Det var i december som den omfattande granskningen visade att svenska bidrag försörjt IS-terrorister i Syrien.
Daniel Olsson avslöjade att totalt 45 IS-resenärer fick ut bidrag medan de var på plats i det krigshärjade landet.
Bland annat från CSN och Försäkringskassan – och när resekassan sinat nere i Syrien har IS-anslutna personer lyckats ansöka om mer pengar, som beviljats av svenska myndigheter.
Avslöjandet tvingade regeringen att snabbt hantera frågan.
– Vi fick ju en enorm respons och regeringen gick direkt ut och meddelade att man skulle ge Försäkringskassan större befogenheter att jaga systematiska bedrägerier mot systemen. Och folk blev naturligtvis upprörda, som skattebetalare, säger Daniel Olsson, som i flera år granskat delar av terrorsekten IS.
Daniel Olsson
Gör: Grävande reporter som började på GT 2015. Innan dess frilans, som krimreporter på Metro och som granskande reporter på GP. Författade tillsammans med Lasse Wierup boken Helvetet inifrån, om Hells Angels-miljön.
Aktuell: Nominerad till Guldspaden för sitt avslöjande om IS-resenärer som i Syrien försörjdes av svenska bidrag.
Tidigare nomineringar: Har nominerats Guldspaden tre gånger tidigare: Blåsningen (Magasinet Filter), Upp-historien (GP) och Storklubben Qvidings uppblåsta siffror (GP, tillsammans med Anders Martinsson).
Nominerades 2012 till Stora Journalistpriset i kategoring ”Årets avslöjande” för Upp-historien. Tilldelades 2014 Publicistklubben Västras stora pris.
Säger om granskningen:
– Det här var ju en granskning som inleddes på det sätt mina granskningar brukar inledas: Med ett konkret avslöjande om att familjen Skråmo finansierar sin första tid hos IS i Syrien med bland annat barn- och bostadsbidrag. Och vi ställde oss frågan hur vanligt det kunde vara. Genom att lägga pusslet gick det att komma förbi den hårda sekretess som finns hos bland annat Försäkringskassan. Och det stod ju klart att myndigheterna inte själva hade hela bilden klar för sig.
Mest delat i Sverige
Avslöjandet om IS-resenärerna fick också stort genomslag genom att andra medier återrapporterade, men också på sociala medier där artikeln samma dag var landets mest delade.
– Av alla skandaler Daniel Olsson avslöjat de senaste åren tror jag nästan att den här är den mest stötande. Jag tror ingen ens kunde föreställa sig hur frikostigt svenska myndigheter skickat skattebetalarnas pengar till medlemmar i den här mördarsekten, trots varningssignaler, säger Expressens grävchef Christian Holmén.
Guldspaden delas ut i september, av Föreningen Grävande Journalister.
– Det är naturligtvis jättekul att bli nominerad och jag ser just den här nomineringen som en bekräftelse för den satsning tidningen gjort på att granska IS-miljön under lång tid, med många många kolleger inblandade. Och som gjort oss nyhetsledande i ämnet, säger Daniel.
Övriga nominerade
Här är samtliga nominerade till Guldspaden, i kategorin ”Storstadstidning”
• Lilla Hjärtat – flickan som inte fick fylla fyra
Av: Josefin Sköld (Dagens Nyheter)
• Bitcoinbedragarna – Bedrägerifabriken
Av: Mattias Carlsson (Dagens Nyheter)
• Systrar
Av: Michael Verdicchio och Meli Pettersson (Göteborgs-Posten)
• IS-terroristernas bidrag
Av: Daniel Olsson (GT/Expressen)
• Portad från sjukhusvård
Av: Elinor Strand, Dan Ivarsson och Jessica Ziegerer (Sydsvenskan)
”Mycket välförtjänt”
I kategorin ”Storstadstidning” är även Sydsvenskan, Göteborgs-Posten och två granskningar av Dagens Nyheter nominerade.
Nomineringen till Guldspaden är GT:s första. Tidningen nominerades 2020 till ”Årets redaktion” av Tidningsutgivarna och startade sin stora grävsatsning förra året.
– Det är få journalister, om någon, som har så stor frekvens i sina avslöjanden och granskningar som Daniel. Han är oerhört hängiven och publicerar vecka efter vecka granskningar och avslöjanden som gör skillnad i Västsverige. Nomineringen är mycket välförtjänt, säger GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf.