Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför är Hisingen inte längre fjärde största ö

Cecilia Werme, 15, stud, Kvillebäcken (på Hisingen):- Det är lite tråkigt, man vill vara i toppen. Men jag bryr mig inte jättemycket.
Foto: Jonas Tobin
Katarina Glaffey, 53, läkare, Lerum:- Jag är inte direkt upprörd om Hisingen åker ner, mer att Orust åker ner från tredje till fjärde, det gör lite ont. Hur gick det till? Men man får väl lita på dom som säger att det är så här.
Foto: Jonas Tobin
Aida Mvelase, 29, butikssäljare, Eriksberg (på Hisingen):- Vad har hänt? Har Hisingen krympt? Den där ön som inte ens var med på listan förut, var kom den ifrån? Vi som bor på Hisingen gillar Hisingen.
Foto: Jonas Tobin
Jarl Hilmersson, 60, egen företagare, Göteborg:- Det jag undrar är varför inte hela den delen av Bohuslän som är ovanför Hisingen räknas som en ö. Om man kan få fram en ö i Stockholm så borde det gå här också. Bohuslän avgränsas av Bäveån i norr och Göta älv i öster och havet i väster.Katarina Glaffey, 53, läkare, Lerum:- Jag är inte direkt upprörd om Hisingen åker ner, mer att Orust åker ner från tredje till fjärde, det gör lite ont. Hur gick det till? Men man får väl lita på dom som säger att det är så här.
Foto: Jonas Tobin

GÖTEBORG. Hur gick det till när Hisingen petades ned från plats fyra på listan över Sveriges största öar?

Svaret är att det beror på hur man definierar vad som är en ö.

När Statistiska centralbyrån (SCB) gör om sina egna regler slår det hårt mot flera stora öar längs Västkusten, däribland Hisingen.

Nyheten slog ner som en bomb häromdagen:

På tio i topp bland svenska öar rasar Hisingen från plats fyra till fem. Orust och Tjörn tappar också mark och är numera på fjärde respektive sjunde plats.

- Vad har hänt? Har Hisingen krympt, undrar Aida Mvelase, 29, när GT ber slumpvis utvalda Hisingsbor om en åsikt i ämnet.

Inte krympt

Men nej. Hisingen har inte krympt. Tjörn och Orust är oförändrat stora. Det som hänt är att en ö vid namn Södertörn-Nacka i Stockholm går upp som en raket på listan. Från ingenstans till topp tre. Med påföljd att alla massor av stora öar plötsligt är nedskuffade en placering. Hur det gick till vet GIS-experten Stefan Svanström vid SCB.

- Den enkla förklaringen är att vi tänkt om när det gäller kanaler. Förut hade vi regeln att en grävd kanal inte ska räknas när öar definieras. Men nu kan den räknas om kanalen bara är fördjupning eller breddning av befintligt vattendrag. Som till exempel Södertälje kanal.

Exemplet är väl valt. För det är just genom att Södertälje kanal får räknas som en vattenyta som området Södertörn-Nacka blir en ö. Med Mälaren och Östersjön på övriga håll och kanter.

Man kan åka båt hela vägen från Göteborg till Stockholm. Via Göta älv, Vänern och Göta kanal. Alltså borde allt land söder om Göta kanal kunna definieras som ö och vips får Öland och Gotland konkurrens i ö-toppen.

- Nej, replikerar Stefan Svanström. Flera mil av Göta kanal är grävd och konstruerad. Man har knutit ihop sjöar som inte hade förbindelse innan kanalen byggdes.

Inte godkänt

Jarl Hilmersson tycker att större delen av Bohuslän borde kunna kallas ö. Med vatten runtom i form av västerhavet, Göta älv (i öster) och Bäveån (mellan Vänern och Uddevalla).

Men Stefan Svanström ger inte godkänt för det resonemanget. Av det enkla skälet att Bäveån inte är stor nog att få kallas vattenyta.

- Från Lantmäteriets finaste kartunderlag räknar vi bara vatten som är ytbildat. Linjer räknas inte. Och åar och bäckar är linjer.

Klart som korvspad. Och bara att hacka i sig för alla västkustbor i väntan på nästa genomgång av svenska öar. Som är att vänta om 15 år, med nuvarande intervall.

Till sist, vad är en GIS-expert?

- En expert på geografiska informationssystem, svarar GIS-experten.

FAKTA

Hisingen

Vad: Ö.

Var: På västkusten.

Storlek: 192 kvadratkilometer (19 725 hektar)

Hemvist: Ca 75 % räknas till Bohuslän, ca 25 % är del av Västergötland.

Befolkning: 142 000.

Plats på svenska ö-listan: 5 (bakom Gotland, Öland, Södertörn-Nacka och Orust och före Värmdö-Boo, Tjörn och Väddö-Björkö).