Förklaringarna till varför oroligheterna i Kronogården i Trollhättan uppstått går isär. Foto: LäsarbildFörklaringarna till varför oroligheterna i Kronogården i Trollhättan uppstått går isär. Foto: Läsarbild
Förklaringarna till varför oroligheterna i Kronogården i Trollhättan uppstått går isär. Foto: Läsarbild
Gunilla Gevreus, polishcef i Fyrbodal. Foto: / POLISENGunilla Gevreus, polishcef i Fyrbodal. Foto: / POLISEN
Gunilla Gevreus, polishcef i Fyrbodal. Foto: / POLISEN

Därför brinner det i Trollhättan

Publicerad

Tre nätter av våld skakade bostadsområdet Kronogården i Trollhättan under veckan.

Slagsmål, stenkastning, sönderskurna bildäck.

Förklaringarna till varför oroligheterna uppstått går isär – men det underliggande är etniska motsättningar.

Maskerade ungdomar slogs med påkar och bilar vandaliserades. Polisen utsattes för stenkastning och väktare attackerades.

Under tre våldsamma nätter rasade våldsamheter i Kronogården i Trollhättan, en stadsdel som finns med på polisens lista över utsatta områden.

Det finns flera förklaringar till att oroligheterna flammade upp just nu. Det handlar om en maktkamp mellan rivaliserande gäng. Eller etniska motsättningar. Eller kanske helt enkelt en vårdnadstvist.

Eller en kombination av alla dessa faktorer.

Allt började när ett bildäck sattes i brand. En väktare kom till platsen för att släcka. Då började en grupp ungdomar att kasta sten på honom – medan en annan grupp slöt upp på väktarens sida. Det brinnande bildäcket var, enligt polisen, en protest mot att socialförvaltningen i Trollhättan hade tvångsomhändertagit flera barn från en familj i kommunen.

Oroligheterna trappades upp och har hittills fortsatt under tre nätter – och är det stora samtalsämnet i områdets kaféer och moskéer.

 

LÄS MER: Spänt i Kronogården efter nattliga upplopp 

 

***

Al Bal, ett kafé i det lilla centrumet i Sylte – området på andra sidan motorvägen från Kronogården – är välfyllt. Kaféet tillhör de många serveringar för att röka vattenpipa som fungerar som en stor kafékedja, bara det att de drivs som ideell förening vilket gör det okej att ta emot kontanter utan kassa, låta kunder röka inomhus och ha öppet med hög musik till sent inpå natten.

Men en av gästerna har ett skumt mode. Hans hår är bakstruket med hjälp av en vit, skrattande maskeradmask liknande hackergruppen Anonymous logga. När han lämnar kaféet för att korsa motorvägen drar han ner den över ansiktet.

En vakt attackerades

– Har ni inte hört vad som hänt? Det är upplopp i Kronogården, ropar han på brett Trollhättemål och går i väg med maskeradmasken på.

De flesta runt kaféet i Sylte skrattar åt maskeringen, men det märks också att folk håller sig på sin kant gentemot de som deltar upploppet, killen med mask lämnas i fred.

En ung servitör tar beställningar på irakisk arabiska. Han menar att ilska över att polisen gripit en person som tillhörde en utagerande grupp vänner som ville försvara en utsatt väktare. Man tycker att polisen stoppat en berättigad hämnd.

– För några nätter sedan attackerade några en vakt som är irakier. Alla älskar honom. Så massa araber gick ut och försvarade honom, säger servitören.

Servitören tycker inte att gruppmotsättningar står bakom konflikten utan att de som står på gatan vill markera mot polis som i sin tur inte lät lätt unga markera mot den vakt som på något sätt har kommit till skada.

"Grälade i samband med bönen"

Men till Dagens Nyheter säger en besökare i en av områdets moskéer, som mest har somaliska besökare, emot servitören om händelseförloppet.

– Ungdomarna började gräla i samband med bönen. Jag var där inne och såg inte vad som hänt men någon hade tänt eld på ett par däck. Sedan kom en väktare. Han säger att barnen kastade sten på honom. Men vi vet inte. Det handlar om ord mot ord. Han har starka band till den andra gruppen. Därför litar vi inte på vad han säger.

 

LÄS MER: Polisen: Det ligger bakom upploppen 

 

***

Bakgrunden till däckbränningen och attacken mot väktaren är, enligt polisen, socialförvaltningens beslut att omhänderta flera barn från en familj i Trollhättans kommun.

– Upprinnelsen är ingripande från myndigheter mot någon familj. En av grupperingarna har troligen med anledning av det visat sitt missnöje genom att sätta eld på däcket. Då kom väktaren till platsen och det är den väktaren som den andra grupperingen tog i försvar, säger Gunilla Gevreus, polischef i Fyrbodal.

"Upprinnelsen är ingripande från myndigheter mot någon familj. En av grupperingarna har troligen med anledning av det visat sitt missnöje genom att sätta eld på däcket", säger Gunilla Gevreus, polishcef i Fyrbodal.Foto: / POLISEN

 

***

 

Två kompisar har dukat bort dagens första måltid i centrala Trollhättan. De ska köra bil hem till Kronogården. Men de har ett tight schema. Innan 01 måste de vara i lägenheten, som de hyr av en hyresrättsinnehavare som hyr ut till nyanlända, för de senaste nätterna har det varit jobbigt att parkera bilen om de kommer senare än så.

– Det är klockan ett de börjar, säger de.

Först måltiden som bryter fastan, sedan bön i någon av moskéerna runt Kronan, sedan upplopp. Vi tycker att klockningen låter överdriven. Men exakt fem i ett går en sorts starka knallskott av. Rök stiger och fem hårda, riktigt höga smällar väcker området.

Vännerna undviker fönster och balkong. De är nojiga över att personer på gatan ska se om de snokar. Både de äldre som deltar men framför allt ungdomarna, som är mer aggressiva.

– Jag vet inte varför de bråkar med varandra men jag tror att det är två gäng. Kanske är det deras barn som har problem med varandra i skolan? Problemen blir större och större och det påverkar området mycket. Jag är ledsen att polisen inte kan hantera situationen. De gör inte sitt jobb bra, säger den äldre av vännerna.

"Kastar flaskor på polisbilarna"

Vännerna har identifierat vilka av ungdomarna som är indragna i narkotikahandel och som de vänder bort blicken från när de passerar på gatan. De är rädda att kriminella personer som är benägna att ta till våld ska få för sig att dra in dem i något. Det var under natten till torsdag som kaoset på Kronogården började.

Foto: Privat

– Jag var på balkongen. Plötsligt hör jag skrik från femton till tjugo personer. De höjer rösten mot varandra. Några minuter efter kommer tre, fyra polisbilar. Killarna som bråkar med varandra börjar slå polisbilarna och kasta flaskor på polisbilarna. Efter en halvtimme kommer helikoptern. Helikoptern filmar hur ungdomar kastar flaskor på polisbilarna.

Efter att de fem knallskotten hörs fylls trapphuset av nyfikna personer. Unga killar från somaliska och arabiska familjer diskuterar vad som händer men verkar inte ha någon rivalitet emellan varandra. De ifrågasätter varför de två vännerna släppt in en tidning i huset och vännerna blir osäkra kring om de betett sig korrekt. De har inte bott så länge i Sverige och säger att de inte vet vem som gjort rätt och fel i gatukonflikten

– Bara vi vet vilken tid de ska börja så kan vi undvika dom.

 

***

 

Protesterna mot socialförvaltningens beslut att omhänderta har utvecklats till en maktkamp mellan etniska grupper, enligt Trollhättans kommun. Tre demonstrationer mot beslutet, två av dem godkända, har ägt rum.

Peter Asp, Trollhättans stads informationschef, säger att ungdomar från Somalia brände däcken och att en vakt "från ett annat land" kom för att släcka. När han attackerades dök landsmän till honom upp.

– Själva bråket har ingenting med det här beslutet att göra. Nu är det en maktkamp om territorium i stadsdelen, säger Peter Asp.

En poliskälla uppger nu att det under andra nattens oroligheter uppstått en konfrontation mellan en annan person, en tidgare väktare och grupperingarna. Vid den konfrontationen hade det uppstått kraftig ordväxling och ett efterföljande bråk. 

 

LÄS MER: Oroligheter i Trollhättan – för tredje kvällen i rad 

 

***

 

I februari 2016 anordnade Trollhättan kommun en stor konferens mot våldsbejakande extremism, efter attacken på Kronans skola. Mona Sahlin deltog. Under konferensen presenterade Säkerhetspolisen en lägesbild för region väst. Där nämndes gruppmotsättningar på Kronogården men inte så konkret att namn på de drivande personerna nämndes.

Tre länder styr Kronogården

Sedan dess har Sverigedemokraterna lokalt flera gånger vänt sig till Trollhättans kommunalråd om vad polisen berättade.

– Enligt Säpo är det tre klaner från tre länder som styr på Kronogården, och där finns salafism. Säpo oroas av situationen, men du ger intetsägande svar, sa Lasse Henriksen (SD) efter konferensen 2016 och riktade sig till Trollhättans kommunalråd Paul Åkerlund (S).

Men inte heller Sverigedemokraterna kan säga namnen på de personer som skulle driva på motsättningar i området. Ett och ett halvt år senare diskuteras frågan mellan samma parter. Sverigedemokraterna planerar att på måndag återigen ställa samma fråga till det socialdemokratiska kommunalrådet. Då har det gått nästan ett och ett halvt år sedan konferensen där Säkerhetspolisen drog sin lägesbild.

Under upploppens tredje natt syns inga tydliga uppdelningar efter etnicitet. Boende i området uppgav då att flera personer som tidigare bråkat med varandra och tillhört olika grupper nu slutit sig samman mot polisen i stället. Det handlade då, enligt de boende, inte längre om en vårdnadstvist eller etniska motsättningar utan man gemensamt ställde sig mot polisen.

På torget bredvid skolan separerar polis personer i varsitt hörn så att de själva kan stå i mitten. En uppklädd ung kille går i jacka med en text om Imam Ali och ett tecknat svärd – båda symboler för shiaislam – står i samma hörn som personer som tidigare kommit ut från de somaliska moskéerna som följer sunniislam.

***

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats under oroligheterna. En person är gripen misstänkt för våldsamt upplopp. 

– Det är stora gäng, men det är inte hundratals. Vi förhindrade grupperingarna att komma åt varandra, säger polischefen Gunilla Gevreus.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag