Andreas Gunrup har tidigare gått ut och berättat om varför han bojkottar danskt griskött. Foto: Henrik JanssonAndreas Gunrup har tidigare gått ut och berättat om varför han bojkottar danskt griskött. Foto: Henrik Jansson
Andreas Gunrup har tidigare gått ut och berättat om varför han bojkottar danskt griskött. Foto: Henrik Jansson
Nu har ilskan vaknat på andra sidan sundet - och då slår danska grisproducenter tillbaka mot Ica-handlarens bojkott i Göteborg: "Danskt griskött lever naturligtvis upp till Sveriges regler." Grisarna på bilden är fotograferade vid ett tidgare tillfälle. Foto: Martina HuberNu har ilskan vaknat på andra sidan sundet - och då slår danska grisproducenter tillbaka mot Ica-handlarens bojkott i Göteborg: "Danskt griskött lever naturligtvis upp till Sveriges regler." Grisarna på bilden är fotograferade vid ett tidgare tillfälle. Foto: Martina Huber
Nu har ilskan vaknat på andra sidan sundet - och då slår danska grisproducenter tillbaka mot Ica-handlarens bojkott i Göteborg: "Danskt griskött lever naturligtvis upp till Sveriges regler." Grisarna på bilden är fotograferade vid ett tidgare tillfälle.  Foto: Martina Huber

Danskarnas svar efter svenska grisbojkotten

Publicerad

GÖTEBORG. Nu har grisilskan vaknat på andra sidan sundet - och då slår danska grisproducenter tillbaka mot Ica-handlarens bojkott i Göteborg.

– Danskt griskött lever naturligtvis upp till Sveriges regler, säger Per Olsen, avdelningschef på branschorganisationen Landbrug & Fødevarer i Danmark.

Ica-handlaren på Ica Kvantum Sannegården, Andreas Gunrup, berättade i måndags för GT om varför han bojkottar danskt griskött. Ett ställningstagande som har fått positiv respons kunderna.

– Anledningarna är flera. Det handlar om dåliga produktionsförhållanden med griskultingar som får sina knorrar kuperade, suggor som inte har halm att reda bo med, foder som baseras på genmodifierade sojabönor och trånga bås med stressade djur med skador som följd på, sa Andreas Gunrup då.

Nu kommer svaret från andra sidan sundet, och det är Per Olsen, chef på avdelningen för livsmedel, veterinär- och ekologipolitik på branschorganisationen Landbrug & Fødevarer (Lantbruk och livsmedel) i Danmark som svarar.

– Naturligtvis är vi ledsna att Icas affärsinnehavare har valt att bojkotta danskt griskött. Men vi är också lite förbryllade över varför han gör det, säger Per Olsen.

Danskarna "i absolut front"

Per Olsen förstår inte alls Gunrups påståenden om att danskarnas låga köttpris beror på usla djurförhållanden, och inte heller är det så att danskarna struntar i EU-lagstiftning, menar han.

– Vi är fullt medvetna om att svenskarna har en hög djurskyddsnivå, men när vi tittar på de stora grisproducerande länderna i Europa, så är den danska produktionen i absolut front när det gäller djurskydd, säger Per Olsen.

Den jämförelsen gillar inte Andreas Gunrup.

– Det är inte de stora, grisproducerande länderna vi handlar med, det är faktiskt Danmark, och jag vill jämföra med det bästa, där griskultingarna inte får sina knorrar kuperade, alla suggorna har ren och fin halm att reda sina bon med och där vi kan garantera att djuren inte får vare sig genmodifierade sojabönor eller antibiotika, säger han, och frågar:

– Kan Per Olsen verkligen garantera att detta inte förekommer i Danmark?

Behöver inte frukta salmonella

Svenskarna behöver inte vara rädda för salmonella, enligt Per Olsen. I alla fall inte i griskött från Danmark.

– Danskt griskött lever naturligtvis upp till de särskilda regler som Sverige har för salmonella, annars hade vi inte kunnat exportera till Sverige, säger Per Olsen och tillägger:

– Vi arbetar ständigt för att förbättra djurskyddet i vår grisproduktion, till gagn för både de danska och svenska konsumenterna.

– Salmonella har jag inte ens tagit upp, så varför gör han det? säger Andreas Gunrup, som dock tycker att det är glädjande att danskarna försöker förbättra djurskyddet.

Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER