Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danska raseriet efter fläskbojkotten på Ica

Foto: Robin Aron

OBS: Detta är en äldre artikel som publicerades 16 maj 2014.


GÖTEBORG/KÖPENHAMN. Bojkotten av danskt griskött i Göteborg rör upp starka känslor i vårt västra grannland.

Efter att danska tidningar skrivit om den svenska grisilskan kokar det i danskarna, som håller hårt i sitt fläsk.

”Bojkotta Sverige och allt svenskt! Dubbelmoral och hyckleri borde straffas”, ryter signaturen Geert H i kommentarsfältet hos Ekstrabladet.

Sämre och billigare djurhälsovård, fler grisar på mindre yta, smutsiga grisboxar, stillastående suggor och avklippta knorrar. Grisarna lever helt enkelt ett hårdare och mer plågsamt liv i Danmark än i Sverige.

Ica-handlaren Andreas Gunrup i Sannegården i Göteborg fick nog och har dragit i gång en bojkott mot det danska fläsket på grund av den dåliga danska grishållningen.

Efter att danska tidningar fångat upp den svenska grisilskan har även det danska folket reagerat mot Sverige.

"Bojkotta Sverige!"

”Om vi inte är billigare så kommer folk att köpa köttet någon annanstans. Jag känner för de grisar som lever under dåliga förhållanden, men det är så verkligheten ser ut och det är inget nytt”, skriver signaturen Sune C i en kommentar till en av Ekstra Bladets artiklar.

Geert H är mer oförsonlig i sitt raseri mot Sverige.

”Bojkotta Sverige och allt svenskt! Dubbelmoral och hyckleri borde straffas”, ryter han.

Men en del kommentarer hyllar även bojkotten som inleddes i Göteborg:

"Skönt, om det kan tvinga våra landsmän till att skapa bättre förhållanden och inte minst användning av mindre antibiotika", skriver signaturen Winnie J.

Och en del danskar som bor i Sverige uttrycker nu glädje för att inte alla svenska butiker har samma inställning.

”Det är gott att Netto har så många butiker i Sverige! Där kan man få danskt griskött”, skriver signaturen Ismand hos Ekstrabladet.

Samtidigt är den danska köttproducenten Danish Crown inte särskilt oroad över den svenska bojkotten – som sprids som en löpeld. De oroas inte över att fler än 25 000 spridit artikeln om bojkotten i Göteborg på Facebook och att GT:s uppföljning om förhållandena för danska grisar är en av landets mest delade artiklar i dag.

– Vi för en dialog med våra svenska kunder hela tiden och arbetar gemensamt med den kritik som har varit i vissa sammanhang. Vi har hela tiden möten där våra svenska kunder får ta upp de funderingar de har. Vi arbetar för att hitta lösningar så att vår försäljning till Sverige kan fortsätta, säger presschefen Jens Hansen till Fødevarewatch.dk.

"Där har vi en bra dialog"

Men att svenska politiker – med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen – kritiserar dansk djurhållning påverkar inte danskarnas resonemang. Jens Hansen oroas inte av att "grisilskan" ska sprida sig till fler svenska butiker.

– Vad vi än gör kommer vi aldrig att kunna skydda oss helt. En svensk handlare som beslutar att han kommer att ha endast svenskt kött i sin kyldisk, kan göra det om han vill. Vi handlar med livsmedelskedjor på en central nivå, och där har vi en bra dialog, säger han till Fødevarewatch.dk.