Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dan Eliassons svar efter Trumps påhopp

Rikspolischefen Dan Eliasson besökte under onsdagen Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Anledningen till Eliassons besök var ett verksamhetsbesök i lokalpolisområde City i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Foto: AP

Donald Trumps har den senaste gjort flera uttalanden om Sverige som ett osäkert land.

Nu svarar rikspolischefen Dan Eliasson på presidentens påståenden. 

– Där sköt de över målet, säger han.

På onsdagen var rikspolischefen Dan Eliasson på plats i Göteborg för ett verksamhetsbesök på lokalpolisområdet City. På en mindre pressträff fick han svarade han på mer än lokala frågor.

Det har den senaste tiden talats om "Sverigebilden" där det framgår att Sverige är hårt drabbat av kriminalitet och våld.

Allt startade med att USA:s president Donald Trump talade om terroristattacker i Europa och i samma tal nämnde att Sverige är hårt drabbat av kriminalitet.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa Trump då efter att ha sett ett kritiserat inslag om Sverige i tv-kanalen Fox News. 

"I grunden ett tryggt land"

En del skämtade om uttalandet då ingen förstod vad Trump menade men i en debattartikel i Wall Street Journal gav SD-topparna Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson den amerikanska presidenten rätt.

När rikspolischefen Dan Eliasson på onsdagen besökte Göteborg fick han chansen att kommentera bilden som Donald Trump och utländsk media målar upp av Sverige.

– Det här är vetenskaplig fakta. Sverige är i grunden tryggt land att leva i jämfört med de allra flesta jämförbara länder. Sen är, det tyvärr så att vi under de senaste decennierna sett en utveckling med utanförskapsområden i de större städerna, säger Dan Eliasson.

Rikspolischefen pekar på att de gängrelaterade skjutningarna har bidragit till att det dödliga våldet ökat och att det är en trend som måste vändas.

Håller inte med Trump

Men han håller inte med om bilden av Sverige som ett otryggt land.

 – Nej, det gör det inte. Jag tror att de flesta i det här landet känner att "Nej, det där blev nog lite fel". Sen hindrar inte det att det finns problem i vårt land. Det ska vi inte sticka under stol med utan det ska vi adressera. Men det där var.. Där sköt de över målet.

Dan Eliasson var inte heller road av att behöva försvara bilden av Sverige på grund av ett uttalande från USA:s president.

– Det känns främmande. Främmande för det första eftersom jag tycker att de hamnat fel i sakfrågan. Och för det andra känns det främmande att som rikspolischef sitta och recensera USA:s president. Herrejösses, vart tog världen vägen nånstans när man hamnade i den situationen?