning.

4. – Slutligen har man plockat fram ett antal besvärande omständigheter kring hans person.