Daniel tvekade inte när kollegan fastnade i ställverket. Foto: PrivatDaniel tvekade inte när kollegan fastnade i ställverket. Foto: Privat
Daniel tvekade inte när kollegan fastnade i ställverket. Foto: Privat
Efter hjälteinsatsen fick Daniel en stor blombukett från Västfastigheter där kollegan som han räddade arbetar. "En fin gest", tycker Daniel. Foto: PrivatEfter hjälteinsatsen fick Daniel en stor blombukett från Västfastigheter där kollegan som han räddade arbetar. "En fin gest", tycker Daniel. Foto: Privat
Efter hjälteinsatsen fick Daniel en stor blombukett från Västfastigheter där kollegan som han räddade arbetar. "En fin gest", tycker Daniel. Foto: Privat

Daniel, 39: "Han fortsatte skrika"

Publicerad

Daniel Josefsson räddade livet på sin kollega - och utsatte sig själv för livsfara.

Kollegan fick över 1000 ampere genom kroppen när de jobbade i ett ställverk.

– Jag såg att han var helt stel och krampade, säger Daniel Josefsson.

Elektrikern Daniel Josefsson, 39, och hans kollega arbetade i förra veckan i ett ställverksfack i en byggnad på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi drog några signalkablar som styr en stor huvudbrytare. Min kollega hade slagit av elen för den brytare vi skulle arbeta på, och hjälpte till för att underlätta mitt arbete, berättar Daniel Josefsson.

Plötsligt hörde han hur kollegan började skrika högt.

– Jag trodde att han stuckit sig på något vasst men han fortsatte skrika och jag såg att han var helt stel och krampade, säger Daniel Josefsson.

 

LÄS OCKSÅ: Teodor kroniskt skadad – efter svåra olyckan

Daniel reagerade direkt

Kollegan hade inte lagt märke till en säkring som fortfarande var kraftigt strömförande och fick över 1 000 ampere genom kroppen.

– Jag handlade direkt. Jag hann tänka på kurser jag gått för att lära mig hur man går till väga i en sådan situation. Man ska hitta ett föremål att bända loss personen med. Men i de här ställverken är det väldigt rent så det fanns inget jag kunde använda där.

Daniel visste att han inte skulle ta direkt på en bar kroppsdel utan på ett ställe där det fanns tyg emellan.

"Fick ta i en hel del"

– Så jag tog tag i hans axlar ovanpå t-shirten och föste undan honom. Han satt fast ganska rejält och jag fick ta i en hel del – då föll han ur skåpet.

Daniel kontrollerade att kollegan var vid medvetande och andades innan han sprang i väg för att larma. Han sprang ut och fick tag i en person som kunde hjälpa kollegan med en arm som var uppskuren. 

Händelsen inträffade i en källare alldeles bredvid Sahlgrenskas akutmottagning, och Daniel sprang upp och fick tag i en sjuksköterska som följde med ner med en bår.

– Det gick jättebra efter omständigheterna, konstaterar Daniel Josefsson.

Han har pratat med sin kollega flera gånger efter olyckan och har varit och hälsat på honom på sjukhuset. Kollegan fick lämna sjukhuset i slutet av förra veckan.

Skakigt att återvända till platsen

Efteråt har Daniel fått ta emot en stor blombukett från bolaget Västfastigheter som sköter driften på Sahlgrenska och där kollegan är anställd. Själv arbetar Daniel för företaget Emil Lundgren.

 

LÄS OCKSÅ: Kritik mot Liseberg efter svåra olyckan

Han blev skakad när han gick tillbaka ner och tittade på platsen där olyckan inträffade.

– När vi undersökte ställverket såg vi att säkringen ramlat ner och låg mycket nära en plåt i skåpet. Hade den trillat en centimeter åt ett annat håll hade det blivit kortslutning. Då hade jag fått en ljusbåge på mig och legat brännskadad bredvid. Det var läskigt att se hur nära det var att vi båda två blivit svårt skadade, konstaterar Daniel Josefsson.

"Jag minns bara en smäll"

Mannen som skadades vid händelsen vill vara anonym men berättar för GT att han inte minns så mycket från händelsen. 

– Jag minns bara en smäll. Sen har jag så ont så jag har ingen riktig koll på vad som hände. Jag vet att Daniel sprang efter hjälp, säger han.

Mannen har fått brännskador i vänster arm och axel, men mår under omständigheterna bra.

– Jag har lite värk. Sen vet jag inte vad som händer med armar och händer ännu. Jag går hos en kirurg, men de har inte gjort något ännu. Det håller fortfarande på att läka innan de fortsätter.

Högerarmen vet han inte riktigt hur det är med, den är fortfarande inlindad och gipsad.

"Som tur var var kollegan väldigt klok"

Västfastigheter, där den skadade mannen arbetar, kommer att utreda olyckan.

– Man kommer att göra en händelseanalys, och då vill jag vara väldigt försiktig med att ha uppfattningar innan, säger Christina Lindgren, områdeschef Drift och Service vid Västfastigheter.  

Enligt Christina Lindgren har Daniel och kollegan följt de arbetsrutiner som finns för arbete i ställverk. 

– De var två, vilket man ska vara. Man får inte göra ett jobb i ett ställverk om man inte är två. Det som händer när man får en strömgenomgång är att musklerna låser sig, sa man kan inte ta sig loss själv. 

Det är tack vare Daniels insats som olyckan inte var ännu värre.

– Som tur var var kollegan väldigt klok, gjorde helt rätt saker och behöll fattningen, och kunde hjälpa honom loss. Tack vare att han agerade helt korrekt så blev inte olyckan värre än den blev, säger Christina Lindgren.

Relaterade ämnen
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER