Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danskarnas svar efter svenska grisbojkotten

Andreas Gunrup har tidigare gått ut och berättat om varför han bojkottar danskt griskött. Foto: Henrik Jansson
Nu har ilskan vaknat på andra sidan sundet - och då slår danska grisproducenter tillbaka mot Ica-handlarens bojkott i Göteborg: "Danskt griskött lever naturligtvis upp till Sveriges regler." Grisarna på bilden är fotograferade vid ett tidgare tillfälle. Foto: Martina Huber

GÖTEBORG. Nu har grisilskan vaknat på andra sidan sundet - och då slår danska grisproducenter tillbaka mot Ica-handlarens bojkott i Göteborg.

– Danskt griskött lever naturligtvis upp till Sveriges regler, säger Per Olsen, avdelningschef på branschorganisationen Landbrug & Fødevarer i Danmark.

FAKTA

Landbrug & Fødevarer (Lantbruk och livsmedel) är en branschorganisation för livsmedels- och jordbruksnäringen. Med en export på över 148 miljarder dollar per år och 183 000 anställda, representerar den en av Danmarks viktigaste industrier.

Källa: Landbrug & Fødevarers webbplats

Ica-handlaren på Ica Kvantum Sannegården, Andreas Gunrup, berättade i måndags för GT om varför han bojkottar danskt griskött. Ett ställningstagande som har fått positiv respons kunderna.

– Anledningarna är flera. Det handlar om dåliga produktionsförhållanden med griskultingar som får sina knorrar kuperade, suggor som inte har halm att reda bo med, foder som baseras på genmodifierade sojabönor och trånga bås med stressade djur med skador som följd på, sa Andreas Gunrup då.

Nu kommer svaret från andra sidan sundet, och det är Per Olsen, chef på avdelningen för livsmedel, veterinär- och ekologipolitik på branschorganisationen Landbrug & Fødevarer (Lantbruk och livsmedel) i Danmark som svarar.

– Naturligtvis är vi ledsna att Icas affärsinnehavare har valt att bojkotta danskt griskött. Men vi är också lite förbryllade över varför han gör det, säger Per Olsen.

Danskarna "i absolut front"

Per Olsen förstår inte alls Gunrups påståenden om att danskarnas låga köttpris beror på usla djurförhållanden, och inte heller är det så att danskarna struntar i EU-lagstiftning, menar han.

– Vi är fullt medvetna om att svenskarna har en hög djurskyddsnivå, men när vi tittar på de stora grisproducerande länderna i Europa, så är den danska produktionen i absolut front när det gäller djurskydd, säger Per Olsen.

Den jämförelsen gillar inte Andreas Gunrup.

– Det är inte de stora, grisproducerande länderna vi handlar med, det är faktiskt Danmark, och jag vill jämföra med det bästa, där griskultingarna inte får sina knorrar kuperade, alla suggorna har ren och fin halm att reda sina bon med och där vi kan garantera att djuren inte får vare sig genmodifierade sojabönor eller antibiotika, säger han, och frågar:

– Kan Per Olsen verkligen garantera att detta inte förekommer i Danmark?

Behöver inte frukta salmonella

Svenskarna behöver inte vara rädda för salmonella, enligt Per Olsen. I alla fall inte i griskött från Danmark.

– Danskt griskött lever naturligtvis upp till de särskilda regler som Sverige har för salmonella, annars hade vi inte kunnat exportera till Sverige, säger Per Olsen och tillägger:

– Vi arbetar ständigt för att förbättra djurskyddet i vår grisproduktion, till gagn för både de danska och svenska konsumenterna.

– Salmonella har jag inte ens tagit upp, så varför gör han det? säger Andreas Gunrup, som dock tycker att det är glädjande att danskarna försöker förbättra djurskyddet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!