Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför har gungställningar i stan stått tomma i flera år

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Däckgungor ska bort från Göteborg eftersom de anses vara miljöfarliga. Många har därför tagits bort men av olika skäl inte ersatts – vilket innebär att gungställningar på många skolgårdar i stan har gapat tomma i flera år.

– Det är många som undrar om de inte ska bytas ut snart. Det är en ständigt het fråga, säger Freja Elmsjö, markingenjör på lokalförvaltningen, till Göteborgs-Posten.

Gungor som är gjorda av bildäck innehåller ämnen som kan vara cancerframkallande. Även om de inte är skadliga vid vanlig användning är det enligt Kemikalieinspektionen olämpligt att barn slickar på eller biter i dem.

– Jag tycker inte att man ska förbise förekomsten av cancerogena ämnen i våra lekmiljöer, säger Freja Elmsjö till tidningen.

Göteborg inledde därför för flera år processen att ersätta däckgungorna med giftfria alternativ, ett byte som skulle vara klart 2017. Så blev det inte. Trots att 985 däckgungor ska plockas ner före årsskiftet kommer bara 30 skolor att få nya gungor före nyår.

”Tyvärr fungerar den inte för de små barnen”

Ett skäl till dröjsmålet är brist på pengar. Ett annat är att det visade det sig att de ”giftfria” däckgungor som kommunens lokalförvaltning hade börjat köpa in som ersättning också innehöll farliga ämnen. 

– Det finns i stället en gungsits som är giftfri och ett bra alternativ. Men tyvärr fungerar den inte för de små barnen, säger Freja Elmsjö till tidningen.

Alla skolor vill heller inte ha nya gungor utan vill använda ytan till annat. Det pågår därför en diskussion med förskoleförvaltningen om lekredskap som kan ersätta gungorna.