Daniel Knoblauch, 34, rånade och knivhögg en äldre man till döds utanför en Konsumbutik. Foto: POLISENDaniel Knoblauch, 34, rånade och knivhögg en äldre man till döds utanför en Konsumbutik. Foto: POLISEN
Daniel Knoblauch, 34, rånade och knivhögg en äldre man till döds utanför en Konsumbutik. Foto: POLISEN
Här inträffade dådet i Kristinehamn i februari 2017. Foto: POLISENHär inträffade dådet i Kristinehamn i februari 2017. Foto: POLISEN
Här inträffade dådet i Kristinehamn i februari 2017. Foto: POLISEN
Daniel Knoblauch fångades på bild av en övervakningskamera i samband med dådet. Foto: POLISENDaniel Knoblauch fångades på bild av en övervakningskamera i samband med dådet. Foto: POLISEN
Daniel Knoblauch fångades på bild av en övervakningskamera i samband med dådet. Foto: POLISEN

Knoblauch mördade man – accepterar inte straffet

Publicerad

Daniel Knoblauch, 34, rånade och knivhögg en äldre man till döds utanför en Konsumbutik.

Bytet: En mobiltelefon värd några hundra.

Nu vägrar han acceptera sitt fängelsestraff och kravet på skadestånd.

Den 71-årige mannen var på väg hem från affären med sina matkassar när han överfölls, rånades och höggs ner men kniv. Rånarens byte: En väska med Nokia, värd några hundra kronor, i.

Händelsen inträffade utanför gamla Konsum i Kristinehamn i februari i år.

Daniel Knoblauch, 34, greps misstänkt för mordförsök efter dådet. Då hade han även tagit sig till Coop i Kristinehamn, där han slog butiksägaren när denne försökte stoppa honom från att snatta.

Här, utanför gamla Konsum i Kristinehamn, inträffade dådet.Foto: POLISEN

Knoblauch kom senare att åtalas för mordförsök, men när rättegången inleddes försämrades tillståndet för rånoffret. Den äldre mannen dog och rubriceringen ändrades från mordförsök till mord.

Mördaren: Råkade sticka honom

Både tingsrätten och hovrätten har dömt Daniel Knoblauch till 14 års fängelse för dådet. Mördaren, som vid rånmordet var narkotikapåverkad, menar själv att han "råkade sticka den mycket vassa kniven i mannens mage när han försökte skära axelremmen av väskan".

"Daniel Knoblauch har vidgått att han uppsåtligen har rånat NN den 27 februari 2017 men uppgett att han varken haft för avsikt att skada eller döda NN", framgår i rättsdokument.

I samband med rånet fångades Daniel Knoblauch på bild av en övervakningskamera.Foto: POLISEN

– Han har sagt att det här aldrig hade hänt om hänt om han inte varit narkotikapåverkad, har försvarsadvokat Anders Olsson sagt.

Knoblauch överklagade tingsrättens dom, men hovrätten fastställde den i början på oktober. Därefter överklagade mördaren domen till Högsta domstolen, som nu meddelat att han nekas prövning.

Knoblauch nekar till mord

Knoblauch ville att rubriceringarna grovt rån och mord skulle ändras till rån av normalgraden och vållande till kroppsskada.

Mördaren ville inte heller betala skadeståndet på runt 140 000 kronor till den mördades dödsbo. I stället vill han inte betala något, eller "ett lägre belopp".

"Under alla förhållanden yrkar Knoblauch att Högsta domstolen dömer till en lindrigare påföljd", står i överklagan till Högsta domstolen.

Men: Hovrättens dom står alltså fast. 14 års fängelse för mord.

Daniel Knoblauch har dömts till 14 års fängelse för rånmordet i Kristinehamn.Foto: POLISEN
Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER