Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Daniel Bernmar blir nytt V-kommunalråd

Mats Pilhem (th) fick gå – nu tar Daniel Bernmar (tv), akademikern som kallar sig själv för "välfärdsnörd", över kommunalrådsposten för Vänsterpartiet i Göteborg.

Mats Pilhem fick gå – nu tar Daniel Bernmar, akademikern som kallar sig själv för "välfärdsnörd", över kommunalrådsposten för Vänsterpartiet i Göteborg.

Om han har haft något jobb utanför universitetet?

– Min karriär är akademisk. Men jag har sommarjobbat på Liseberg och sålt biljetter i sex säsonger, säger Daniel Bernmar.

Det stod mellan sju kandidater, fyra kvinnor och tre män. Valet föll på Daniel Bernmar, 31, tidigare ordförande i stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda.

– Jag är väldigt glad över att ha fått förtroendet bland så många starka partikamrater, säger Bernmar till GT.

Mats Pilhem, Lars Ohly och Jonas Sjöstedt. hade det inte varit dags för Vänsterpartiet att släppa fram en kvinna som toppnamn?

– Vi har haft en man som kommunalråd i en mandatperiod, innan dess var det tre kvinnor. Det är inte min sak att uttala mig om själva valet. I den sammansatta kommunfullmäktigegruppen har vi många kompetenta människor, både män och kvinnor som har kunskap om feministiska frågor.

Du kallar dig för "välfärdsnörd", vad betyder det egentligen?

– Haha, ja, det är väl lite skämtsamt. Men ibland säger jag så eftersom jag ofta hamnar i resonemang om skola och äldreomsorg. Jag har jobbat mycket med de frågorna som ordförande för stadsdelsnämnden.

Vilka är de viktigaste skolfrågorna att driva?

– Det viktigaste är att ha en sammanhållen skola där segregationen minskas. Man ska heller inte glömma fritidshemmen som är en jätteviktig nyckel. Vi måste jobba med lärartätheten och minska elevgrupperna. Alla barn har rätt till en meningsfull fritid.

Du är doktorand vid förvaltningshögskolan i Göteborg. Har du haft ett "riktigt jobb" någon gång?

– Min bakgrund är huvudsakligen inom akademin, jag har mer haft sommarjobb tidigare.

Var då någonstans?

– Ja du, jag har jobbat på Liseberg i sex säsonger med biljettförsäljning. Och så några månader när parken var stängd med fasadtvätt och annat.

Något annat?

– Min karriär är som sagt akademisk. Men nu får jag förstås ta tjänstledigt.

Vilka frågor kommer du driva i din roll som kommunalråd?

– Jag har jobbat med välfärdsfrågor och hoppas få fortsätta med det. I grund och botten handlar det om att ge mer resurser till exempelvis omsorgen. Vi behöver fler anställda och där har vi kommit en bit på vägen. Men vi måste fortsätta att stärka resurserna och bland annat få in fler undersköterskor inom vården.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!