Därför är Göteborg sämst i landet på att vaccinera

Kristine Rygge tror att Göteborg som de andra storstadsregionerna att komma ikapp när man börjar vaccinera yngre.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Göteborgs kommun ligger sämst till av Sveriges samtliga 290 kommuner när de gäller vaccinationstakt.

Endast runt 32 procent av invånarna har fått sin första dos.

– Vi har ju en tilldelning som påverkar eftersom storstadsregionerna har en yngre befolkning, säger VG-regionens vaccinsamordnare Kristine Rygge.

Den 5 september ska alla svenska invånare över 18 år har blivit erbjudna en första dos vaccin mot covid-19. I nuläget ligger Västra Götalandsregionen på runt 32 procent som fått sin första dos.

Det är sämst i landet. 

Åsele är den kommun som ligger bäst till där man vaccinerat  omkring 70 procent av sina invånare. Totalt i Västra Götalandsregionen är ca 42 procent vaccinerade med en första dos. Siffran är snarlig för region Stockholm och region Skåne, har Aftonbladet tidigare rapporterat. 

– Alla storstadsregioner ligger ju omkring samma i vaccinationsteckning av den första dosen. Vi har ju fått en tilldelning som påverkar eftersom storstadsregionerna har en yngre befolkning. Man har ju tilldelat den äldsta befolkningen först. VGR vaccinerar i åldersordningen och det betyder att den delen i regionen som har lägst vaccinationsteckning har yngst befolkning och det är Göteborg, säger Kristine Rygge. 

Behöver mer vaccin 

Hon menar dock att det inte varit något problem om man fått tillräckligt med vaccin.

– Med det sagt är det inget annat än tillgång till vaccin som styr. Vi har jättebra kapacitet och motiverade invånare så vi hade lätt kunnat ta igen det om vi fått mer vaccin.

Att börja vaccinera en yngre befolkning i just Göteborg för att komma ikapp är inte ett alternativ.

– Det är ju så att vi har en tilldelning till regionen och vår uppgift i första hand är att tilldela dem som är i störst riskgrupp att bli allvarligt sjuka eller dö i covid-19. Det är ju i första hand de äldsta och då behöver vi se till att det är de äldsta som får det skyddet.

För att komma ikapp behöver man i stället ha tålamod och vänta tills de är de yngres tur att besöka vaccinationslokalerna.

– Nu när vi kommer ner i åldrarna, nu är vi ju i 45 år och äldre samt riskgrupper om inte tidigare vaccinerats, då har vi kommit så långt ner i åldrarna att vi även i Göteborgsorådet har en hel del vaccinerade. Men för att komma ikapp skulle vi behöva mer vaccin. Vi kan inte tilldela allt vaccin till Göteborg utan vi behöver en geografisk teckning i alla åldersgrupper.

”Då är det bättre att boka av”

När vi kommer ännu längre ner i åldrarna kommer det jämna ut sig? 

– Ja absolut för det beror inte på något annat än vaccinfördelningen.

Kristine Rygge har tidigare understrukit hur viktigt det är att dyka upp till bokade vaccinationer. Hon ser ingen större risk med att den yngre generationen skulle missa sina tider under sommaren.

– Jag tror att folk förstår hur viktigt det är att prioritera vaccinationen. Har man bokat in sig på en tid ska man självklart också komma.

Det finns ingen risk med att folk skjuter på vaccinationer för att de kommer mitt i semestern exempelvis? 

– Det kan säkert ske i några tillfällen men i första hand tror jag folk förstår hur viktigt det är att komma på en tid när man bokat in sig. Annars är det bättre att avboka tiden och låta någon annan få den.

Kan hålla sig till vaccinationsplanen 

I nuläget kan regionen se leveranser av vaccin till och med vecka 27.

Det är främst Pfizer och Moderna som levereras då Astra Zeneca inte ges till invånare under 65 år.

– Det ser ut som att vi kan hålla oss till vår vaccinationsplan med cirka 50 000 doser av vaccin ett i veckan och sen så många av dos två som det krävs. Vi har fortfarande inte nått vårt kapacitetstak.

Ni tror fortfarande att ni kommer klara det nationella målet?

– Ja självklart.

Se också: