Mats Pilhem (th) fick gå – nu tar Daniel Bernmar (tv), akademikern som kallar sig själv för "välfärdsnörd", över kommunalrådsposten för Vänsterpartiet i Göteborg.
Mats Pilhem (th) fick gå – nu tar Daniel Bernmar (tv), akademikern som kallar sig själv för "välfärdsnörd", över kommunalrådsposten för Vänsterpartiet i Göteborg.

Daniel Bernmar blir nytt V-kommunalråd

Publicerad

Mats Pilhem fick gå – nu tar Daniel Bernmar, akademikern som kallar sig själv för "välfärdsnörd", över kommunalrådsposten för Vänsterpartiet i Göteborg.

Om han har haft något jobb utanför universitetet?

– Min karriär är akademisk. Men jag har sommarjobbat på Liseberg och sålt biljetter i sex säsonger, säger Daniel Bernmar.

Det stod mellan sju kandidater, fyra kvinnor och tre män. Valet föll på Daniel Bernmar, 31, tidigare ordförande i stadsdelsnämnden Örgryte-Härlanda.

– Jag är väldigt glad över att ha fått förtroendet bland så många starka partikamrater, säger Bernmar till GT.

Mats Pilhem, Lars Ohly och Jonas Sjöstedt. hade det inte varit dags för Vänsterpartiet att släppa fram en kvinna som toppnamn?

– Vi har haft en man som kommunalråd i en mandatperiod, innan dess var det tre kvinnor. Det är inte min sak att uttala mig om själva valet. I den sammansatta kommunfullmäktigegruppen har vi många kompetenta människor, både män och kvinnor som har kunskap om feministiska frågor.

Du kallar dig för "välfärdsnörd", vad betyder det egentligen?

– Haha, ja, det är väl lite skämtsamt. Men ibland säger jag så eftersom jag ofta hamnar i resonemang om skola och äldreomsorg. Jag har jobbat mycket med de frågorna som ordförande för stadsdelsnämnden.

Vilka är de viktigaste skolfrågorna att driva?

– Det viktigaste är att ha en sammanhållen skola där segregationen minskas. Man ska heller inte glömma fritidshemmen som är en jätteviktig nyckel. Vi måste jobba med lärartätheten och minska elevgrupperna. Alla barn har rätt till en meningsfull fritid.

Du är doktorand vid förvaltningshögskolan i Göteborg. Har du haft ett "riktigt jobb" någon gång?

– Min bakgrund är huvudsakligen inom akademin, jag har mer haft sommarjobb tidigare.

Var då någonstans?

– Ja du, jag har jobbat på Liseberg i sex säsonger med biljettförsäljning. Och så några månader när parken var stängd med fasadtvätt och annat.

Något annat?

– Min karriär är som sagt akademisk. Men nu får jag förstås ta tjänstledigt.

Vilka frågor kommer du driva i din roll som kommunalråd?

– Jag har jobbat med välfärdsfrågor och hoppas få fortsätta med det. I grund och botten handlar det om att ge mer resurser till exempelvis omsorgen. Vi behöver fler anställda och där har vi kommit en bit på vägen. Men vi måste fortsätta att stärka resurserna och bland annat få in fler undersköterskor inom vården.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER