Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Dansbandsdöden” fortsätter – lättnaderna löser inte krisen

Stefan Löfven gav ett för många lättnande beskedet på onsdagen.
Streaplers, under en spelning i Örebro.
Foto: MARCUS GUSTAFSSON
Dansbandssäsongen 2020 gick om intet för Streaplers, och de mildrade restriktionerna ser inte ut att kunna rädda årets.
Foto: Streaplers / Streaplers

Från 1 juni gäller lättade restriktioner för flera av de branscher som drabbats hårt av pandemin. 

Men det hjälper inte dansbanden – krisen fortsätter.

– Det blir ingen dans i år, konstaterar Streaplers Kjetil Granli. 

Från och med den 1 juni mildras de restriktioner som legat fast sedan i november förra året. Det meddelade regerginen och Folkhälsomyndigheten på en presskonferens under onsdagen.

Bland annat får restauranger hålla öppet längre, nöjesparker får ta emot besökare och deltagarantalet på evenemang utökas.

I ett första skede får 8 personer samlas inomhus och 100 personer utomhus, i de fall där det inte finns anvisade sittplatser. 

Vid nästa nivå, som det för närvarande inte finns något datum för, utökas det till 50 personer respektive 600 personer.

För många näringsidkare är det ett välkommet besked, men för den hårt drabbade dansbandsbranschen gör de mildrade restriktionerna varken till eller från. Det säger Kjetil Granli, trummis och sångare i klassiska Streaplers. 

Hälften borta om ett år

– Det blir ingen dans i år heller, säger han, och utvecklar:

– Det är sagt att 600 personer kan samlas med säkert avstånd. Att dansa tätt intill främmande människor går nog inte in under det.

För Streaplers, och deras branschkolleger, innebär det att högsäsongen ser ut att gå om intet två år i rad. Ett hårt slag som, enligt Granli, kommer att skörda sina offer.

– I vårt fall har vi kunnat få stöd från Tillväxtverket, eftersom vi är fast anställda med månadslön från vårt bolag. Men det är långt ifrån alla som har det upplägget, säger han.  

Kjetil Granli, trummis och sångare i klassiska Streaplers.
Foto: Streaplers / Streaplers

Kjetil Granli säger till SVT Väst att han bedömer att det fanns ett tjugotal band som levde bra på sina spelningar innan pandemin. Men om ett år finns bara hälften kvar, gissar han.

– Och när banden försvinner försvinner också många av arrangörerna, tillägger Granli.

”Allvarligaste krisen hittills”

Branschnestorn Thomas Deutgen, som bland annat programlett P4 Dans och ”Dansbandskampen”, är inne på samma linje.

– Dansbandsbranschen är van att ta sig igenom svårigheter, lågkonjunkturer och annat. Men det här är den allvarligaste krisen hittills. Det är inte bara lite färre som går ut och dansar – det är fulltständig stiltje, säger han, men gör ett hopfullt tillägg:

– Inte ens pandemin kan knäcka dansbandskulturen, den finns i så många människors DNA. Det ska mycket till för att helt utrota den.

”Det här är den allvarligaste krisen hittills”, säger dansbandsexperten Thomas Deutgen.
Foto: RICKARD NILSSON / KVP

Kjetil Granli tror inte heller att coronaviruset förmår ta död på den svenska dansbandsscenen.

– Musiken kommer att finnas kvar, helt klart. Men vi som band kommer vara tvungna att bredda oss och hitta andra typer av event att spela på.

Det är ”Streaplers” värsta turnéminne

Med närmare 60 år i branchen är Streaplers ett av Sveriges äldsta Dansband. Expressen följde med på ett turnéstopp i Örebro där bandmedlemmarna berättade om vad som är nyckeln till deras framgångar.