Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför gör Adelina, 3, succé på Instagram

"Att hitta ett sätt att kommunicera är grunden till allt samspel man har med barnet", säger Linda Wenthe.
Foto: Privat
Adelina födde med Downs syndrom. Med hjälp av teckenspråk kan hon prata och skämta och berätta berättelser.
Foto: Privat

Adelina, 3, är redan något av en instagram-kändis. Med sina 35 000 följare hjälper hon mamma Linda Wenthe att sprida kunskap om att kommunicera med teckenspråk. 

För Adelina som har Downs syndrom har tecken blivit centralt för att kommunicera.

– Hon är en väldigt social liten tjej, säger mamma Linda Wenthe.

Linda Wenthe, 40, från Kungälv har tidigare jobbat med både barn och vuxna med funktionshinder. Men för tre år sedan när dottern Adelina föddes med Downs syndrom fick hon ta med sig den kunskapen in i föräldrarollen, som GP tidigare berättat. 

Linda och hennes man visste redan under graviditeten att risken var förhöjd att de skulle få ett barn med kromosomavvikelse, men bestämde sig tidigt för att barnet var välkommet oavsett.

Föddes med Downs syndrom

Adelina föddes med Downs syndrom, en kromosomavvikelse som innebär att barnet har tre kromosomer i par 21, i stället för två. 

– För mig var det klart redan från början att kommunikationen är den viktigaste delen. Man vet ju att barn med Downs oftast har en försenad språkutveckling. Att hitta ett sätt att kommunicera är grunden till allt samspel man har med barnet, säger Linda Wenthe.

Linda Wenthe och hennes man fick gå en utbildning i tecken som stöd och redan vid två månaders ålder började de teckna med Adelina.

– Man pratar med barnet innan det kan prata tillbaka. Precis samma sak är det med tecken. Man börjar teckna med barnet innan det kan teckna tillbaka.

Började teckna vid nio månader

Adelina började teckna tillbaka när hon var runt nio månader gammal.

– Hennes första ord var "lampa", och "duktig". Det är lite roligt för det visar också hur den här typen av språk är mycket bredare än det talade språket. 

För ett och ett halvt år sedan startade Linda instagramkontot "teckensomstod" så att släkt och vänner som inte träffar Adelina så ofta skulle se henne teckna och hålla kunskapen levande.

Men efter att ha pratat med andra föräldrar i en föräldragrupp bestämde hon sig för att öppna kontot för att fler skulle kunna ta del av det.

35 000 följare

– Det var så spridningen började. Jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att det skulle bli så här stort intresse, säger Linda om kontot som nu har över 35 000 följare.

Att få lära sig teckna har varit avgörande för Adelinas möjlighet att kommunicera.

– Om hon inte hade haft sitt tecken hade hon antagligen haft en enorm frustration inom sig. Att inte kunna göra sig förstådd. Men i dag så har hon sina tecken. Förskolan har fått lära sig att teckna och de andra barnen också. De tecknar med alla barn nu, och många föräldrar följer kontot, säger Linda.

"Älskar när det händer saker"

Linda filmar när Adelina tecknar ett tecken om dagen. Hon får väldigt mycket respons och många har inspirerats att börja använda tecken efter att ha sett Adelinas utveckling.

– Hon är en väldigt social liten tjej. Hon älskar när det händer saker. När hon tecknar kan hon skämta och få ur sig alla möjliga varianter. Här om dagen berättade hon för mig att hon minsann såg tomten i hörnet, och han red på en häst. Hon kan göra berättelser nu genom sitt tecknade språk.